Ana SayfaHaberlerKüme düşme pandemi gerekçesiyle kaldırıldı: Yeni bir erken seçim sinyali mi?

Küme düşme pandemi gerekçesiyle kaldırıldı: Yeni bir erken seçim sinyali mi?

TFF Yönetim Kurulu’nda oy birliği ile alınan karara göre Süper Lig, TFF 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'de 2019-2020 sezonunda küme düşme olmayacak. Karar, bunun bir erken seçim sinyali olabileceği iddialarını da beraberinde getirdi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında Süper Lig ile TFF 1. ve 2. Liglerden 2019-2020 sezonunda küme düşen takımların ligde tutulacağını açıkladı.

Kulüpler Birliği’nin kendilerinden böyle bir talepte bulunduğunu belirten Özdemir, şu ifadeleri kullandı: 

“Kulüpler Birliği’nin ligden düşmenin kaldırılmasına yönelik ortak talebini değerlendirdik. Pandemi süreci ve sonrasındaki etkilerini detaylarıyla konuştuk. Yönetim Kurulu oy birliği ile alınan karara göre Süper Lig, TFF 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig’de 2019-2020 sezonunda düşme olmayacaktır. Süper Lig 2020-2021 sezonunda 21 takımla oynanacaktır. Sezon sonunda 4 takım ligden düşecek ve şimdilik olmak kaydıyla 2021-2022 sezonundan itibaren 20 takım ile oynanmaya devam edecektir.”

Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da kararı, “Düşenin dostu olmaz anlayışını elinin tersiyle iten kulüplerimizi kutluyorum” sözleriyle karşıladı.

Bu kararla birlikte, küme düşen takımlardan Ankaragücü, Yeni Malatyaspor ve Kayserispor Süper Lig’de; Eskişehirspor, Osmanlıspor ve Adanaspor TFF 1. Lig’de; Karabükspor ve Şanlıurfaspor da TFF 2. Lig’de kaldı.  

Süper Lig’in ise önümüzdeki sezon 21, bir sonraki sezon 20 takımla oynanmasına, böylece maçların 40 haftaya yayılmasına karar verildi.

Karara en çok sevinenlerden biri, lige Kayserispor’un teknik direktörü olarak başlayan ve ligi küme düşen Malatyaspor’un teknik direktörü olarak tamamlayan antrenör Hikmet Karaman oldu:

“Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Spor Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. COVID 19’un takımlara inanılmaz etkileri oldu. Pandemiden sonra oynanan son 8 haftayı değerlendirirsek hiç akıllara gelmeyen son 3 takım küme düştü. Böyle bir jesti yapan ve böyle bir kararda emeği olan herkese sevgi ve saygılarımızı yolluyoruz.”

Spor kamuoyundan TFF’ye sert tepki

TFF 1. Lig play-off müsabakalarında umutları tükenen Akhisarspor ile Bursaspor karara tepki gösterdi.

İki takım pandemiden sadece küme düşen kulüplerin değil, bir üst lige çıkmaya çalışan takımların da etkilendiğini ileri sürüyor.

Bursaspor Kulübü’nden yapılan yazılı açıklamada karar şöyle eleştirildi: 

“Bursaspor Kulübü 2019-2020 sezonunda mücadele verdiği TFF 1. Ligde taraftar desteği en çok olan takımların başında olup, pandemi sürecinden en çok etkilenen kulüp olmuştur. Bu nedenle Türkiye Futbol Federasyonu’nun almış olduğu bu karar neticesinde, Bursaspor Kulübü olarak Ulusal ve Uluslararası tüm hukuki yollara başvurucağımızı bildiririz.”

TFF’ye sert tepki gösterenler arasında spor yazarları da vardı.

BeinSports yorumcusu Mehmet Demirkol, “Konyaspor etkilenmedi mi? Bursaspor etkilenmedi mi? Trabzonspor şampiyon olacaktı, etkilenmedi mi? Bu karar neden alındı?” diye sordu.

TFF’nin pandemiyi gerekçe göstererek aldığı bu kararın bir erken seçim sinyali olabileceği de iddia ediliyor. Karar sonucu liglerden düşmeyecek takımlar Ankaragücü, Yeni Malatyaspor, Kayserispor, Eskişehirspor, Osmanlıspor, Adanaspor, Karabükspor ve Şanlıurfaspor gibi çoğunluğu büyük şehirlerin kulüpleri.

“Siyasete artısı olduğunu düşünen yanılıyor”

PlaySpor kanalının yorumcusu gazeteci Okay Karacan’a göre bunun siyaseten faydası olmaz: 

“Diyelim ki siyaset verdi kararı. Siyaset dedi ki böyle yapacaksınız. Niye yaptı? Herkes sızlanıyor. Sürekli mızmız konuşuyorlar, ‘tamam bunların işini çözün’ diyor siyaset. Olabilir mi, olur. Doğru dürüst çözün o zaman. Siyasete bir faydası yok ki. Siyasete artısı olduğunu düşünen şöyle yanılıyor: Taraftarı olmayan kulüplerin ligde kalmasını taraftarlar sevinerek siyaseten bir irade koyacaklar, ama bütün büyük takımların taraftarları olaya negatif bakıyor. Bir Fenerbahçeli, Beşiktaşlı, Galatasaraylı, ‘Ankaragücü düşmedi, yaşasın’ diye sevinip bir siyasi iradi koymaz ki…”

Spor yorumcusu Melih Gümüşbıçak da ligden düşenler ile yükselme mücadelesi veren takımlar arasında BundesLiga’daki gibi play-out oynatma modelinin daha adil olabileceğini söyleyerek kararı eleştirdi:

“Hiç olmazsa gerçek Kayserisporlu, gerçek Malatyasporlu, gerçek Ankaragüçlü taraftarlar da ‘bize çikletten çıkmadı bu, siyaset tepeden inme getirmedi, maç oynadık, bileğimizin hakkıyla ligde kalmayı hak ettik’ derler. Öteki türlü herkes Twitter hesabında falancaya teşekkür, filancaya teşekkür diye mesaj yazar…” 

Ankaragücü ikinci kez siyaseten küme düşmemiş oldu

Karardan Ankara’nin iki ekibi de etkilendi. Melih Gökçek ve oğlunun yönettiği Osmanlıspor kararla İkinci Lig’e düşmekten kurtuldu. 

Süper Lig’de kalan Ankaragücü’nün son anda küme düşmemesi akla 40 yıl önce yaşanan benzer olayı getirdi. 

Ankaragücü 1980-1981 sezonunda İkinci Lig’de mücadele ederken Birinci Lig’e yükselmeyi başaramamış, ancak Türkiye Kupası’nı kazandıktan sonra 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in talimatıyla Birinci Lig’e yükseltilmişti. Böylece bir başkent ekibi Birinci Lig’de mücadele etme şansına erişmişti.

- Advertisment -