Ana SayfaHaberlerGündemKurultaya saatler kala CHP’de delege kapma yarışı zirve yaptı

Kurultaya saatler kala CHP’de delege kapma yarışı zirve yaptı

CHP’de genel başkanlık yarışının iyice kızıştığı 38. olağan kurultaya saatler kala parti genel merkezi delege akınına uğradı. Genel başkanlık yarışında Kılıçdaroğlu cephesi de, Özel cephesi de “Kazanan biz olacağız” diyor. Kılıçdaroğlu cephesi delegelerle yapılan kulisler sonucunda Özel cephesinden en az 25-30 delegeyi kopardığını söylüyor. Özel’in delegelerle kulis çalışmalarına en güçlü desteğin İmamoğlu’ndan geldiği belirtiliyor.

CHP 38.Olağan Kurultayı için artık saatler var.

Genel başkanlık yarışının iki iddialı ismi; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir dönem Kılıçdaroğlu’nun A takımında olan, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçim kampanyasının baş aktörlerinden Özgür Özel.

Hem genel başkanlık hem de parti meclisi için yarışacak taraflar; kurultay öncesi son saatlerini delegeler ve partililerle kulis çalışmalarıyla geçirdi.

CHP Genel Merkezi’ne delegeler ve partililer akın etti. Parti merkezindeki tüm genel başkan yardımcılığı odalarında aynı anda en az 30 delege ya da partili ağırlandı. Kulis çalışmaları, Ankara dışından gelen delegelerin kaldığı otellere de yansıdı.

Ankara Spor Salonu’ndaki (Arena) kurultayın ilk gününde (4 Kasım) genel başkanlık, 5 Kasım’da da parti meclisi için seçim yapılacak. 

Partide İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı “değişim hareketi”nin temsilcilerinden bilinen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşamı Ankara’ya gelerek genel Başkan adayı Özgür Özel’i ziyaret etmişti.

Özgür Çelik’in 196 il delegesinin 185’inin destek imzasını Özgür Özel’e teslim etmesinden sonra Kemal  Kılıçdaroğlu’na imza veren 95 milletvekili adına TBMM’de basın açıklaması yapılmıştı. Daha sonra, 55 il başkanı topladıkları imzaları Kılıçdaroğlu’na teslim etmiş ve destek açıklaması yapmıştı. Ancak daha sonra 55 il başkanı değil, 32 il başkanının destek imzası verdiği iddiaları ortaya atıldı.

Kılıçdaroğlu’na destek turları, kurultay öncesi son hesaplar

Genel Merkez, bu akşam dört ayrı restoranda delegeler için yemek düzenliyor. Genel başkan yardımcılarının da katılacağı yemek organizasyonlarında Kılıçdaroğlu için son destek turları yapılacak. Özgür Özel ile kurultayın divan başkanlığını yapacak Ekrem İmamoğlu da gece geç saatlere kadar delegelerle yakın temasta bulunacak.

CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu’nun kurultayı 800 civarında oyla kazanabileceğinin hesapları yapılırken, Özgür Özel’e imza veren 185 delegeden en az 25-30 civarında delegenin Kılıçdaroğlu’nun tarafına geçmesi öngörülüyor.

CHP Genel Merkezi’ndeki yoğunluğu “Kılıçdaroğlu psikolojik üstünlüğü ele geçirdi” sözleriyle değerlendiren parti kurmayları, “Seçimi Kılıçdaroğlu rahatlıkla kazanacak” yorumu yapıyor.

Ancak partide “Yarış başa baş” yorumlarının varlığı dikkat çekiyor.

Özgür Özel cephesinde ise İstanbul delegelerinin imzalarının Türkiye geneli için bir gösterge olduğu yorumları öne çıkıyor. Özel cephesi de “Seçimi kazanan biz olacağız” demekten geri durmuyor.

 Özgür Özel’in parti meclisi üyeleri arasında yer alacak isimlerden Yalçın Karatepe, Selin Sayek Böke, İlhan Uzgel ve Namık Tan’ı açıklaması ve bazı akademisyenlerin de aday gösterileceğini söylemesinin delege üzerinde olumlu etki edeceği de hesaplanıyor.

“Kılıçdaroğlu genel başkanlığı bırakacağı tarihi söyleyebilir”

Kılıçdaroğlu cephesi de, Özgür Özel cephesi de kurultay konuşmalarının delegeler üzerinde büyük etki yapması için özel çalışma yürütüyor. CHP Genel Merkezi’nde de “İyi konuşan, samimi konuşan delegeyi etkiler ve kazanır” yorumları yapılıyor.

Kılıçdaroğlu’nun, kurultay konuşmasında değişim eleştirilerine kapsamlı bir yanıt vermesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, “Değişimin önünü sonuna kadar açacağım. Gemiyi limana sağlam götürmek yine kaptanın görevidir. Kaptan olarak gemiyi limana sağlam götüreceğimi herkes bilsin” sözlerini hatırlatarak, genel Başkanlığı bırakacağı tarihe ilişkin bir açıklama yapması da bekleniyor.

“Genel başkan Kılıçdaroğlu görevi bırakacağı tarihi söylerse delege mutlaka ondan yana olur. CHP delegesi vefalıdır” yorumlarının havada uçuştuğu genel merkezde, partinin yerel seçimlere acil odaklanması gerektiği vurgusu da öne çıkıyor.

Özgür Özel’in kurultay konuşmasında ise partinin “sağa kaydığına” dönük iddiaları büyütmesi bekleniyor.

Ankara Arena’daki kurultayda delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için “turnike” sistemi devrede olacak.

- Advertisment -