Ana SayfaHaberlerDünyaLapid: “İsrail medyasında yazılanlar Türkiye’de tutuklu çifte zarar veriyor, bırakın işimizi yapalım”

Lapid: “İsrail medyasında yazılanlar Türkiye’de tutuklu çifte zarar veriyor, bırakın işimizi yapalım”

İsrailli Natalie ve Mordi Oknin çiftinin “Erdoğan’ın evini fotoğraflamaktan” İstanbul’da tutuklanmasının ana gündem maddesi olmaya devam ettiği İsrail’de, Dışişleri Bakanı Yair Lapid “Medyadaki yorumlar çifte zarar veriyor, riske atıyor, müsaade edin işimizi yapalım” dedi ve tepki gördü.

İsrail hükümeti, İsrailli Oknin çiftinin Türkiye’de tutuklandığı haberinin ülkeye ulaştığı andan itibaren basının ve sosyal medyanın yoğun eleştirisi altında.

Description: İsrail Cumhurbaşkanı hükümet kurma yetkisini Yair Lapid'e verdi | soL haber

Lapid, bugün (15 Kasım) paylaştığı tweet’lerde medyadaki yorumların sürece zarar verdiğini söyledi:

“Türkiye’deki çiftin serbest bırakılması için gece gündüz en üst düzeyde çalışıyoruz. Konuyla ilgili tüm medya yorumları sürece sadece zarar veriyor.

“Tüm bakanlardan ve milletvekillerinden ve medyadan, Türkiye’de hapsedilenlerin Natalie ve Mordi değil anne ve babaları olduğunu düşünmelerini istiyorum. Evde 5 yaşındaki kardeşiyle bekleyen 20 yaşındaki Şiraz değil, sizin kızınız olarak düşünün istiyorum. Manşetler onları riske atmaya değmez. Müsaade edin işimizi yapalım.”

Lapid bu tweet’inden sonra İsrailli kullanıcılardan tepki gördü:

“DM’lere bir bak! Anca tweet at tüm gün. Hiçbir eğitimin olmadan iş yapmaya kalkıştın.”

“Sessiz olup olmamanın bir önemi yok, tüm dünya biliyor.”

“Sorumluluk almayacak mısın? Böylesine düşman bir ülkeye seyahat uyarısı ne zaman yapılacak? İlla makam sahibi birinin mi rehin alınması gerekiyor?”

“Olayın Türkiye’ye verdiği zarar, İsrail’e verdiğinden yüksek”

İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsünden (INSS) Galia Lindenstrauss, çiftin tutuklanmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinde bir sapma anlamına geldiğini söyledi ve krizin Erdoğan ve mevkidaşı Herzog arasında kurulacak iletişim kanalı üzerinden çözülebileceğine işaret etti:

“Natalie ve Mordi Oknin’in casusluk gerekçesiyle #Türkiye’de tutuklanması, İsrail-Türkiye ilişkilerinde bir sapma. Olayın Türkiye’ye verdiği zarar İsrail’e verdiğinden yüksek ama tutuklama asıl Kudüs’te siyasi karmaşa yarattı.

“Geçen yıl ilişkileri düzeltmek isteyen Ankara, tereddüt eden İsrail’di”

“Hatta daha geniş bakıldığında, geçen yıl (kararlılıkla yapmasalar da) iki ülke arasındaki diplomatik temsili üst düzeye çıkarmak için harekete geçen taraf Ankara, tereddüt eden İsrail’di. “Krizin ideal çözümü, Herzog ve Erdoğan’ın aralarında oluşturduğu iletişim kanalı üzerinden olabilecektir. Şu anda Ankara’nın siyasi ve ekonomik olarak İsrail’den daha karmaşık bir yer olduğunu hatırlamak gerekir.”

- Advertisment -