Ana SayfaHaberlerLondra’daki büyük Filistin yürüyüşü İngiliz siyasetini karıştırdı: Aşırı sağcıları cesaretlendirmekle suçlanan İçişleri...

Londra’daki büyük Filistin yürüyüşü İngiliz siyasetini karıştırdı: Aşırı sağcıları cesaretlendirmekle suçlanan İçişleri Bakanı Braverman topun ağzında

Londra’da 300 binden fazla göstericinin katıldığı ve İngiltere tarihinin en büyük protestolarından biri olduğu söylenen dünkü yürüyüş sonrası oklar İçişleri Bakanı Suella Braverman’a yöneldi. Gösteriyi protesto için toplanan, ırkçı sloganlar atan ve polisle çatışan aşırı sağcı EDL (İngiliz Savunma Birliği) üyesi 126 kişi gözaltına alındı. Gösterileri “nefret yürüyüşleri”ne benzeten ve polisi aşırı sağcıların gösterilerini yasaklayıp, Filistin destek gösterilerine “kayırarak” “çifte standart” uygulamakla suçlayan İçişleri Bakanı Braverman, aşırı sağcıları cesarerlendirmekle suçlanıyor. İşçi Partisi, İskoçya Başbakanı ve Londra Belediye Başkanı İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın görevden alınmasını istedi. Muhafazakarların ılımlı kanadı da Braverman’dan rahatsız.

Yaklaşık 300.000 Filistin yanlısı protestocu, İsrail-Gazze savaşının başlamasından bu yana Birleşik Krallık’ta düzenlenen en büyük mitingde ateşkes çağrısında bulundu.

Cumartesi günkü 126 tutuklamanın “büyük çoğunluğunu” karşı protestocuların oluşturduğunu açıklayan emniyet yetkilileri, Londra’daki Cenotaph anıtı önünde ve Çin Mahallesi’nde çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Başbakan Rishi Sunak, şiddet eylemlerini kınayarak “tüm suçlara, kanunların tam ve hızlı gücüyle karşılık verilmelidir” dedi.

Metropoliten Polis Teşkilatı’ndan komiser yardımcısı Matt Twist, dün yaptığı açıklamada, “toplumdaki gerilimlerin”, “protesto ve polisle ilgili bir hafta süren yoğun tartışma nedeniyle” arttığını söyledi.

Çatışmalar, sabah saat 10.00 sularında, polis, İngiliz bayrakları taşıyan kalabalığın Embankment boyunca 103 yıllık savaş anıtı Cenotaph’ın bulunduğu Whitehall’a doğru yürüyüşünü durdurmaya çalışırken patlak verdi.

Polis teşkilatından yapılan açıklamada, aralarında aşırı sağ grupların da bulunduğu karşıt protestocuların Cenotaph yakınında polislere saldırdığı ifade edildi. Kalabalığın Anıt Mezar’a ulaşmasını engellerken dokuz polis memuru yaralandı.

“Ölümüne İngiltere” sloganları atan grup, polis bariyerini aşsa da Ateşkes Günü münasebetiyle saat 11:00’de Cenotaph’ta düzenlenen iki dakikalık saygı duruş sorunsuz yapıldı.

Metropoliten Polis Teşkilatı tarafından paylaşılan bir videoda, karşı protestocuların polis memurlarını ittiği ve “Siz İngiliz değilsiniz, İngiliz değilsiniz, artık İngiliz değilsiniz” sloganları attığı görülüyor.

Polis, “ana protesto yürüyüşüne ulaşmaya çalışan” 80’den fazla karşıt protestocuyu “barışın bozulmasını önlemek” amacıyla tutukladı.

10 protestocu ise silah ve uyuşturucu bulundurmak da dahil olmak üzere diğer suçlardan tutuklandı.

Filistin Dayanışma Kampanyası tarafından düzenlenen yürüyüş, 4 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyordu. Organizatörler 800.000 kişinin katıldığını söylerken polis 300.000 kişinin katıldığını tahmin ediyor.

Rishi Sunak, “Filistin Ulusal Yürüyüşüne katılan EDL (İngiliz Savunma Birliği, “English Defense League”) ve bağlantılı gruplar ile Hamas sempatizanlarının bugün gördüğümüz şiddet dolu, hiçbir şekilde kabul edilemez görüntülerini kınıyorum” dedi.

“Azınlıktaki bazı grupların alçakça eylemleri, görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade etmeyi seçenleri baltalıyor.”

“Çatışmalar, silahlı kuvvetlerimizin onuruna tamamen saygısızlık ediyor, bu polis memurlarına saldıran ve Cenotaph’a izinsiz giren EDL haydutları için de, bugünkü protestoda Yahudi karşıtı sloganlar atan ve Hamas yanlısı pankartlar taşıyanlar için de geçerli.”

Sunak’ın isimleri belirlenmiş saldırgan grupla, kim olduğu bilinmeyen ama göstericilerin arasında olduğunu iddia ettiği Hamasçı grubu bir tutarak kınaması eleştiriliyor.

Londra polisi, Twitter hesabından Filistin gösterisinde pankart ve sloganlarla nefret suçu işledikleri tespit edilen 10’a yakın kişinin fotoğraflarını yayınladı ve isimlerinin ihbar edilmesini istedi.

Nefret suçu kapsamında polisin aradığı isimler arasında Davut Yıldızı ile Nazi gamalı haçını içiçe geçirdiği bir pankartla yürüyen İşçi Partisi üyesi bir kadın da var

İşçi Partisi ise polis ile aralarında aşırı sağcı grupların da bulunduğu karşı protestocular arasında çıkan çatışmaların ardından Başbakan’a aşırı sağcılar cesaretlendiren İçişleri Bakanı Braverman’ı görevden alması çağrısında bulundu.

Braverman, 9 Kasım’da Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, Filistin yanlısı gösterileri, “nefret yürüyüşleri” olarak nitelendirerek dün yapılan yürüyüşün engellenmesi çağrısında bulunmuş, polisi “çifte standart” uygulamakla suçlayarak, daha önce sağ görüşlü grupların yürüyüşünün yasaklandığını ama Londra polisinin Filistin halkı ile dayanışma yürüyüşlerini “kayırdığını” iddia etmişti.

Sunday Telegraph’a konuşan İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı “makamını küçük düşürmekle” suçladı:

“İçişleri Bakanı ve Başbakanın polise ve protestoculara yönelik muamelesi… bu ülkenin değerlerine ve ilkelerine tam bir saygısızlık yapıldığının göstergesidir.”

Starmer, son zamanlarda “toplumsal ayrışmayı alevlendirmek, İngiliz halkını birbirine düşman etmek ve nefret ve güvensizlik tohumları ekmek” konusunda Braverman’dan daha sorumlu kimsenin olmadığını söyledi.

Eşinin ailesi Gazze’de mahsur kalan İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf da Braverman’ı sosyal medyada eleştirdi: “

“Aşırı sağ, İçişleri Bakanı tarafından cesaretlendirildi. (Braverman), bütün haftayı nifak tohumları ekerek geçirdi. Şimdi Ateşkes Günü’nde polise saldırıyorlar.”

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Sunday Mirror’a verdiği demeçte Braverman’ın istifa etmesi ya da görevden alınması çağrısında bulundu.

Braverman’ın meclisteki aşırı sağcı müttefikleri, Muhafazakar Parti içerisinde daha ılımlı kesimi temsil eden “Tek Ulus” grubundaki milletvekillerinin onu devirmesinden endişe duyuyor.

The Express’e konuşan üst düzey bir Muhafazakar figür, Başbakan’ın “acınası bir durumda” olduğunu, çünkü onu görevden alınırsa partinin sağ kanadını öfkelendireceğini, ancak görevde bırakırsa diğer kesimleri kızdıracağını söylüyor.

Bugün Anma Günü’nde şehirde büyük bir protesto yapılması planlanmıyor ancak başkentteki etkinlikler sırasında yaklaşık 1375 polis görevlendirilecek.

Polis, 7 Ekim’de bu yana çoğunluğu antisemitizme dair suçlardan kaynaklı olmak üzere 188 kişinin nefret suçu nedeniyle tutuklandığını açıkladı.

- Advertisment -