Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan renk festivali bu yıl ‘renksiz’di: “Bizi beyaz temsil ediyor, siyasi partisiz...

Lübnan renk festivali bu yıl ‘renksiz’di: “Bizi beyaz temsil ediyor, siyasi partisiz yeni hayatın rengi…”

Lübnan’ın Trablus kentinde her yıl düzenlenen Renk Festivali’nde katılımcılar sayısız renge boyanırdı. Fakat enerji kriziyle boğuşan ülkede bu yıl festivalin rengi beyaz. Beyazın, renklerle anılan siyasi partilere tepki ve halka umut olmak üzere ikili bir mesajı var. Gençlik festivalinin koordinatörü El-Cemal: “Bizi beyaz renk temsil ediyor, özgürlüğün, adaletin, siyasi partisiz yeni hayatın rengi…”

Yüzlerce Lübnanlı gencin “renk festivali” için her sene Ekim ayının ikinci haftasında bir araya gelip renkli görüntüler verdiği Kuzey şehri Trablus bu defa renksizdi.

Trablus’ta tipik bir ‘Renk Festivali.’

10 Ekim’de düzenlenen festivalde bu senenin teması olarak tek bir renk seçildi: Temizliğin ve umudun sembolü beyaz.

Etkinlik organizatörü Bilal El-Cemal festivalde yaptığı konuşmada siyasi partilere meydan okudu:

“Bu sefer beyaz rengi kullanıyoruz, çünkü diğer tüm renkler siyasi partilerle ilgili. Biz herhangi bir partiye ait değiliz, bizi beyaz renk temsil ediyor, özgürlüğün, adaletin, siyasi partisiz yeni hayatın rengi.”

Bir platformun önünde toplanan katılımcılar, müzik eşliğinde şarkı söylerken birbirlerine beyaz toz püskürttü.

Trablus belediyesi, Renk Festivali’nde “normal yaşam” çağrısı yapmak ve eğlenmek isteyen gençlerin izin talebine olumlu yanıt vermişti.

Lübnan’da süregelen ekonomik ve siyasi krizlerin gölgesinde yaşanan şiddet, ülkenin en yoksul bölgesi Trablus’ta endişe verici boyutlara ulaştı.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler nedeniyle kırılgan bir yapıya sahip ülkede, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz yaşanıyor.

Lübnan’da döviz sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakıt temininde zorluk yaşanıyor; ülke genelinde birkaç aydır günlük enerji kesintileri 20 saati buluyor. Lübnan’ın normal şartlarda elektrik ihtiyacı yaklaşık 3 bin 200 megavat iken söz konusu krizler nedeniyle üretim bir süredir 500 megavata kadar gerilemiş durumda.

Lübnan Elektrik Kurumunun hizmet veremediği saatlerde vatandaşlara elektrik sağlayan mahalle jeneratörlerinin sahipleri, yakıtı karaborsadan fahiş fiyatla satın aldıkları gerekçesiyle faturaları da yüksek tutuyor.

- Advertisment -