Fezyabad şehri yakınlarındaki Ayodhya antik kentinde Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camii’nin bulunduğu alan, uzun yıllardır Hindular ile Müslümanlar arasında süregelen bir tartışma konusuydu.
Başbakan Modi’nin liderliğindeki Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi (BJP), geçen yıl Babri Camii’ne ait fazla arazinin bir bölümünün Hindulara verilmesi için Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulunmuştu.
Yüksek Mahkeme, 9 Kasım 2019’da verdiği kararda, yaklaşık 1,1 hektarlık arazinin tamamının Hindu tapınağı inşa etmek üzere kurulacak Hindu vakfına tahsis edilmesine, bunun karşılığında arazinin hak sahibi Müslüman vakfa başka bir yerden yaklaşık 2 hektar arazi verilmesine hükmetmişti.
Kararın ardından Başbakan, 5 Şubat’ta Hindu tapınağını inşa etmek üzere “Şri Ram Janmabhoomi Teerth Kşirta Vakfı”nın kurulduğunu açıklamıştı.
Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyordu.
Milyonlarca Hindistanlının izlediği merasime gelen Modi, Cammu Keşmir’in özel yönetim statüsünün kaldırılmasının 1. yıldönümünde başlatılan Hindu tapınağı inşasında temele 40 kilogram ağırlığında sembolik gümüş bir tuğla koydu.
Modi, tapınak inşasının Hindistan için önemine vurgu yaparak, “Hindistan için duygusal bir andır. Uzun bir bekleyiş bugün sona eriyor” dedi.
Camiyi 28 yıl önce Hindu taraftarlar tahrip etmişti
“Babri Camii’nin bulunduğu alanda Rama Tapınağı olduğu” iddiası ilk kez 1853’te mahkemeye taşınmış, dönemin İngiliz sömürge hakimince reddedilmişti.
Radikal Hindular, Aralık 1992’de, Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camii’ni yıkmıştı. Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.
Hindistan’da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama’nın burada doğduğunu savunarak onun adına tapınak inşa edilmesini istiyordu.