İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Çarşı-Gezi davasının üçüncü duruşmasında, 1539 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’yı tahliye etmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi hakkında “Soros artığı” demesi sonrası duruşmalara katılmayacağını duyuran Kavala dediği gibi yapıp duruşmaya katılmadı.
Mahkeme kararı oy çokluğuyla aldı.
Karara karşı oy kullanan hâkim şu şerhi düştü:
“Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenilen amaca 5271 sayılı CMK’nın 109. maddesinde belirlenen adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçının uygulanmasıyla ulaşılabileceği değerlendirilerek sanığın durumuna göre ölçülü olmayan tutukluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiriyle tahliyesi görüşü kanaatindeyim.”
Duruşmaya Kavala’nın eşi Ayşe Buğra, CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu izleyici olarak katıldı. Avrupa Birliği elçi müsteşarı, Fransa, İtalya ve Belçika başkonsolosları, İsveç konsolosu, ABD ve Norveç konsolosluk temsilcilikleri de duruşmayı takip etti.
İhlal prosedürü için kritik süreç
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kavala hakkındaki tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye hakkında ihlal prosedürünü başlatma kararı veren Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye savunma yapması için 19 Ocak’a kadar süre tanımıştı.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, ihlal prosedürünün başlatılıp başlatılmamasıyla ilgili nihai kararı 2 Şubat’taki oturumunda ele alacak.