Ana SayfaHaberlerEkonomiMaliye'den yurt dışı çıkış harcına 10 kat zam hazırlığı: "Bugünden harç pulu...

Maliye’den yurt dışı çıkış harcına 10 kat zam hazırlığı: “Bugünden harç pulu almak, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira aralığında yeniden belirlenmesi için çalışma başlattı.

Ekonomim’den Canan Sakarya’nın haberine göre, Mart 2022 tarihinde 50 liradan 150 liraya çıkarılan yurtdışı çıkış harcının zaman içerisinde çok düşük kaldığı yönünde yapılan değerlendirmelerin ardından artış yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.

Buna göre halen 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira aralığında yeniden belirlenmesi öngörülüyor. Eğer harç 1000 lira belirlenirse artış oranı yüzde 566, 1750 lira belirlenirse yüzde 1066 olacak.

Kamu gelirlerini artırmak için vergide birçok istisna ve muafiyeti kaldırmaya hazırlanan ekonomi yönetiminin özellikle borsa ve kripto parada işlem vergisi çok tartışılmış, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün işlem vergisinden vazgeçildiğini duyurmuştu.

Geçen yıl ne kadar harç toplanmıştı?

Yurtdışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Yurtdışı çıkış harçlarının bir bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.

2018 yılında 15 lira olarak alınan yurtdışı çıkış harcı Temmuz 2019’de 50 liraya çıkarıldı. Mart 2022’de ise 150 lira oldu.

Çıkış tarihi itibarıyla yurtdışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenler, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurtdışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevliler ile 7 yaşını doldurmamış olanlardan harç alınmıyor.

“Bugünden harç pulu almak, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez”

Konuyla ilgili açıklama yapan Gelir İdaresi Başkanlığı, zamdan önce harç pulu alınsa dahi yurt dışına çıkılırken güncel ücretin ödenmesi gerekeceğini açıkladı:

“Yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğu basına yansıyan haberlerde yer almaktadır.

Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışına çıkış harçları da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır.

Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir.

Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez.

 Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

https://www.gib.gov.tr/yurt-disina-cikis-harci-hakkinda-duyuru
- Advertisment -