Sedat Peker, “Deli Çavuş” Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Türk Medya Grubu sahibi Zeki Yeşildağ ve kardeşi Hasan Yeşildağ ile ilgili iddialar içeren 100 tweet paylaşmıştı.
Peker’in paylaşımları arasında Zeki Yeşildağ ve Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde özel kalem müdür yardımcılığını yapan Hasan Dağcı’nın Antalya’da ortak oldukları, zarar eden Minicity adlı minyatür parkı AK Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bedelinin üstünde bir fiyata devrettiği iddiası da yer almıştı.
Peker, Minicity’nin devri için Zeki Yeşildağ ve Hasan Dağcı’nın o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna ettiklerini öne sürmüştü.
Antalya merkezli yerel yayın yapan internet gazetesi Gazete Grafiti’ye Peker’in iddiasıyla ilgili konuşan AK Partili eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Minicity’nin açılışından sonra kendisinin bilmediği bir nedenden dolayı âtıl kaldığını ve kendisi döneminde Antalya Büyükşehir’e devredildiğini doğruladı.
Türel, Minicity’nin kurulduğu alanın 1999-2004 arası Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Bekir Kumbul döneminde sözü edilen kişilere devredildiğini söyledi.
2004’te açılışı yapılan Minicity’nin 7 milyon 200 bin TL karşılığında 2006’da Antalya Büyükşehir’e devredildiğini belirten Türel, “Bu, maliyetin çok altında bir rakamdır” dedi.
Türel’in açıklamaları şöyle:
“Geçmişte her şeyi ile tertemiz işlemiş bir süreçti. Bunca zaman sonra gündeme getirilmiş hayali iddialardır.
O alanın projesini uluslararası bir firma hazırladı. Projenin içerisinde ekstrem spor alanları, macera parkı, kır kahvesi, tırmanma duvarları, kültür yaşam alanları, heykel park, kelebek parkı ve kuş evi vardı. Basketbol sahaları, açık alanlar var. Restoran, alışveriş alanı bulunuyordu.
Bu düşüncelerle, 4 milyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği olmak üzere 7 milyon 200 bin TL’ye belediyeye kazandırdım. Bu, maliyetin çok altında bir rakamdır.
Sayıştay da dahil olmak üzere gerekli denetimlerden geçmiş, bir sorgu konusu dahi olmamıştır.
Sonrasında Mustafa Akaydın o alan Erkan Karaçayır’a kiraya verildi. Ancak onlar da işletemedi ve alan tinercilerin toplandığı izbe bir hal aldı.
İkinci dönem göreve geldiğimde tekrar burayı gündeme aldım ve projeme devam ettim. İhalesini yaptık ve bu konuda ülkenin önde gelen firmalarından olan Rönesans Holding ihaleyi kazandı.
Burada esas sorulması gereken şudur: Benden sonra görevi devralan belediye bu alanı neden halka kazandırmıyor? Antalya’ya çok önemli katma değer sağlayacak ve uluslararası planda prestijini yükseltecek olan öyle bir projede gelinen nokta nedir?”
Minicity’nin öyküsü
Minicity’nin temeli 29 Ekim 2003’te atıldı.
Anadolu uygarlıklarını en seçkin mimari eserlerinin 25 ölçeğinde küçültülmüş maketlerinin yer aldığı park, 18 Temmuz 2004’te Erdoğan tarafından açıldı.
Yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olan park ilk olarak yüksek bilet fiyatlarıyla gündeme geldi. Başlangıçta işletme hakkı 2022 yılına kadar müteahhit firmaya ait olan Minicity, ancak 7 ay çalışabildi.
Minicity, 2005 Şubat’ta zarar ettiği gerekçesiyle faaliyetini durdurdu.
2006 Nisan ayında Türel’in bahsettiği gibi Antalya Büyükşehir tarafından devralındı.
Minicity’yi Antalya Büyükşehir’in şirketi “Antepe” işletmeye başladı.
2009 yerel seçimlerinin ardından dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP’li Mustafa Akaydın ise Minicity’nin 24 saat yaşayan bir alan haline dönüştürmek için parkın 169 metre uzunluğunda 10 metre eninde bir gemi güvertesinden esinlenen seyir terasını restoran, kafe-bistro şeklinde hizmet verecek şekilde yeni bir düzenlemeye tabi tuttu.
Yeni düzenlemede işleyen Minicity’de bir süre sonra bu sefer kira problemi çıktı.
Sayıştay, Antepe’nin 2014 yılı denetiminde, Minicity içindeki kapalı üniteler ve açık alanın kiralama ve işletilmesine ilişkin sözleşmenin 21 Nisan 2010 tarihinde imzalandığına dikkat çekti.
Sözleşmede yıllık kira bedeli KDV hariç 444 bin 444 lira olarak belirlenirken firma 2013 yılına kadar kiralarını düzenli olarak ödedi.
Ancak 2013 ve 2014 yıllarında ödeme yapıldığı Sayıştay raporunda yer alırken Antepe, firma aleyhine icra takibi ve tahliye davaları açtığı da raporda belirtildi.
Firmanın sadece 2014 yılı için 706 bin 373 TL kira borcunun bulunduğu Sayıştay tarafından açıklanırken bu arada sonuçlanan tahliye davası çerçevesinde firma da yaklaşık 4 ay önce Minicity’den tahliye edildi.
2017’nin Kasım ayında Menderes Türel döneminde Antalya Büyükşehir Minicity’nin de dahil olduğu alanı “Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence ve Yaşam Parkı” olarak projelendirilerek yapım işini ihaleye çıkarttı.
İhaleyi yıllık 3 milyon 250 bin lira artı KDV ile hasılattan yüzde 2 ek ödemeyi taahhüt eden; Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni yapan şirket olarak bilinen, Erman Ilıcak’a ait Rönesans Holding’in içinde bulunduğu konsorsiyum kazandı.
O tarihte Rönesans Holding’in sözleşme imzalandıktan sonra en geç 2 yıl içinde 95 milyon TL maliyetli projeyi hayata geçireceği haberleri çıkmıştı. Rönesans Holding ve ortakları, 30 yıllık işletme süresinin ardından Antalya Büyükşehir’e ücretsiz devredecek.
Alanla ilgili son projenin ne durumda olduğuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yok.