Ana SayfaHaberlerMenzil’deki Serhendi-Semerkand bölünmesi 3500 kilometre uzaktaki Stuttgart’ta açığa çıktı: Yeni başlayanlar için...

Menzil’deki Serhendi-Semerkand bölünmesi 3500 kilometre uzaktaki Stuttgart’ta açığa çıktı: Yeni başlayanlar için Menzil’de kim, kimdir?

Menzil Cemaati’nin Şeyhi Abdülbaki Erol’un ölümünden sonra oğullarından Saki Erol, Serhendi Vakfı’nı kurarak yolunu kardeşi Mübarek Erol’un başında olduğu Semerkand Vakfı’ndan ayırdığını açıklamıştı. Kendi yayınevi, yardım kuruluşu ve turizm şirketini de kuran Serhendiler ile Semarkand Vakfı arasında cemaatin mülklerini kimin kullanacağı tartışması ortak kullanımla aşılmaya çalışılıyordu. Kamuoyundan gizlenen bölünme ise Adıyaman Menzil’den 3500 km uzaktaki Stuttgart’ta açığa çıktı. Stuttgart’taki dergaha Serhendilerin yanlış günde geldiklerini söyleyen dergahı yöneten Semerkand Vakfı, sofileri çıkarmak için Alman polisini çağırdı. Ayakkabılarıyla dergaha giren polis, zorla Serhendileri dergahtan çıkarınca ortalık karıştı. Peki Serhendiler kim? Menzil neden bölündü?

Menzil Cemaati şeyhi Abdülbaki Erol’un ölümünün ardından geriye üç oğlu kaldı: Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Muhammed Mubarek Erol.

Cemaatin içinde Semerkand TV, Beşir Derneği, TÜMSİAD ve diğer, kurum, dernek ve şirketlerin olduğu Semarkand Vakfı’nın başında Abdülbaki Erol’un oğullarından Mübarek Erol geçti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Menzil’de Mübarek Erol’a taziyesi ziyaretinde.

Menzil Cemaati’nin 30 yıllık vakfı Semerkand ve bağlı dernek, kurum ve şirketler.

Şeyhin diğer oğlu Saki Erol ise “Serhendî Vakfı” isminde bir vakıf kurup Semerkand Vakfı ile bağlarını tamamen kestiklerini ilan etti.

Saki Erol.

Saki Erol kanadının kurduğu Serhendi Vakfı, kendi yayınevi, yardım kuruluşu ve turizm şirketini kurdu.

Serhend, Nakşibendi müceddidi İmam Rabbani’nin şehri.

Vakfın kendi ifadesiyle “Serhendi duruş Allah Teala’nın rızasını öncelemek.”

Dursun Ali Erzincanlı, Serdar Tuncer, Şemsettin Bektaşoğlu gibi cemaatin bilinen isimleri de Serhendi Vakfı’na geçtiler.

Cemaatin iki vakfa bölünmesiyle cemaate ait olan binalar, dergahlar, medreselerin nasıl kullanılacağı de tartışmalı hale geldi. İki taraf da tüm binalar hakkında hak iddia ediyor, karşılıklı açıklamalarda bulunuyorlardı.

Serhendi Vakfı’na göre mülklerin kullanımı tüm ümmete açıktı fakat yönetimleri çoğunluk kimdeyse ona ait olmalıydı. Serhendiler cemaatin çoğunluğunu oluşturuyor.

Semerkand Vakfı ise mülklerin eskiden olduğu gibi kendilerinde kalması taraftarıydı. Vakıf binaları ortak kullanılmaya başlandı.

https://www.instagram.com/p/CxAmFVoo8yH/?igsh=dmZ6ZmRiZDY5OTMz

Ama geçen hafta Stuttgart’ta bulunan bir Menzil dergahında yaşananlar iki vakıf arasındaki sürtüşmeyi ortaya çıkardı.

İddialara göre Stuttgart’taki dergahın yönetiminde olan Semerkand Vakfı, cemaatin Serhendi kolu mensuplarını onlara tahsis edilen Pazar değil Cuma günü geldikleri için dergaha almadı, içeri girenleri ise Alman polisini çağırarak dışarı çıkarttırdı.

Serhendiler bunun üzerine vakıf yöneticilerinin haftalardır dergahta sohbet yapmalarına engel olduklarını iddia ettiler:

“Stuttgart Dergahı olayı hakkında duyurumuzdur, Semerkand yöneticileri, bu Cuma günü Gavsı sani hazretlerinin Stuttgart dergahından ibadet eden sofileri polisi çağırarak zorla çıkartmışlardır. Daha önceden Cuma ve Cumartesi günlerini kendilerine tahsis edip Serhendi gönüllülerine pazar gününü layık gören bu yönetim çeşitli bahanelerle altı haftadır bu sözlerinde de durmamışlardır. Serhendi gönüllülerinin bazılarına dergaha girme yasağı koyan bu yönetim Stuttgart dergahına görevli polis memurlarını ayakkabılarıyla içeri girmelerine sebebiyet verecek kadar da gözü dönmüş bir hale düşmüşlerdir. Netice: 1-Dergahlar vakıf mahiyetindedir. Gavsı sani hazretlerinin bütün Halifelerinin sofilerinin oralarda ibadet hakkı dinen ve adaben mevcuttur, engellenemez. 2-Yönetim sadece düzenleme yetkisine sahiptir. Her gruba eşit imkan sunacaktır; aksine hareket zulümdür, kabullenilemez. Ayrıca o dergahın fiziki imkanları aynı anda iki gruba da hizmet verebilecek kapasitededir. 3- Dergahta 50 kişi kavga ediyor diyerek yalan beyanla polisi çağırıp bu vesileyle sohbete engel olunup 26 polis arabasının dergaha gelmesini semerkand yöneticileri gereksiz yere sebebiyet vermiştir. 4- Stuttgart semerkand başkanı yıllarca yanyana diz dize olan bu kardeşlerin arasına fitne tohumunu ekmiş olup ekmeyede devam etmektedir. Vicdansız ve insafsız bir şekilde Gavsı sani hazretlerinin sofilerini gereksiz yere polise şikayet edip dergahtan dışarı attırmıştır bunun hesabını ahirette nasıl verecektir? Fiziki imkanları itibariyle herkese yeterli bu dergahtaki sorumluları adil olmaya davet ediyoruz. Bunun ahireti de var, unutmayalım.”

Alman polisinin dergaha ayakkabılarıyla girmesi ve cemaatin mensuplarına zor kullanması da tartışmaları büyüttü.

Semerkand Vakfı’nda olan dergah yönetimi de 1 Şubat’ta yazmış oldukları bildiriyi paylaştı.

Bildiride Serhendilerin dergaha müsaadesiz olarak girdiklerini, kendilerine Pazar günlerinin ayrıldığını fakat ısrarla Cuma günleri dergahta sohbet yapmaya çalıştıklarını iddia etti.

Dergah yönetimi cemaati sosyal medyada yayılan provokatif haberlere kanmamaya, aklı selim davranmaya, kardeşlik hukukuna riayete davet etti.

Olaylar üzerine Serhendilerin şeyhi Saki Erol sosyal medya hesabından açıklama yaptı, “Bir kere zalim olacağımıza ömür boyu mazlum kalmak daha hayırlıdır” dedi.

Müritleri ise bu paylaşımın altına “Sabrediyoruz, emrini bekliyoruz, yeter ki sen buyur” gibi ifadeler yazdı.

https://www.instagram.com/p/C3ucGIAoWUt/

- Advertisment -