spot_img
Ana SayfaDış HaberMerkel: “Erdoğan görüş birliği olunca kibardı. Davutoğlu bilgili, tarihi birikimi olan dünya...

Merkel: “Erdoğan görüş birliği olunca kibardı. Davutoğlu bilgili, tarihi birikimi olan dünya vatandaşı”

Merkel "Özgürlük" isimli anı kitabında, Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nu anlattı: “Erdoğan, aramızda görüş birliği olduğunda, çok kibar davranır ‘değerli dostum’ derdi. "Fikir ayrılığımız olduğunda ise her argüman aleyhte konuşmak için kullanılırdı. “Davutoğlu, dünya vatandaşı, bilgili ve tarihi birikimi olan, mükemmel İngilizce ve biraz Almanca konuşan bir siyasetçiydi"

Merkel “Özgürlük” isimli anı kitabında, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 2016 yılında varılan mülteci mutabakatından ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’ndan övgüyle söz etti.

Savaştan kaçan yüzbinlerce Suriyeliyi 2015 yılında Almanya’ya kabul eden ve bu nedenle iç siyasette ağır eleştirilere maruz kalan Merkel, insani gerekçelerle aldığı bu kararın arkasında olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “otokratik eğilimli siyasetçi” benzetmesi yapan Merkel, Erdoğan’ın kendisine yönelik tutumunun duruma göre değiştiğini ifade etti.

Merkel’ın kitabında Davutoğlu’ndan övgü dolu ifadelerle söz etmesi dikkat çekti.

Angela Merkel, Davutoğlu için “2014’ten beri görevdeydi, daha önce Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı, dünya vatandaşı, bilgili ve tarihi birikimi olan, mükemmel İngilizce ve biraz Almanca konuşan bir siyasetçiydi” ifadelerini kullandı.

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ise “otokratik eğilimli siyasetçi” benzetmesi yaptı, Erdoğan’ın kendisine yönelik tutumunun da duruma göre değiştiğini söyledi.

Merkel, Erdoğan’a ilişkin gözlemlerini şu ifadelerle aktardı:

“Aramızda görüş birliği olduğunda, çok kibar davranır ‘değerli dostum’ derdi.

“Fikir ayrılığımız olduğunda ise her argüman, bitmek bilmeyen konuşmalar esnasında, aleyhte konuşmak için kullanılırdı. İşte o zaman, meseleler oldukça zaman alır, süreç uzardı.

“Bu arada benim gözlemim, bunun otokratik eğilimleri olan politikacıların tipik bir özelliği olduğudur. İhtiyaç olduğunda onlar için zaman sınırı olmuyor.”

“Suriyelilere Türkiye içinde gelecek perspektifi sağlanması gerekiyordu

Türkiye’nin Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren milyonlarca Suriyeli sığınmacı kabul ettiğini, ancak Avrupa ülkelerinin uzun bir süre Türkiye’nin çabalarını takdir etmediğini anlatan Merkel, bu durumu değiştirmek için harekete geçtiğini söyledi.

Avrupa’ya göç dalgasını azaltmak için, Türkiye’deki Suriyelilerin durumunu iyileştirmeye, bu yolla sığınmacıların Avrupa’ya gitme nedenlerini ortadan kaldırmaya odaklandıklarını anlatan Merkel, şunları kaydetti:

“AB olarak Türkiye’de yerelde sığınmacılar için projelere mali destek verilmesiyle, sığınmacılar için sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlayarak, Türkiye’yi onlara çalışma izni vermeye, eğitim fırsatları sunmaya ikna edip, böylelikle onlara Türkiye içerisinde gelecek perspektifinin sağlanması gerekiyordu.”

Merkel, AB ile Türkiye arasında 2016 yılında mülteci mutabakatının sağlanması sürecinde Erdoğan’dan daha çok, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yakın çalıştıklarını anlattı.

- Advertisment -