spot_img
Ana SayfaHaberlerMıgırdiç Margosyan ölüm yıl dönümünde Büyükada'da anıldı

Mıgırdiç Margosyan ölüm yıl dönümünde Büyükada’da anıldı

Yazar Mıgırdiç Margosyan ölümünün birinci yılında Büyükada’daki Çelik Gülersoy Kültür Merkezinde anıldı.

Gazeteci Oral Çalışlar’ın moderatörlüğünü yaptığı anma etkinliğinde eşi Selma Margosyan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Agos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan, Belgesel Sinemacı Yusuf Kenan Beysülen konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Belgesel Sinemacı Yusuf Kenan Beysülen’in Mıgırdiç Margosyan’ı konu alan Gavur Mahallesi belgeseli izlendi.

Eşi Selma Margosyan: Ufacık bir kağıt bulsa onlara bir şey yazardı

Anmada söz alan ilk isim eşi Selma Margosyan oldu. Mıgırdiç Margosyan’ın edebiyata ilgisini anlatan Selma Margosyan, “Çok küçük yaşlarda edebiyata hayrandı. Ufacık bir kağıt bulsa onlara bir şey yazardı. Edebiyat öğretmeninin teşvik etmesiyle edebiyata ilgisi daha da arttı. Öğretmeni okul dergisine Ermenice yazdığı kompozisyonu bastırıyor, Mıgırdiç görünce çok heyecanlanıyor ve edebiyata ilgisi daha da artıyor” dedi.

Oral Çalışlar: Türk, Kürt, Ermeni dostluğu için anıt yapalım dedik ama olmadı

Ardından söz alan Gazeteci Oral Çalışlar ise, “Mıgırdiç ile bir sürü seyehate çıktık. Biri çok özeldi. Ermenileri savunduğu için öldürülen kaymakamın mezarını bulmak için yola çıktık ve bulduk. Kaymakamın öldürüldüğü yere Türk, Kürt, Ermeni dostluğu için anıt yapalım dedik. Sonrasında Türkiye’de her şey çok kötü gitti ve böylece anıt planımız kaldı. Mıgırdiç aynı zamanda bizim çok yakın dostumuzdu” dedi.

Fatih Polat: “Bize bıraktıkları için minnettarız”

Sonrasında söz alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Mıgırdiç Margosyan, Evrensel’in başından beri büyük bir azimle yazdı. Hatta Kirveme Mektuplar yazıları, Metin Göktepe öldürüldükten sonra onunla konuşmasıdır. Mıgırdiç Margosyan birlikte çalıştığını geliştiren, müthiş teşvik eden birisi. Aradaki kuşak farkı onunla hoş sohbete engel olmaz. Gazeteyi çok düzenli okur, hoşuna giden yazıların yazarlarının numarasını isteyip onları tebrik ederdi. Kendisinden çok öğrendiğim biridir. Bize bıraktıkları için, kattıkları için kendisini minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Pakrat Estukyan: “İstanbul’da Diyarbakırlı arkadaşlarımız vardı ama onlar Margosyan gibi bir dil tutturamamıştır.”

Agos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan ise, “Mıgırdiç’in yazıları Marmara gazetesinde yayınlanmaya başladı. Yerel ağızdan cümleler kuruyor, sonrasında da bizim konuştuğumuz Batı Ermencesine çeviriyordu. Çok insani şeyler anlatıyordu. Fazla uzun sürmeden Margosyan’ ın yazıları bir kitapta toplandı. Bu yazılarda Diyarbakır’ı anlatıyordu. Çok şaşırmıştık. İstanbul’da Diyarbakırlı arkadaşlarımız vardı ama onlar Margosyan gibi bir dil tutturamamıştır. Margosyan edebi bir dil tutturmuştu. Aynı zamanda Margosyan eğitimcidir de” diyerek Margosyan’ı andı.

Yusuf Kenan Beysülen: Bin yıllık Diyarbakır tarihini artık Mıgırdiç Margosyan’ın yazıları ile geleceğe taşıyoruz

Son olarak Yusuf Kenan Beysülen söz aldı. Beysülen, “Mıgırdiç Margosyan’la ‘Gavur Mahallesi’ kitabı ile tanıştım. Onunla abi kardeş ilişkisi gibi ilişkimiz vardı. Kararlı, taviz vermeyen biriydi. Bin yıllık Diyarbakır tarihini artık Mıgırdiç Margosyan’ın yazıları ile geleceğe taşıyoruz. Mıgırdiç Margosyan iyi bir yazardı ama kendisine nakledilen, duyduğu şeyleri çatışmacı bir şekilde vermedi hiç. Dolaylı anlatımlarla her muhattabına anlattı bunu ve o yüzden çok sevildi. Ben Margosyan’ın bu tavırlarına hayran kaldım” dedi. 

Kaynak: Evrensel

- Advertisment -