Ana SayfaVİDEO HABER“Muhalefet Erdoğan’ın 3. kez adaylığında yeni bir mağduriyet yaratmayacak”

“Muhalefet Erdoğan’ın 3. kez adaylığında yeni bir mağduriyet yaratmayacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim için 14 Mayıs tarihini işaret etmesinin ardından iktidar ile muhalefet arasında Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına 3. kez aday olup olamayacağı tartışması başladı. Muhalefet, Bekir Bozdağ’ın “Adaylık Erdoğan’ın anayasal hakkıdır” sözlerine karşı çıksa da, bu tartışmayı fazla uzatmama eğiliminde. CHP’li Muharrem Erkek Serbest TV’de “Biz strateji gereği diyoruz ki; bu konu tabii ki tartışılsın ama muhalefet yeni bir mağduriyet yaratmayacak. Erdoğan’ın anayasayı çiğneyerek aday olacağını biliyoruz. Hazırlığımız tamam” dedi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Serbest TV’de yayımlanan “Hilal Köylü ile Şimdiden Seçim 2023” programına konuk oldu.

Erkek, Erdoğan’ın seçim için 14 Mayıs’ı işaret etmesinin resmi bir açıklama olmadığını ve seçim takviminin başlamadığını anlatırken, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı, seçim kanunu ve seçim takvimi konularında Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) baskı yaparak, “anayasayı çiğneyerek” seçime gireceğini söyledi. Erkek’in açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Erdoğan, anayasayı çiğneyerek aday olacak”

14 Mayıs’ta milletimiz tek adam rejimine ”yeter” diyecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında tam bir keyifsizlik, adaletsizlik yarattılar. Ülkeyi, freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürüklüyorlar. Milletimiz bu duruma son verecek.

Erdoğan, Meclisi feshederek ve anayasayı çiğneyerek aday olacak gibi duruyor. YSK da ağır vesayet altında. Erdoğan, YSK ile birlikte anayasayı çiğneyerek aday olacak. Ne hesap yaparlarsa yapsınlar, gidecekler. Biz yarın seçim olacakmış gibi hazırlanıyoruz. Hodri meydan.

“Anayasal bir hukuk devleti değiliz artık”

Her konuda olduğu gibi adaylık ve seçim kanunu konusunda da hukuki tartışmaların yaşanması kaçınılmazdı. Çünkü bu tek adam rejiminde hukuk ortadan kaldırıldı. Biz, anayasal bir hukuk devleti değiliz artık. Şeklen anayasası olan bir devletiz. Yasama, yürütme, yargı tek elde toplandı. Türkiye’yi felakete sürüklediler. Yargı siyasallaştı. Hukuk devletinden uzaklaştıkça hukuki tartışmalar da çok zor oluyor.

YSK tabii ki, saray iktidarı öyle istediği için yeni seçim kanununun uygulanmasına karar verecek.

Seçim 14 Mayıs’ta yapılacaksa, YSK’nın hazırlayacağı ve ilan edeceği seçim takviminin 20 Mart civarında başlaması lazım. O zaman, önceki seçim kanununun uygulanması lazım. Ama YSK bağımsız değil. Biz bu gerçekleri bilerek hareket ediyoruz. Biz sandıkta Erdoğan’ı istediği seçim kanunuyla göndereceğiz. Kimsenin endişesi olmasın.

“Muhalefet yeni bir mağduriyet yaratmayacak”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Erdoğan’ın 3. kez aday olabileceğini, bunun “anayasal bir hak” olduğunu söylüyor. Niye? Çünkü Bozdağ saray iktidarının emirlerini yerine getirmek için getirildi. Hukukçu kendisi, hukuku bilmiyor mu? Biliyor. Ben ne diyorum; Erdoğan YSK ile birlikte anayasa ve hukuku çiğneyerek aday olacak. Onun altyapısını hazırlıyorlar. YSK kararları da kesin. Anayasada öyle yazıyor. İtirazlar olacak tabii YSK’ya. Biz strateji gereği diyoruz ki; bu konu tabii ki tartışılsın ama muhalefet yeni bir mağduriyet yaratmayacak. Böyle bir şeyden elbette mağduriyet yaratılamaz da. Her şeyi istismar ettikleri için her yola sapabilirler. YSK, aday yapacak Erdoğan’ı. Bu bir gerçek. Anayasayı çiğneyecekler. Zaten anayasa askıda. İşte biz, bu yüzden geliyoruz iktidara. Hukuku kuracağız ve böyle tartışmalar bir daha olmayacak.

“Altılı Masa’da aday uzlaşmazlığı yok”

Daha seçim kararı alınmadı. 14 Mayıs’ta yapacağız diyorlar. Cumhurbaşkanı meclisi feshetmedi daha. Altılı Masa, seçim kararı alındıktan sonra ortak adayını açıklayacağını söyledi. Ama tabii ki, o tarihi beklemeyebilir Altılı Masa’daki liderler. Kimsenin endişesi olmasın. Her şey, planladığımız çerçevede ilerliyor. Altılı Masa’da ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmazlık yok. Aday çok önemli elbette. Altılı Masa’nın ortak adayı Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanı olacak. Genel başkanlar henüz masada adaylığı konuşmadı ki adaylık uzlaşmazlığı olsun. Adaydan önce kuracağımız sistemi oluşturup, halkla paylaşmayı daha önemli buluyoruz. Biz, Türkiye’de yerle bir olmuş sistemi, hukuku, kamu yönetimini değiştiriyoruz. Derdimiz ülkeyi normalleştirmek.

“Olağanüstü durumlara hazırız”

Kılıçdaroğlu neden “Bana bir şey olursa” dedi? Önümüzdeki seçim sistem değişsin mi, değişmesin mi seçimi olacak. Önce bunu söyleyelim. Çağdaş bir yönetim anlayışını getireceğiz. Seçim güvenliği tehlikede dedik ve Altılı Masa bunun için çok çalışıyor. Genel başkanımıza çok ağır saldırılar oldu. Artvin-Şavşat’ta PKK terörü saldırısıyla karşılaştı. Aracının etrafından yüzlerce kovan toplandı. Önüne mermiler bırakıldı. Linç girişimleri oldu. Bunlar nasıl oldu elbette ortaya çıkacak. Genel başkanımıza çok ağır tazminat davaları da açılıyor. Ama genel başkanımız geri adım atmadı, atmayacak. Şimdi de onun mesajını veriyor. Her türlü olağanüstü duruma karşı da hazır olduğu mesajı veriyor. Hepimiz hazırız.

Muharrem Erkek’in konuk olduğu programın tamamı için:

- Advertisment -