Ana SayfaHaberlerMülteci karşıtı paylaşımlara 27 gözaltı: Aykırı ve Muhbir hesapları editörleri de aralarında

Mülteci karşıtı paylaşımlara 27 gözaltı: Aykırı ve Muhbir hesapları editörleri de aralarında

Sosyal medyadaki mülteci karşıtları paylaşımlarla ilgili Aykırı.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak ve Muhbir Twitter hesabının editörlerinden Süha Çardaklı’nın da aralarında olduğu 27 kişi gözaltına alındı. Saraçhane’de yapılan ırkçılık karşıtı miting öncesinde provokatif paylaşımlar yapan Müdafaa Hareketi hesabını yöneten 4 kişi de iki gün önce gözaltına alınmıştı. Ali Yerlikaya: Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Cumhuriyet Başsavcılıklarımız bu konuda çok sayıda soruşturma açtı. Önümüzdeki süreçte bu soruşturmaların davalara dönüştüğü ve bu suçları işleyenler bakımından gerekli yargılamaların ve hükümlerin verileceğini söyleyebiliriz.”

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamalarıyla 27 kişi hakkında gözaltı kararı alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Aykırı.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak ve Muhbir Twitter hesabının editörlerinden Süha Çardaklı’nın yanı sıra Mülteci Haberleri editörü, Suriyeliler Suriye’ye Platformu kurucusu, Karargah sayfasının editörü de yer alıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, açık kaynak araştırmalarında internette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” niteliğinde paylaşımlar yapıldığı tespit edildi.

Başsavcılık tarafından söz konusu sosyal medya paylaşımlarında iddia edilen konulara ilişkin olarak işin gerçeğinin araştırılması amacıyla şüpheliler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçlardan soruşturma başlatıldı.

Ali Yerlikaya: “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden hesaplara yönelik operasyon”

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise şu ifadeleri kullandı:

“Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İstihbarat Başkanlığı ve Güvenlik Daire Başkanlığımızın desteği ile 14 İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan operasyonlar neticesinde;

İnternette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle

  • Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden,
  • vatandaşlarımıza yanıltıcı bilgileri alenen yayarak paylaşımlar yaptığı tespit edilen, sosyal medya hesap yöneticileri hakkında 14 ilimizde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 27 şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır.”

“Müdafaa Hareketi”nden 4 kişi gözaltına alınmıştı

Pazartesi günü (18 Eylül) de Cumartesi günü Saraçhane’de ÖZGÜR-DER tarafından düzenlenen ırkçılık karşıtı miting öncesi provokatif paylaşımların yapıldığı “Müdafaa Hareketi” hesabını yönettiği iddiasıyla Erdi Can Yıldız, Rauf Köse, Ömer Yetimoğlu ve Emre Cuşan gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan Erdi Can Yıldız, 14 Mayıs’taki seçimlerde Zafer Partisi’nin Ardahan Milletvekili adayıydı.

 “Önümüzdeki süreçte bu suçları işleyenler bakımından gerekli yargılamaların ve hükümlerin verileceğini söyleyebiliriz”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında sosyal medyadaki mülteci karşıtı paylaşımlarla ilgili şöyle konuşmuştu:

“Yabancı düşmanlığına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız bu konuda çok sayıda soruşturma açtı. Önümüzdeki süreçte bu soruşturmaların davalara dönüştüğü ve bu suçları işleyenler bakımından gerekli yargılamaların ve hükümlerin verileceğini söyleyebiliriz.”

- Advertisment -