Ana SayfaHaberlerDünyaErdoğan’dan Biden’a: AB’ye tam üyelik sürecini canlandırmak istiyoruz

Erdoğan’dan Biden’a: AB’ye tam üyelik sürecini canlandırmak istiyoruz

11-12 Temmuz’da Litvanya’da yapılacak ve İsveç’in üyeliği için kritik önemdeki NATO zirvesine günler kala Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Beştepe’den yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Biden’dan AB süreci için destek istedi: “ AB tam üyelik sürecini canlandırmak istiyoruz.”

11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesine günler kala liderler arasındaki görüşme trafiği arttı.

Bugün (9 Temmuz) Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ukrayna’nın NATO’daki konumu, İsveç’in NATO üyeliği, F-16’ların teslimi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik süreci ele alındı.

Türkiye’nin AB’ye üyelik konusunda ilkeli ve dürüst olduğunu belirten Erdoğan, AB’ye tam üyelik sürecini canlandırmak istediklerini, Vilnius Zirvesi’nde Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkelerinin ve AB liderliğinin Türkiye’nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermelerini istediklerini belirtti.

İki lider NATO zirvesinde yüz yüze görüşme ve Türkiye-ABD ikili ilişkileri ile bölgesel konuları ayrıntılı şekilde ele alma hususlarında mutabık kaldı.

Biden: “Ukrayna NATO üyeliğine hazır değil”

CNN’e açıklama yapan ABD Başkanı Biden, Ukrayna’nın NATO’ya ani üyeliği tartışmalarının zamansız olduğunu ve önce Rusya ile yapılan savaşın bitmesi gerektiğini söyleyerek “Ukrayna NATO üyeliğine hazır değil” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile bir araya gelen ve görüşmenin ardından Zelensky ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, “Ukrayna NATO üyeliğini hak ediyor” demişti.

Ayrıca Erdoğan ile Zelensky’nin görüşmesinin ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasında Türkiye’de kalmalarına karar verilen Azov Taburu’nun beş komutanı Zelensky ile birlikte Ukrayna’ya dönmüş ve Rusya duruma tepki göstermişti.

İsveç’in NATO üyeliği konusunda ise iyimser olduğunu söyleyen Biden, İsveç’teki Kuran yakma eylemlerinin Erdoğan’ı ‘zor durumda bıraktığını’ belirtti.

- Advertisment -