Rus muhalif lider Alexey Navalny, Rusya’ya döner dönmez konduğu hapishanedeki hücre hayatının ilk gününde, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’i sıradan bir KGB subaylığından lüks içinde yaşayan bir otoriter liderliğe taşıyan yolsuzluk ağını ifşa eden 1 saat 52 dakikalık bir videoyu Youtube’de paylaştı.
Yayınlanır yayınlanmaz Youtube’de trend olan videoda Navalny, Putin’i bu yolsuzlukları ifşa ettiği için kendisini zehirlemekle itham ediyor.
Putin’i lüks tutkusu için öldürmekten ve ülkeyi mahvetmekten çekinmeyen bir “deli” olarak nitelemekten kaçınmıyor. Kendisinden korkmadığını vurguluyor.
“Putin İçin Saray: Tarihin En Büyük Rüşveti” adlı videoda, Putin’in Karadeniz kıyısındaki Gelendzhik’deki inşa ettirdiği gizli sarayından fotoğraflar da var.
65 hektarlık arazi üzerine inşa edilen saray için Navalny’ye göre 1 milyar bütçe ayrılmış. Basından saklamak için saray, 350 bin dolara bir işadamı tarafından satın alınmış gibi gösterilmiş.
Navalny, videodaki Putin’e ilişkin bilgileri, geçen Ağustos’ta Noviçok ile zehirlendikten sonra komaya girdiğinde tedavi için götürüldüğü Berlin’de iyileşince girdiği Stasi arşivlerinden elde etmiş.
Putin, 80’li yıllarda Dresden’de KGB görevlisi olarak çalışmıştı.
Videoda Navalny, Putin’in 1980’li yıllarda aynı binada oturduğu iki büyük Rus devlet şirketi Transneft’in yöneticisi Nikolay Tokarev ve Rostech’in CEO’su Sergey Chemezov tarafından, 1990’lı yıllarda Yeltsin döneminde karıştıkları yolsuzlukları örtmesi için, KGB yerine kurulan istihbarat örgütünün başına getirildiğini iddia ediyor.
Tokarev, 1993-1999 yılları arasında Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı Mülk Yönetimi Dairesi’nde çalışmıştı. Tokarev’i işe alan patronu Pavel Borodin ise başkanı olduğu bu kurumda, 1993-2000 yılları arasında Rusya’nın piyasa ekonomisine geçişini yöneten ekipteydi.
Navalny, Tokarev’in patronu Borodin’in, Yeltsin’in 1990’lı yıllardaki özelleştirme programında önemli bir aktör olan ve halen Rusnano’yu yöneten milyarder Anatoly Chubais ile birlikte, Putin yükselişinde başrolü oynadığını ileri sürüyor.
Borodin’in Yeltsin döneminde yönettiği kamu ihalelerinde on milyonlarca dolarlık komisyon aldığı ve rüşvet dağıttığı iddia edilmiş, ancak daha sonra bu dosya kapatılmıştı.
Putin, 1998’de Yeltsin’e rapor veren istihbarat şefi olduktan sonra 1999’da Başbakan, 2000’de de sağlığı bozulan Yeltsin’in büyük bir baskı sonucu istifa etmesinin ardından Devlet Başkanı oldu.
Putin, Tokarev’i 2007 yılında ülkenin en büyük şirketi Transneft’in başına getirdi. Putin’in başa geçmesinden sonra, 1990’lı yılların oligarkları arasında Putin’i eleştirmeye kalkanlar tasfiye edildi. Yerlerine Putin’in yakın çevresindeki isimler ve aile mensupları getirildi.