Japonya Merkez Bankası (JMB), banka kredilerini ve talebi teşvik etmeyi amaçlayan dünyanın en agresif parasal genişleme programlarından birini revize ederek sekiz yıldır devam eden negatif faiz oranlarına son verdi.
Japonya Merkez Bankası, 17 yıl aradan sonra ilk faiz artırımı sırasında kısa vadeli politika faizini -%0,1’den, %0.0 ile %0,1 arasına çıkardığını açıkladı ancak analistler, kırılgan iktisadi düzelmenin, borçlanma maliyetlerinde daha fazla artış olmasıyla birlikte büyümenin yavaşlayarak devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.
Bu değişim, JMB’yi, negatif faiz oranlarını terk eden son merkez bankası haline getiriyor ve politikacıların, Japonya Merkez Bankası’na yatırılan paralardan belli bir bedel talep ederek bankaları daha fazla borç vermeye zorlamak yoluyla büyümeyi destekledikleri bir dönemi sona erdiriyor.
JMB, geniş bir kitle tarafından beklenen bir kararla, uzun süredir sabit tuttuğu yüzde 2’lik istikrarlı enflasyon hedefinin “görüş alanı içinde” olduğuna hükmederek 2016’da uygulamaya konan politikayı terk etti. Kyodo haber ajansına göre bankanın dokuz politika kurulu üyesinden yedisi bu hareketi desteklerken ikisi buna karşı çıktı.
Maaşlara yapılan zam, JMB yönetim kurulu üyeleri arasında, onlarca yıldır süren deflasyon ve durağanlığın ardından yüzde 2 enflasyona ulaşma olasılığına dair güveni artırdı. Japonya’nın en büyük işverenleri, bu ay sendikalarla yapılan müzakerelerde %5,28’lik ücret artışını kabul etti; bu, 1991’den bu yana yapılan en büyük artış. Ücret ve fiyat artışları, “verimli döngü”ye dair umutları artırdı.
Bank of America Securities’in Japonya ekonomisi başkanı Izumi Devalier, JMB’nin kararı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bu 17 yıldaki ilk faiz artırımı olacak, dolayısıyla sembolik bir önemi var. Ancak ekonomi üzerindeki gerçek etki çok küçük. Fonlama maliyetlerinde veya hane halkı ipotek oranlarında önemli bir artış beklemiyoruz” dedi.