Ana SayfaHaberlerGazze Savaşı’nda bugün | Biden ve Netanyahu bir ay sonra ilk kez...

Gazze Savaşı’nda bugün | Biden ve Netanyahu bir ay sonra ilk kez görüştü

Bülent Şahin Erdeğer, savaşın, ölümlerin ve açlığın sürdüğü ama haberlerde alt sıralara düşmeye başlayan Gazze’de yaşanan bütün gelişmeleri takip ediyor. Bugün; İsrail Şam'ı vurdu, bir ay aradan sonra Netanyahu ile Biden ilk kez görüştü, üst düzey Hamas yöneticisi Faik Mebhuh İsrail tarafından öldürüldü, gözaltına alınan Al Jazeera Arapça muhabiri İsmail el-Ghoul ve ekibi serbest bırakıldı.

İSRAİL HAVA SALDIRILARI REFAH’I VURDU

İsrail savaş uçakları Salı günü erken saatlerde Refah ve merkezi bölgelerdeki evleri bombaladı ve en az 20 Filistinliyi öldürdü. Gazze Şehri’nin kuzeyindeki Cibaliye’deki hava saldırılarında da sekiz kişi öldü.

USAID YÖNETİCİSİ POWER: GAZZE’NİN KUZEYİNDE YAŞANACAK KITLIK ‘KORKUNÇ BİR DÖNÜM NOKTASI’

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yöneticisi Samantha Power, BM destekli gıda güvenliği değerlendirmesinin 1,1 milyondan fazla insanın “felaket” bir açlık yaşadığı yönündeki uyarısının ardından, kuzey Gazze’de yaklaşmakta olan kıtlığın “korkunç bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Power, geç saatlerde yaptığı bir açıklamada, “Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunda açıklanan felaket düzeyindeki açlık ve yetersiz beslenme, mevcut çağda hayal edilemez olmalı, ancak Gazze’deki yüz binlerce Filistinli için gerçek bu” dedi. Pazartesi.

“Yirmi birinci yüzyılda yalnızca iki önceki Kıtlık ilanıyla bu korkunç bir dönüm noktası.”

ÜST DÜZEY HAMAS YETKİLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu ve İsrail iç istihbaratı Şin-Bet, Gazze Şehri’ndeki Şifa hastanesinde Hamas İç Güvenlik Operasyon Müdürlüğü başkanı Faik Mebhuh’un öldürüldüğünü açıkladı. Mebhuh Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumluydu.

ABD HAMAS’IN ÜÇÜNCÜ İSMİ MERVAN İSA’NIN ÖLÜMÜNÜ DOĞRULADI

ABD, Mervan İsa’nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas’ın üçüncü komutanı Mervan İsa’nın geçen hafta Gazze’de İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İsrail’den bir ekibin, aralarında ordu mensupları ve insani yardım durumunu görüşecek yetkililerin de bulunduğu Refah’a saldırı planlarını hazırlamak üzere Washington’a gitmesini talep ettiğini söyledi. Sullivan, “Hamas’ın Refah’ta ya da başka bir yerde güvenli bir liman haline gelmesine izin verilmemeli, ancak oraya yapılacak büyük bir kara operasyonu hata olur” dedi.

AL JAZEERA EKİBİ SERBEST BIRAKILDI

Al Jazeera Arapça muhabiri İsmail el-Ghoul ve ekibi, pazartesi günü El Şifa Hastanesi’nde saldırıya uğrayıp 12 saat gözaltında tutulduktan sonra İsrail güçleri tarafından serbest bırakıldı.

Ghoul attığı tweetlerde Arapça olarak, Şifa sağlık kompleksine yapılan baskın sırasında işgalcilerin gazetecilerin çadırlarını yerle bir ettiğini ve arabalarını yok ettiğini yazdı.

İSRAİL GAZZE’DE TAKTİK YER DEĞİŞTİRMELERİNE FİLİSTİN DE DİRENİŞE DEVAM EDİYOR

Alınan son saha bilgilerine göre İsrail ordusu, Han Yunus kentindeki bazı çatışma bölgelerinden çekilerek, zırhlı birliklerini El Karara kenti ve çevresinde yoğunlaştırdı. İsrail’in Karara’ya yönelik topçu ve hava saldırılarından çok sayıda Filistinlinin şehit olması ve yaralanmasıyla sonuçlanmasının ardından son 48 saatte İsrail askeri personeli bu cephede az da olsa ilerleme kaydetti.

İsrail topçusu, Beyt Hanun şehrini, Gazze Şehri’nin El Zeytun mahallesinin güney bölgelerini, El Nuseyrat kampının kuzey ve doğu kısımlarını, Refah’ın doğu bölgelerini, Han Yunus’un doğu bölgelerini, Gazze Şehri El Bureyc kampının güney ilçeleri olan el-Zehra Belediyesi ve Beyt Lahya şehrini hedef aldı.

İsrail savaş uçakları ayrıca Refah Şehri, Gazze Şehri, El-Nuseyrat Kampı, El-Mahatta bölgesi ve Gazze’nin El-Rimal mahallesindeki hedefleri de bombaladı.

İsrail savaş uçağının Gazze Şeridi’nin merkezindeki El Nuseyrat kampındaki bir binaya düzenlediği saldırının ardından 7 Filistinli şehit oldu, 10 Filistinli de yaralandı.

Filistinli direniş gruplarının koalisyonu olan El Aksa Şehitleri Tugayları, savaşçılarının Han Yunus’un çevresindeki Hamad mahallesinde İsrail askeri buldozerini hedef aldığını duyurdu.

KANADA ENDİŞELİ

Kanada Başbakanı Trudeau’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kanada Başbakanı Justin Trudeau Pazartesi günü İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile yaptığı görüşme sırasında İsrail’in Refah’ta planladığı askeri operasyonla ilgili endişelerini dile getirdi.

Trudeau’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı saldırı ve bölgeye sığınan tüm siviller açısından ciddi insani sonuçlar doğurması konusundaki endişelerini paylaştı.” ifadesine yer verildi. “Sivillere yönelik hayat kurtaran insani yardım hacminin artırılması ve yardımın ihtiyaç sahibi herkese güvenli ve gecikmeden ulaşmasını sağlama ihtiyacının altını çizdi.”

BİR AY ARADAN SONRA BİDEN VE NETANYAHU İLK KEZ GÖRÜŞTÜ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Pazartesi günü iki liderin bir ay içinde yaptığı ilk 45 dakikalık görüşmede Refah dahil Gazze’deki durumu ve Gazze Şeridi’ne insani yardımın artırılması ihtiyacını ele aldığını açıkladı.

IRAKLI Şİİ ÖRGÜTTEN GOLAN’A SALDIRI

İran destekli Şii “Irak İslami Direnişi” örgütü, bir açıklama yayınlayarak İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki İsrail insansız hava aracı karargahlarına insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini duyurdu.

İSRAİL ŞAM’I VURDU

Suriye, İsrail’in başkentteki askeri hedefleri vurduğunu açıkladı

Suriye Savunma Bakanlığı Salı günü İsrail’in başkent Şam yakınlarına sabahın erken saatleri boyunca askeri mevzileri hedef alan bir saldırı düzenlediğini doğruladı. Bakanlık, hava savunmasının füzeleri önlediğini ve maddi hasara yol açtığını açıkladı.

- Advertisment -