İstanbul Valiliği tarafından banka hesapları bloke edilen Nesin Vakfı’nın yöneticilerinden Süleyman Cihangiroğlu, Serbestiyet’e konuştu.
Hesaplarının, vakfın Facebook hesabından yapılan bir paylaşımın izinsiz yardım kampanyası olarak tanımlanması sonucu bloke edildiğini söyleyen Cihangiroğlu şöyle dedi:
“Vakıfların bağış kabul etmesi doğaları gereği haktır. Yardım toplamak ise izne tâbi. Bu ayrımı biz de biliyoruz.
“Konuya neden olan Facebook paylaşımını halen kaldırmış değiliz. Aziz Nesin Vakfı’na insanlar zaten düzenli olarak bağış yaparlar. Orada, önümüzdeki dönem gelecek olan bağışlarımızla bu araziyi almayı hedeflediğimizi söylüyoruz.
“Bir nevi bağışçılarımıza hesap veriyoruz. Her zaman yaptığımız gibi bağışçılarımıza, bağışlarıyla ne yaptığımızı açıklıyoruz. Yaptığımız yardım kampanyası düzenlemek değil bağış kabul etmektir.
“Vakıflar Genel Müdürlüğü olumlu rapor verdi”
“Bağışçı, şartlı bağış yapabilir. Nesin Vakfı’nın yaptığı, bağışçıdan gelen şartlı bağışı o şart doğrultusunda kullanmak.
“Adressiz bir şikâyet üzerine, bizi denetlemekle yükümlü olan Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri inceleme yaptı. İnceleme sonucunda, gelen bağışın arazinin satın alınması için kullanılmasında bir sakınca olmadığını, bilakis vakfın faydasına olduğunu, vakfın etkinlik ve etki alanını genişlettiğini açıklayan çok olumlu bir rapor yayımlandı. Yine bu raporda ortada hiçbir suistimal olmadığı yer aldı.
“Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün raporuna rağmen İstanbul Valiliği’ne bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü bir anlamda durumdan vazife çıkararak ‘evet para bu amaç için kullanıldıysa da izin alınmamıştır ve yardım toplama kapsamına girer. Toplanan paranın ya da toplanan parayla alınan mülkün hazineye devredilmesi gerekir’ dedi.”
“Yönetmeliğin amacı, vakıfların gelirini engellemek değil dolandırıcılığı engellemektir”
Cihangiroğlu, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün tutumunun şekilci olduğunu belirterek, “Bu yönetmelikteki amaç, vakıfların gelirini engellemek değil oluşabilecek dolandırıcılık türü durumları engellemektir” dedi. Nesin Vakfı gibi 50 yıldır bağış kabul eden bir kuruma bu uygulamanın yapılmasının ilgili yönetmeliğin amacına da uygun olmadığının altını çizdi.
5 Nisan 2022 tarihinde hesaplarına bloke konulduğunu belirten Cihangiroğlu, bloke etme kararı sonrası açıklama istediklerini ama Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü yetkililerinin, vakıf avukatlarına “Açıklama yapmak zorunda değiliz, yetkimizi kullandık, istediniz yere şikâyet edin” karşılığını verdiklerini söyledi.
Cihangiroğlu, “Bu tavırdan da anlıyoruz ki temelde iyi bir niyet yok. Neden böyle bir yaklaşım gösteriyorlar bunu da anlamak zor” diye konuştu.
“Rabıta Vakfı’nın dahli olduğunu düşünmeden edemiyoruz”
Cihangiroğlu, bloke kararında Ali Nesin’in açıklamasında bahsedilen ve alınan araziye komşu olan İsmailağa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Rabıta Vakfı’nın bir dahli olup olmadığıyla ilgili sorumuza da şu yanıtı verdi:
“Düşünmeden edemiyoruz doğrusu. Elimizde somut bir veri yok. Ama bu arkadaşlarla yaşadığımız sıkıntının haftasında bize valilikten yazılar gelmişti. Bu arkadaşların ‘bizim yüksek yerlerde tanıdıklarımız, ağabeylerimiz var’ gibi konuşmalar yapmasından sonra yaşanan bu olaylar ve bu kişiler arasında bir bağlantı olmadığını düşünmek biraz saflık olur.”
“50 yıllık bir kurumu felç edecek bir yaklaşım”
Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün toplanan paranın hazineye aktarılmasını veya toplanmış mallar varsa onların da hazineye aktarılmasını talep ettiğini söyleyen Cihangiroğlu hukuki itirazlarını yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“Bu yargı süreçleri banka hesabımız bloke edilmeden de yürütülebilirdi. Bunun için 50 yıllık bir kurumu felç edecek bir yaklaşım sergilenmez. Burada çocuklar var. Bu kurumun çalışanları var, ödemeleri var. Bu kurumun bir itibarı var. Düşmanca yaklaşımın kimseye faydası olmaz.”