Ana SayfaANALİZLER“Netanyahu’nun amacı Trump’ın kazanması. Putin’in istediği şey de bu”

“Netanyahu’nun amacı Trump’ın kazanması. Putin’in istediği şey de bu”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor'da bu hafta: “İki tane rehineyi kurtarmanın vermiş olduğu hızla devam edecek görünüyor İsrail. Hatta adeta Adalet Divanı’na ‘Beni soykırım yapan ülke ilan et’ dercesine devam ediyor. Bu arada Mısır ‘ben İsrail ile barış anlaşmasını askıya alırım’ diye bir tehdit savurdu. Katiyen, hiçbir tehdide boyun eğmeyecek Netanyahu. Onun amacı Trump’ın kazanması. Bu belli oldu. Zaten Trump’ın kazanmasını isteyen iki devlet başkanı var: Netanyahu ve Putin.”

Dünya iki lideri konuşuyor: Trump ve Biden. Ben geçen toplantıda Trump için meczup demiştim. Özür dilerim. Onun ötesinde bir adam çünkü. “Aidatlarını ödemeyenlere ben Rusya’yı teşvik edeceğim. Saldırsınlar, ben korumayacağım” demiş.

Trump NATO’yu bir dernek zannediyor

NATO’yu bir dernek zannediyor sanırım Trump. Aidat dediği şey savunma harcamaları. NATO’da GSMH’nın yüzde 2’den fazlası olarak geçiyor bu. Trump, Amerika’nın savunma harcamalarını düşünüyor ama onların çoğu NATO ile ilgili değil, Pasifik dünyasıyla ilgili. Böyle bir insanın ABD Başkanı olması felaket.

Öbür taraftan başsavcı Biden için ‘hafızası yerinde değil’ diye bir ifade kullanmış. Bu tabii büyük bir tartışma yarattı. Biden’ın söylentiye göre Mart sonunda bir aday göstereceği ve çekileceği yönünde bir rivayet var. Hatta bir isim de konuşuluyor: Eski Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama. Her halükarda Biden’dan daha iyidir. Bu büyük bir gürültü yarattı tabii.

Netanyahu’nun amacı Trump’a kazandırmak

İsrail’e gelecek olursak… İki tane rehineyi kurtarmanın vermiş olduğu hızla devam edecek görünüyor İsrail. Hatta adeta Adalet Divanı’na ‘Beni soykırım yapan ülke ilan et’ dercesine devam ediyor. Bu arada Mısır ‘ben İsrail ile barış anlaşmasını askıya alırım’ diye bir tehdit savurdu. Katiyen, hiçbir tehdide boyun eğmeyecek Netanyahu. Onun amacı Trump’ın kazanması. Bu belli oldu. Zaten Trump’ın kazanmasını isteyen iki devlet başkanı var: Netanyahu ve Putin.

ABD’nin bu çalkantısı dünyayı da ister istemez etkiliyor. Dünya liderlerine baktığımızda birçok eski cumhurbaşkanı, başbakan yolsuzlukla falan itham edilip mahkeme önüne çıkıyor. Hatta eski Brezilya başkanı Bolsanaro’nun pasaportuna bile en konuldu. Ben geçen hafta ‘Dünyayı ikinci sınıf devlet adamları yönetiyor’ demiştim ama bu tabir de yetmiyor. Vergi kaçakçısı Trump, milletin NATO aidatını ödemesini istiyor. Böyle saçma sapan bir durum var.

ABD Ortadoğu’da Sünni-Şii ihtilafını adeta gömüp tüm düşmanlığı kendine çevirmeyi başardı

ABD bir şey başardı: Ortadoğu’da Sünni-Şii ihtilafını adeta gömdü ve artık herkes ABD’ye karşı ortak noktada buluştu. Yani İran ile Rusya bu harpten kârlı çıkan iki devlet oldu. Şunu söyleyeyim; Ukrayna harbi geride kaldı. İran da Ortadoğu’da ciddi bir oyun kurucu ya da oyun bozan konumuna geldi.

Pakistan’da askerlerin desteklediği ve kazanmasını umduğu Navaz Şerif seçimlerden ikinci çıktı. Birinci çıkan ise hapisteki Imran Han’ın adamları oldu. Parti logosu olmadan bağımsız 97 milletvekili çıkarttılar. Onlarsız bir yönetim kurulamıyor. Halkın yüzde 30’unun okuma yazma bilmediği bir ülke Pakistan. Oradaki seçimler böyle bir sonuç verdi.

Demokratik bir geleneği olan Senagal’de cumhurbaşkanı seçimleri erteleyince ülke karıştı.

Mymammar’ın bölünmesi söz konusu…

Hristiyan dünyasında önemli gelişmeler var

Bu arada Hristiyan dünyasında da önemli gelişmeler var. Arjantinli Papa, Katolik dünyasını aşan birtakım kararlar aldı. Eşcinsel eğilimi kabul etti ve bir kadın papazı göreve getirdi.

İklim krizi geri planda kaldı. Kimse artık onu konuşmuyor. Maalesef iyi gitmiyor dünya…

- Advertisment -