Ana SayfaHaberlerDünyaNusret’in elinden altın kaplama biftek yiyen Vietnamlı komünist bakana tepkiler dinmiyor: “Yediği...

Nusret’in elinden altın kaplama biftek yiyen Vietnamlı komünist bakana tepkiler dinmiyor: “Yediği şey aylık maaşının iki katı”

Vietnam Komünist Partisi’nin politbüro üyesi ve Kamu Güvenliği Bakanı To Lam, Glasgow’daki iklim zirvesi dönüşünde Londra’da dünyaca ünlü Türk şef Nusret Gökçe'nin restoranına gitti. Nusret’in onu hazırladığı altın kaplama biftekle beslediğini gösteren video Vietnamlıları ayağa kaldırdı. Nusret Tiktok’tan paylaştığı videoyu kısa süre sonra sildi.

Vietnam Kamu Güvenliği Bakanı General To Lam, İngiliz medyasına göre “Londra’nın en meşhur ve en pahalı restoranlarından biri” olan Nusr-et’te maaşının neredeyse iki katı fiyata sahip bir biftek yedi.

Video, Gökçe’nin TikTok hesabında göründü, ancak medyanın ilgisini çektikten sonra silindi.

Lüks Knightsbridge semtindeki restoran, pahalı menüsüyle daha önce birçok kez manşetlere taşındı. Fiyatlar web sitesinde listelenmiyor, ancak altın kaplı bifteğin fiyatının 850-1500 sterlin arasında değiştiği biliniyor; bu fiyata içecekler, garnitürler ve yüzde 15 servis ücreti dahil değil.

Vietnamlı bakana çıkartılan nihai faturanın ne olduğu veya hesabı kimin ödediği belli değil. Bakanın aylık maaşı 600 ila 800 dolar arasında.

Vietnamlı delegeler, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler COP26 iklim zirvesinin ardından Londra’ya gitmişti.

Nusret, 3 Kasım’da 11 milyon TikTok takipçisiyle paylaştığı videoda hazırladığı biftekleri Vietnam heyetine sunuyor, ardından generale bir parça eti kendi eliyle yediriyordu.

Medyanın ilgisini çekmesinden sonra kaldırılmasına rağmen, videonun ekran görüntüleri internette defalarca paylaşıldı.

Fotoğrafları Facebook’ta ilk paylaşanlardan biri olan insan hakları aktivisti Hoang Dung, “iş yemeği neden bu kadar pahalı bir restoranda düzenlendi” diye sordu.

Birçok sosyal medya kullanıcısı sofrayı ayıpladı ve Vietnam’daki yoksulluğu hatırlattı. Radio Free Asia’ya konuşan bir kişi “vergilerim lüks için kullanıldı” diye yakındı.

Facebook kullanıcısı Mung Tin Ngo, “Vietnam hâlâ fakir ama bakan lüks içinde. Maaşının iki katı fiyatına biftek yiyor, savurganlığın tadını çıkarıyor” dedi.

Olay, Nusret’i özellikle yakından takip eden İngiliz medyasında geniş yer buldu.

Öte yandan, yemek yiyenleri, iş seyahatindeyken harcama ödeneği alma hakkına sahip olduklarına ya da restorana ödeme yapan üçüncü bir şahıs tarafından davet edilmiş olabileceklerine işaret ederek savunanlar da oldu.

1982 yılından bu yana Vietnam Komünist Partisi’nin üyesi olan ve partinin politbürosunda yer alan, ülke siyasetinin yükselen yıldızlarından To Lam’ın ofisinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Eskiden dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Vietnam, son 30 yılda önemli bir ekonomik büyüme yaşadı, ancak nüfusun çoğu hâlâ yoksulluk sınırının altında.

Genel İstatistik Ofisi’ne göre, ortalama bir Vietnam vatandaşı 2021’de aylık sadece 230 dolar gelir elde ediyor.

- Advertisment -