Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiNYT: Koronavirüs aşı deneyi, felce yol açan Transvers Miyelit hastalığına neden oldu

NYT: Koronavirüs aşı deneyi, felce yol açan Transvers Miyelit hastalığına neden oldu

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’yle ortak koronavirüs aşısı çalışmaları yürüten AstraZeneca’nın deneylerine katılan bir kişi ‘Transvers Miyelit’ adlı bir omurilik hastalığına yakalandı. Aşının üretimi Faz 3 aşamasındayken durduruldu.

AstraZeneca, bir denekte “açıklanamayan” bir hastalığın görülmesinin ardından Koronavirüs aşısıyla ilgili tüm klinik denemelerini durdurduğunu açıkladı. Firma, hastalığın ne olduğu hususunda bilgi vermedi.

New York Times’ın deney sürecine yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, bu hastalığın omurilik iltihaplanması olarak bilinen ve nörolojik bozukluklarla kendini gösteren ‘Transvers Miyelit’ olduğu yazıldı.

Haberde, hastalığın AstraZeneca aşısıyla bağlantısının kesin olmadığı belirtilirken, Astra Zeneca’nın yorum yapmayı reddettiği söylendi. AstraZeneca’nın deneylerine maddi kaynak sağlayan ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri de sorulara yanıt vermekten kaçındı.

AstraZeneca tarafından yapılan ilk açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Bu, klinik denemelerde potansiyel olarak açıklanamayan bir hastalık yaşandığında yapılan rutin bir hamledir. Büyük deneylerde, hasbelkader hastalıklar ortaya çıkacaktır fakat bunların dikkatli bir biçimde incelenebilmesi içintek tek değerlendirilmesi gerekir.”

Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Profesör Michael Gibson, aşıda taşıyıcı olarak “şempanze adenovirüsü”nün kullanıldığını ve genelde zararsız olsa da bunun hastalığa neden olmuş olabileceği bilgisini paylaştı.

Gibson bir sonraki tweet’inde şunları söyledi:

“Not edilmelidir ki, her aşının testi farklıdır. Bu güvenlik incelemesi sadece AstraZeneca’ya uygulanıyor ve geçici bir durdurma. Vakanın aşıdan kaynaklı olduğu kesin değil. Aşılardan birinin başarıya ulaşacağı konusunda hâlâ iyimserim.”

Harvard Ünversitesi’nden Prof. Gökhan Hotamışlıgil de bu gelişmeyi “Bence bir uyarı olması açısından olumlu bile olabilir, tüm programları biraz daha dikkatli olmaya teşvik edecektir” sözleriyle yorumladı. Hotamışlıgil şöyle yazdı:

“AstraZeneca Covid-19 aşı çalışması bazı henüz açıklanmayan yan etkiler nedeni ile durakladı. Bu klinik çalışmaların bu fazında sık rastlanan ve ayrınılı değerlendirme yapılabilmesi için uygulanan bir tedbir. Umarım ciddi bir problem çıkmaz.”

“Bu aslında rutin bir durum. Tabi şu anki koşullarda çok olumsuz algılanıyor. Bence bir uyarı olması açısından olumlu bile olabilir, tüm programları biraz daha dikkatli olmaya teşvik edecektir. Çok sayıda farklı program var, benim kanaatim mutlaka bazıları başarılı olacaktır.”

Avrupa ve ABD’deki 9 büyük aşı geliştirici kurum Salı günü ortak bir açıklama yapmış, aşı deneylerindeki bilimsel güvenlik ve fayda standartlarını, pandemiyi savuşturma meselesinin aciliyetine rağmen üst seviyede tutacaklarına dair bir taahhütte bulunmuşlardı. 

Siyasi baskılarla aceleye getirilmesinden endişelenilen koronavirüs aşısı çalışmalarıyla ilgili böyle bir ortak taahhüt verilmesini AstraZeneca da “tarihi” olarak nitelemişti. Oxford Üniversitesi’yle birlikte yapılan çalışmalar, başarıya ulaşmasına en çok ihtimal verilenler arasındaydı.

AstraZeneca’nın yanı sıra, koronavirüs aşısı için çalışmalar yapan ve “taahhüt veren” 8 büyük şirket daha bulunuyor: Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi ve BioNTech.

Bu şirketlerin çalışmalarıyla ilgili bir durdurma kararı bulunmuyor.

- Advertisment -