Ana SayfaHaberlerORADAYDIM | “Hayır, İBB Gazhane’de içki satmadı”

ORADAYDIM | “Hayır, İBB Gazhane’de içki satmadı”

Türkiye, hafta sonunu, İBB tarafından hizmete açılan Müze Gazhane’nin bahçesinde “alkol satıldığı” iddialarını tartışarak geçirdi. Gazhane’de çekilen fotoğraflar üzerinden sosyal medyada ve geleneksel medyada “İBB, sosyal tesislerinde içki satışı yapmaya başladı” haberleri yer aldı. Bu haberleri şaşkınlıkla takip ettim, çünkü İBB’nin alkol satışı yaptığı iddia edilen gece ben de Müze Gazhane’deydim.

O gece, 2019’dan beri düzenlenen performans sanatları festivali Fringe, Müze Gazhane’de gerçekleşiyordu. Ben de bir arkadaşımın Efes Artıbir’in sosyal medya hesabından düzenlediği çekilişe katılıp davetiye kazanması fakat kendisinin gidemeyip biletini bana devretmesi sonucunda bu festivale katıldım.

Festival kapsamında Efes’in yanı sıra; RedBull ve CarrefourSA markalarının davetlileri ile çeşitli sanatçılar da bu etkinlik için oradaydı.

Müze Gazhane’de düzenlenen, benim de katıldığım davet, bu festivalin açılış organizasyonuydu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi festivalin sponsorları arasında yer alıyordu, bir diğer sponsor ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ydı.

Akşam 19:00’da başlayan davet, 21:00’deki gösteri saatine dek devam etti.

İBB’nin restore edip İstanbul kültür-sanat hayatına kazandırdığı Gazhane oldukça büyük bir alan. Benim de katıldığım davet ise buranın küçük bir bölümü olan ve sadece davetlilerin girebileceği fuaye alanında gerçekleşti.

Müzik ve ikram edilen içkilerle geçirilen iki saatin ardından, davetliler dışında seyircilerin de yer aldığı gösteri alanına geçeceğimiz esnada festival yetkilileri içkilerimizle gösteri alanına geçemeyeceğimizi belirttiler.

Festivalin ilk gününe özel olmak kaydıyla halka açık ve ücretsiz gerçekleşen gösteriye yoğun bir ilgi vardı.

Özetle, sosyal medyada lanse edildiği gibi İBB iştiraki olan Beltur’un içki satışına başladığı veya ücretsiz olarak ikram ettiği kesinlikle doğru değil. Olay, sadece davetlilerin bulunduğu alanda organizasyon sponsorlarının içki ikram etmesinden ibaret.

Metruk bir alanı işlevsel hale getirerek İstanbul halkına ücretsiz ulaşabileceği bir kültür-sanat mekânı armağan eden İBB’ye teşekkür edileceğine yalan haberlerle sansasyon yaratmak ve karalama kampanyası başlatmak maalesef günümüz Türkiye’sinde giderek yükselen kültürel vandalizmin sonuçlarından biri bana göre.

*Miraç Berkcan Taşcı: İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü lisans öğrencisi.

- Advertisment -