Osmaniye Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne’nin imzasıyla yayımlanan açıklamada, söz konusu iddialar reddedilerek şu ifadeler kullandı:
“Bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya hesaplarında Osmaniye Cumhuriyet Savcısının muayene talebini yerine getirmeyen doktorun gözaltına alındığı haberleriyle ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki basın açıklamasının yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
“Cumhuriyet Başsavcılığımızda görev yapan Cumhuriyet Savcısı M.B’nin daha önce başlanılan ortopedik tedavisinin devamı olarak 12.04.2021 tarihindeki randevusu için hastaneye gittiğinde nöbetçi doktorun asıl doktorun izinli olduğunu gerekçe göstererek tedaviden kaçınması üzerine Cumhuriyet Savcısı M.B’nin kendisini tanıtarak randevusunu hatırlatmasına rağmen nöbetçi doktorun muayene odasından ayrılarak tedaviden kaçınıp güvenlik görevlilerine aşağılayıcı şekilde M.B’nin dışarı çıkarılması talimatını verdiği, tedavi olmaksızın hastaneden ayrılan Cumhuriyet Savcısı M.B’nin şikayeti üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca nöbetçi doktor hakkında hakaret suçundan soruşturmaya başlanılmıştır. Nöbetçi doktor, aynı gün Başsavcılığımızca şüpheli sıfatıyla ifadesi alınarak serbest bırakılmıştır. Aksi yöndeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”
Adalet Bakanı Gül, HSK’ya inceleme izni verdi
Konuya ilişkin bugün (13 Nisan) bir gelişme daha yaşandı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na, Cumhuriyet savcısı M.B. hakkında inceleme izni verdi. Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Bakan Gül’ün Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla, olayın tüm yönleriyle araştırılması için verdiği inceleme izni kapsamında HSK Birinci Dairesi’nce savcı M.B. hakkında inceleme başlatıldı ve müfettiş görevlendirildi.
TTB: Başsavcılık meslektaşları hakkında soruşturma açmalı
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi yaşanan bu olaya ilişkin konseyin internet sitesi üzerinden yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 17 Nisan 2012’de görevinin başında katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü ve “Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü”nün yaklaştığı hatırlatıldı.
TTB’den yapılan açıklamada, “Meslektaşımızın herhangi bir şekilde tedaviden kaçınması söz konusu değildir, ki muayene sürecine ilişkin bilgiler sistemde kayıtlıdır. Güvenlik kuvvetlerine ise aşağılayıcı hiçbir ifade kullanmamıştır. Eğer varsa bunları kayıtlardan ortaya çıkarmak, etkili bir soruşturma yürütmek başsavcılığın görevidir. Başsavcılığın yapması gereken meslektaşımıza suçlamalar atfetmek değil, kendi meslektaşlarının görevini kötüye kullanması nedeniyle hakkında soruşturma açılmasıdır. Soruşturma yürütülürken hangi hallerde kişilere hızlıca gözaltı işlemi uygulanacağı, hangi hallerde ise günlü olarak ifadeye çağrılacağı, meslektaşımızın mesleğini icra ederken apar topar gözaltına alınmasını gerektiren hangi suç unsurunun tespit edildiği sorularının cevaplanması gerekmektedir” denildi.
Mustafa Yeneroğlu: HSK gereğini yapmalıdır
Başsavcılık tarafından yapılan bu açıklamaya DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Kamu düzenini koruma görevini yerine getirmesi gereken Cumhuriyet Savcısı, bizzat kamu düzenini bozan kişi olmamalıdır. Başsavcılık tarafından etkin soruşturma yapılmaksızın hem suçlu hem güçlü intibaını yaratmak mesleğin itibarına da zarar vermektedir. HSK gereğini yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
Neler yaşanmıştı?
Osmaniye Devlet Hastanesi ortopedi servisine muayeneye giden Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Bülbül, sırası gelmeden ve randevusuz muayene isteğini reddeden doktor Kemal Günel ile önce tartışmış, sonra da doktoru karakola ifadeye çağırtmıştı.