Ana SayfaHaberler“Oyunu Değiştir, Senin Oyun Değiştirir” Erman Kunter TBF başkanlığı yarışında ‘siyaset’i aşabilecek...

“Oyunu Değiştir, Senin Oyun Değiştirir” Erman Kunter TBF başkanlığı yarışında ‘siyaset’i aşabilecek mi?

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı için adaylığını ilan eden milli oyuncu ve koç Erman Kunter iddialı bir sloganla, yarısı kadınlardan oluşan bir ekiple, “liyakat, verimlilik ve şeffaflık” projeleriyle, yani “oyunu değiştirmek” için geliyor. Fakat siyaset rüzgârının cumhurbaşkanı danışmanı Hidayet Türkoğlu ve Harun Erdenay’dan yana estiği mevcut denklemde, Kunter’in birçok delegenin “oyunu değiştirmesi” gerekiyor.

“Değişim diyerek yola çıktık… Neden değişim? Basketbolumuzun iyi yönetilmediğini düşünüyoruz. Kaynaklar kötü kullanılıyor, havaya savrulan paralar yüzünden ülkemizin en büyük zenginliği olan insan sermayesi harcanıp gidiyor.”

Erman Kunter, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında TBF Başkanlığına adaylığını bu sözlerle duyurdu. Sloganı da iddialı: “Oyunu Değiştir, Senin Oyun Değiştirir.”

Neyi değiştirir? Adaylık konuşmasında defalarca vurguladığı gibi, Kunter israf, liyakat ve şeffaflık üzerinden mevcut yönetimi eleştiriyor:

“Ne yazık ki, basketbol ailemiz son dönemlerde şahsi husumetlerin ve kutuplaşma hastalığının kurbanı olmuş durumda. Liyakat ilkesinin bir kenara atılması, doğru takımı kurma şansını ortadan kaldırıyor.”

“Liyakat, Şeffaflık, Verimlilik ve Katılımcılık…”

Başkanlık yarışında rakipleri, 1997’de ilk defa A Milli Takım’da kendisinin oynattığı eski NBA yıldızı Hidayet Türkoğlu ve “babası Kemal ağabeyin benim üzerimde çok emeği vardır” dediği bir diğer efsane Harun Erdenay.

Kunter projelerinde 4 tema üzerinden hareket ediyor:

Liyakat, Şeffaflık, Verimlilik ve Katılımcılık.

Kunter konuşmasında projelerinde özellikle basketbol liseleri, âtıl durumdaki bölgesel ligler ve “40 yıldır metodu değişmeyen” hakem eğitimi gibi konularda altyapıya öncelik verdiğini söyledi:

“Türkiye’de basketbola ayrılan kaynaklar pek çok Avrupa ülkesinden fazla. Ama şeffaflık ve liyakat uygulanamadığı için verimlilik de düşük kalıyor. Çok para harcıyoruz, karşılığında istediklerimizi alamıyoruz.”

“Ankara’nın doğusundan katılan çok az takım var”

“Bizden daha mütevazı olanaklara sahip ülkelerin, daha iyi oyuncular, antrenörler, hakemler yetiştirdiğini, daha iyi takımlar kurup önümüze geçtiğini görüyor, üzülüyoruz.”

Kunter ayrıca Doğu illerinden katılımın çok az olduğunu da vurguladı:

“Tepeden inmeci değil, tabandan katılımı destekleyen bir vizyonun sözünü veriyoruz. Basketbol haritasına baktığımızda, deplasmanlı liglerimize Ankara’nın doğusundan katılan pek az takım olduğunu görüyoruz.”

Kunter’in en büyük rakibi: Siyaset

Kunter’in Canan Erdoğan ve Füsun Güler Uysal’la birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında tanıttığı 10 isimden 5’inin kadın olması da dikkat çekiyor.

Ama seçimlerde vaatlerden, projelerden daha belirleyici bir faktör var: Siyaset. Ve Erman Kunter, siyasi dengelerin dışından yarışa girmiş bir aday.

Sadece 180 delegenin oy kullanacağı seçimlerde bir tarafta mevcut TBF Başkanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Hidayet Türkoğlu, diğer tarafta ondan önceki başkan olan ve spor bürokrasisinin desteğini alan Harun Erdenay var.

180 oyun kayda değer bir kısmı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü teşkilatı delegelerine ait. Geriye kalan oyların sahibinin de Türk Telekom, Botaş, Ormanspor gibi devlet destekli kulüp delegeleri olduğu hesaba katıldığında, kâğıt üstünde Erman Kunter için işler daha da zorlaşıyor.

Ama kendisi kampanyaya çoktan başlamış durumda. Anadolu şehirlerinden başlattığı ziyaret turu, oy için öncelikle kulüp delegelerini ikna etmeyi hedeflediğini gösteriyor.

“Hidayet Türkoğlu çekilecek” iddiaları doğru mu?

Seçim günü yaklaşırken kulislerde konuşulan senaryolardan biri, Hidayet Türkoğlu’nun adaylığını geri çekeceği yönünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yurtdışında bulunan mal varlıklarını Türkiye’ye taşıması ve “herkese örnek olması” konusunda birkaç kez telkinde bulunduğu halde Türkoğlu’nun bunu yapmaması nedeniyle yeni dönemde TBF başkanlığının tehlikeye girdiği ve yerine Harun Erdenay’ın geçeceği konuşulmuştu.

Fakat bu iddiaları zayıflatacak yönde bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz hafta sosyal medyada yayımlanan bir videoda Erdoğan’ın Hidayet Türkoğlu ile basketbol oynadığı görüldü.

Tanımayanlar için: Erman Kunter

Erman Kunter, oyunculuk ve antrenörlük döneminde Türkiye basketbol tarihine damga vurmuş bir isim.

1988 yılında Fenerbahçe’de oynadığı dönemde Hilalspor maçında 153 sayı atarak Türk basketbol tarihinde bir maçta en çok sayı atan basketbolcu unvanına sahip.

1997’de başına geçtiği A Milli Basketbol takımıyla Fransa’da düzenlenen Eurobasket 1999’da genç bir takımla çeyrek finale kadar yükselmiş, Aydın Örs’ün yönettiği, 2001’de ikincilik kürsüsüne çıkan kadronun temelini atmıştı.

2003’te başına geçtiği Fransız Cholet takımını ilk sene küme düşmekten kurtarıp play-off takımı yapmış, 7 sene sonra aynı takımı Fransa Ligi Şampiyonluğuna taşımıştı. Fransız L’Equipe gazetesine göre Kunter Fransa basketbol tarihinin en iyi beş yabancı antrenöründen biri.

Euroleague ve NBA’e damga vuran Rudy Gobert, Nando De Colo, Rodrigue Beaubois gibi yıldız isimler, Cholet Basket dönemlerinde Erman Kunter’in tedrisatından geçti.

- Advertisment -