Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Defalarca tutuklanıp serbest bırakıldı, sonunda 12 yıl ceza aldı,...

ÖZEL HABER | Defalarca tutuklanıp serbest bırakıldı, sonunda 12 yıl ceza aldı, Yargıtay davayı bozdu

Ebu Hanzala olarak bilinen selefi Tevhid Cemaati’nin lideri Halis Bayancuk, El-Kaide kapsamında yargılandığı davada "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmıştı. Defalarca tutuklanıp serbest bırakılan Bayancuk’un davası, kamuoyunda özellikle bu yönüyle ilgi uyandırmış, tartışılmıştı. Yargıtay davayı suçlamaların ‘soyut’ olduğu gerekçesiyle bozdu.

Aynı suçlamadan defalarca tutuklanıp serbest bırakılmasıyla adalet gündeminin en ilginç figürlerinden biri haline gelen selefi Tevhid Cemaati’nin lideri Halis Bayancuk’un sonunda hüküm giydiği dosya, Yargıtay’da 28 Aralık 2022 tarihinde görülen duruşmada bozuldu. Bir sonraki duruşmanın Mayıs ayında görülmesi bekleniyor.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Halis Bayancuk’a “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Serbesiyet’in ulaştığı bozma kararında Yargıtay, Bayancuk dahil yargılanan diğer sanıkların, El Kaide ile organik bağlantılarını gösteren delillerin ve örgütsel faaliyetlerinin neler olduğunun açıkça gösterilmesini istiyor, suçlama gerekçelerinin “soyut” olduğunu belirtiyor:

“TAPE kayıtları, e-mail adresleriyle ilgili iletişimin tespiti, teknik izleme, ses ve görüntü kaydı alınması kararlarının uygulandığı, sanıkların adreslerinde yapılan aramalarda ele geçen dokümanlar, yurt dışına çıkış işlenecek suçları gerçekleştirmeye elverişli silah, araç ve gereçlere sahip olup olmadıklarının Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde; sanıkları, mağdurları, Cumhuriyet savcısını ve herkesi inandıracak şekilde olması, Yargıtayın tutarlılık denetimini yapabilmesi için kararın dayandığı tüm verilerin, bu veriler ile mahkeme tarafından ulaşılan sonuçların; iddia, savunma ve tanık anlatımlarına ilişkin değerlendirmelerin açık olarak gerekçeye yansıtılması, bu suretle sanıklara isnat edilen suçların oluşup oluşmadığı konusundaki mahkeme kabulünün duraksamaya yol açmayacak biçimde karar yerinde gösterilmesi gerekirken, ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararında anılan ilkelere uyulmayarak sanıkların hangi eylemlerinin silahlı terör örgütü yöneticisi ve silahlı terör örgütüne üye olma suçlarına esas alındığının ayrıntılı bir şekilde açıklanmadan, soyut bir kabul ile Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 6/1, T.C. Anayasasının 141/2, CMK’nın 34/1 ve 230/1-c maddelerine aykırılık oluşturacak şekilde gerekçesiz hüküm kurdu.”

Ne olmuştu? 

“Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan Halis Bayancuk’a verilen 12 yıl 6 ay hapis cezası kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince incelenmiş ve karar “irtibatlı” olabileceği gerekçesiyle iade etmişti.

İadenin ardından yapılan duruşmada heyet, dava dosyasının, İstanbul Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden dosyayla birleştirilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Karar sonrası tekrar Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Bayancuk, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

- Advertisment -