Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Dilan Polat’ın yeni savcısı: İmamoğlu’nun ceza aldığı...

ÖZEL HABER | Dilan Polat’ın yeni savcısı: İmamoğlu’nun ceza aldığı “Ahmak Davası”nı açtı; ‘rüşvet çarkı’ mektubundaki tahliyeye itiraz etti

Dilan Polat soruşturması savcısının HSK kış kararnamesiyle görevden alınması sonrası dosyaya bakacak yeni savcı Ahmet Çolak oldu. Çolak, İmamoğlu’na YSK üyelerine hakaret suçlamasıyla, 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak aldığı davayı açan savcıydı. Çolak, Başsavcı İsmail Uçar’ın HSK’ya sunduğu “rüşvet çarkı” dilekçesinde bahsi geçen, 125 kilo uyuşturucuyla yakalanan şahsın tahliye edilmesine itiraz etmişti. Çolak’ın itirazı reddedilmişti. Tahliye kararını veren hakim ise Uçar’ın dilekçesiyle başlayan HSK soruşturması sonucu açığa alınmıştı.

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın tutuklandığı yasadışı bahis gelirlerini aklama soruşturmasını yürüten savcı Gökalp Kökçü, HSK kış kararnamesiyle Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Savcılığı’na atanmıştı.

Dosyanın yeni savcısı 2020’den bu yana İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Ahmet Çolak oldu.

“Ahmak Davası”nın iddianamesini hazırladı

Çolak, Türkiye’nin en çok tartışılan davalarından, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak aldığı “Ahmak Davası”nın iddianamesini hazırlayan savcıydı.

İmamoğlu, 4 Kasım 2019’da dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’ye gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” sözlerine, “Dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” diye cevap vermişti.

Savcı Çolak, İmamoğlu’nun bu sözleri için 21 Mayıs 2021’de; YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret’ suçlamasından dava açmıştı.

İmamoğlu, 14 Aralık 2022’de “Ahmak Davası”ndan 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak almıştı. İmamoğlu’na çıkan cezanın kesinleşmesi için istinaf ve Yargıtay süreçleri bekleniyor.

Başsavcı’nın dilekçesindeki uyuşturucu tacirinin tahliyesine itiraz etmişti

Çolak, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ya gönderdiği ünlü “rüşvet çarkı” mektubunda bahsi geçen ve tartışmalı bulunan tahliye kararlarından biri hakkında Uçar’ın mektubundan önceki süreçte itirazda bulunmuştu. Uçar, HSK’ya sunduğu şikayet dilekçesinde, İstanbul Anadolu Adliyesi’nde para karşılığı tahliye kararları verildiği iddialarından bahsetmiş ve şüpheli bulduğu bazı tahliye kararlarıyla ilgili detaylı bilgiler vermişti.

Uçar’ın dilekçesinde yer verdiği kararlardan biri de, hakkında “Doğu illerinden İstanbul’a yüklü miktarda uyuşturucu madde getireceği” istihbaratı alınan ve hemen ardından 26 Haziran 2023 tarihinde Tuzla’da kızına ait araçta 125 kilo metamfetamin uyuşturucu maddesiyle yakalanan Atila Yıldırım hakkında verilen tahliye kararıydı.

Tahliyeyi veren hakim açığa alındı

İki ay tutuklu kalan Atila Yıldırım, 31 Ağustos 2023 tarihinde İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla tahliye edildi.

Savcı Ahmet Çolak’ın Atila Yıldırım’ın tahliyesine yaptığı itiraz önce tahliye kararını veren İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği, ardından da İstanbul Anadolu 45. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Tahliye kararını veren dönemin İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimi Sidar Demiroğlu, Uçar’ın verdiği dilekçe neticesinde başlatılan HSK soruşturmasıyla 23 Kasım 2023’te açığa alınmıştı.

Dünya Barış Günü eylemiyle ilgili soruşturmayı da yürüttü

Çolak ayrıca, 1 Eylül 2022’de HDP’li milletvekilleri ile birçok parti, sendika ve STK’nın tarafından Dünya Barış Günü için Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılmak istenen mitingle ilgili soruşturmayı da yürüttü.

Eyleme katılan yüz kişi hakkında “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” suçlamasıyla iddianame hazırladı. Olayla ilgili yargılama Haziran 2023’te İstanbul Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

- Advertisment -