Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Dövizdeki artış kedi ve köpekleri de etkiledi: Mama fiyatları...

ÖZEL HABER | Dövizdeki artış kedi ve köpekleri de etkiledi: Mama fiyatları fırladı, artan bakım maliyeti sebebiyle sahiplenme oranı düştü

Döviz kurundaki yükselişin ardından kedi ve köpek mamalarının fiyatları da geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya zamlandı. Alım gücünün düşmesi ile birlikte evinde ya da sokakta kedi / köpek bakan hayvanseverler mama almakta zorluk çekmeye başladı. Bu durumla ilgili sosyal medyada kedi ve köpek mamalarında uygulanan %18’lik KDV’nin kaldırılması için bir kampanya başlatıldı. Pet-Shop işletmecileri sattıkları ürünü yerine koyamamaktan dert yakınırken, hayvanseverler ise hem besleme için mama alamamaktan hem de artık insanların kedi-köpek sahiplenmeye artan maliyetler sebebiyle uzak durmasından şikayetçi.

Dövizdeki yükseliş, Türk Lirası’nın değer kaybı, alım gücünün düşmesi ve enflasyonun artması ile birlikte kedi ve köpek mamaları da geçtiğimiz yıla oranla %50’ye yakın zamlandı.

Üstelik zamlanan tek şey mamalar da değil. Kedi kumu, veteriner ücretleri, aşı ve parazit fiyatları da zamlardan etkilendi.

Bu zamlar ile birlikte, evinde kedi-köpek bakan ya da sokak hayvanlarını besleyen vatandaşlar mamaya ulaşmada zorluk çekiyor.

chage.org üzerinden 8 aydır devam eden kedi ve köpek mamalarındaki KDV’nin kaldırılması teklifi, son zamlar ile birlikte sosyal medyada bir kampanyaya dönüştü.

https://www.change.org/p/kedi-ve-k%C3%B6pek-mamalar%C4%B1ndaki-18-kdv-kald%C4%B1r%C4%B1ls%C4%B1n-veya-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCr%C3%BCls%C3%BCn

Binlerce sosyal medya kullanıcısı, “#mamalardakikdvkaldirilsin” hastagi ile paylaşım yaptı.

Kampanyaya ünlü isimlerden de destek geldi.

https://twitter.com/omurgedik/status/1467044134154387458/photo/3

Mama fiyatlarındaki artışı ve bu artışın etkilerini konunun paydaşları ile konuştuk:

Hasan Çelik (Mamma Mia Pet Shop / Üsküdar): “Ürünü sattıktan sonra yerine yenisini koyamıyoruz, işlerimizde de ciddi bir düşüş var”

“Mamaların %80’i ithal. Gümrük vergisi ve diğer vergiler yüzünden zaten olması gerekenden çok daha pahalıydı aslında. Üstüne dövizin bu kadar artması fiyatları neredeyse ikiye katladı. Tüm firmalar %30 ila %50 arasında zam yaptı. Bu da ortaya çok ciddi rakamların çıkması demek.

Fiyatlar artarken, alım gücümüz ise çok azaldı. Ürünü sattıktan sonra yerine yenisini koyamayacak duruma geldik. Müşterilerimiz de maalesef bu konudan dolayı çok tepkililer.

Artan fiyatlardan dolayı sürekli kullandığı kaliteli mama yerine daha düşük kalitede ucuz mamalara yönelmeye başladı müşterilerimiz. Hatta bazıları ‘Evde ben ne yiyorsam evcil hayvanım da onu yiyecek artık’ diyor.

İşlerimizde çok ciddi düşüşler olmaya başladı, umarım bir an önce bu durum düzelir.”

Esen Teksen (Hayvansever): “İnsanlar artan maliyetler yüzünden kedi ve köpek sahiplenmeye artık sıcak bakmıyor

“Önceden 2-3 paket sipariş verip günde üç kere besleme yapabilir ve çantamda taşıyıp yine gördüğüm her kedi köpeğe  bolca verebilir durumdayken, ayda 1 paketi yetirebilmek için günde 1 öğüne düşürmek zorunda kaldım. Ve çantamda bolca taşıyamıyorum, gördüğüm aç çocukları küçük küçük avuç içi kadar dahi dolduramayacak mamayla besleyebiliyorum. Nerdeyse tana hesabıyla bölüştürerek vereceğim.

Mezarlıkta beslediğimiz köpeklere 2 günde bir giderken artık haftada 1 gidebiliyoruz. 6 gün sadece bayat ekmek (onu da bulabilirsek) yiyorlar. 1 gün az da olsa mama yiyebiliyorlar.

Evde beslediğim böbrek hastası, yaşlı olan kedilerime diyet mama almak zorundayım. Hem sokaktakiler hem evdekiler için kıyafet, eşyalarımı satmaya başladım. Ek iş yapmaya çalışıyorum.

Maaşımızın büyük kısmı kira parası kadar mamaya ayrılmış durumda! Çoklu barınak beslemesi yapanların durumu çok vahim.

Artık herkes evde kendi mamasını yapmayı planlıyor.

Mama lüks bir harcama değil zorunlu bir ihtiyaç. Hayvanlar maaşla çalışan bir varlık değil. Lüks olan yat teknesi %1 iken mamalar neden %18?

Artık insanlar mama masrafı yüzünden hayvan sahiplenmeye korkuyor.

Hem açlığa hem yuvasızlığa mahkûm ettiler!”

Zeynep Duygu (Hayvansever): “Bırakın tedaviyi doğru düzgün mama alamıyoruz

“Dört yıldır sokak hayvanlarına bakıyorum. İlk başladığımda aldığım 15 kiloluk mamanın fiyatı 90 TL’ idi. Daha kalitelisini almak istersem 150 TL’ye kadar çıkabiliyordum.

Çokça mama alabildiğim için sokak hayvanları aç kalmıyordu. Üstüne, topladığım bağışlarla hasta hayvanların tedavisini bile yaptırabiliyordum.

Ancak şimdi bırakın tedaviyi doğru düzgün mama bile alamayacak hale geldik.

İki paket kuru mama almak bile o kadar zor oldu ki… Çünkü en ucuz (15 kiloluk) mama bile 250 TL artık.

Ben geçtiğimiz dönem İstanbul Üniversitesi’nde Hayvan Hakları Kulübü başkanlığı yaptım.  Beyazıt Kampüsü ve çevresinde baktığımız 250’ye yakın kedi iki de köpeğimiz var.

İki günde bir, 20 kilogram mama dağıtımı yapılıyor düzenli olarak kampüs ve çevresinde. Bunu da gönüllüler olarak biz öğrenciler yapıyoruz.

Okul ve çevresindeki hayvanların bakımı, tedavisi ve kısırlaşması ile de ilgileniyoruz bu arada elbette.

Bunların hepsini sponsorsuz bir şekilde, bağış toplamaya çalışarak hallediyoruz. Bunun için sertifika çıkartıyoruz, çanta basıyoruz vs.

Bu yıl arkadaşlarım da aynı şekilde çok sıkı çabalıyorlar ancak onlar da mama fiyatlarının artmasıyla sıkıntıya girdiler maalesef.”

- Advertisment -