Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Göç İdaresi kararlı ve aceleci: Somalili Muhammed hakkında ‘kamu...

ÖZEL HABER | Göç İdaresi kararlı ve aceleci: Somalili Muhammed hakkında ‘kamu düzenini tehdit’ suçlamasıyla ikinci sınırdışı kararı

Polis baskınlarıyla gündeme gelen Ankara, Kızılay’daki Saab Cafe’nin eski ortağı Somalili Muhammed Abdullah hakkında sınırdışı kararı çıkmış ve geri gönderilme merkezine yollanmıştı. Göç İdaresi, Abdullah hakkında “kamu düzenini tehdit” suçlamasıyla ikinci bir sınırdışı kararı çıkarttı. Abdullah’ın avukatı Halim Yılmaz Serbestiyet’e konuştu: “Somali’ye gönderilmesi durumunda ciddi anlamda hayati tehlikesi var. Muhammed Türkiye’de ilahiyat okumuş dindar bir insan olsa da El Şebab’ın hedef alabileceği modern biri. Samsun’da birlikte üniversite okuduğu yakın arkadaşı da birkaç ay önce Somali'de öldürüldü.”

Polis baskınlarıyla gündeme gelen Ankara Kızılay’daki Saab Cafe’nin eski ortağı Somalili Muhammed İsa Abdullah, gözaltına alınarak Akyurt Geri Gönderilme Merkezi’ne götürülmüştü.

Serbestiyet’e konuşan avukatı Halim Yılmaz, Göç İdaresi’nin Abdullah hakkında dün (21 Eylül) “kamu düzenini tehdit” suçlamasıyla ikinci bir sınırdışı kararı çıkarttığı bilgisini verdi.

Yılmaz, Abdullah hakkındaki ilk sınırdışı kararını kaldırmak için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) tedbir kararı müracaatı yaptıklarını, dün çıkan ikinci karar için de idare mahkemesinde iptal davası açacaklarını söyledi.

Abdullah’ın pasaportu üzerinde olmadığı için Göç İdaresi’nin Somali Konsolosluğu’ndan seyahat belgesi talep ettiğini söyleyen Yılmaz, “Muhammed Abdullah, aceleyle gönderilmek isteniyor gibi bir durum var” yorumunda bulundu.

AYM ve idare mahkemesinden kısa sürede bir netice çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirten Yılmaz şunları söyledi:

“İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi onu göndermeye kararlı görünüyor. Uğradığı kamuoyuna yansıyan haksızlıklarda, maruz kaldığı ırkçı tutumlarda kendisine muhalif siyasetçiler ve muhalif medya destek vermişti. Muhammed’e karşı bu nedenle husumet besleniyor olabilir. Geri gönderilme prosedürünün başlatılması da bununla bağlantılı gibi görünüyor. Ancak, Somali’de Muhammed’in can güvenliğinin olmadığı görmezden geliniyor.

“Muhammed’in Somali’ye gönderilmesi durumunda ciddi anlamda hayati tehlikesi var. Somali hükümeti ülkenin büyük bir bölümünde hâkim değil. El Şebab başta olmak üzere terör örgütleri ve aşiretlerin içinde olduğu silahlı çatışmalar, kaçırma ve patlamalar var.

“Muhammed Türkiye’de ilahiyat okumuş, dindar bir insan olsa da El Şebab’ın hedef alabileceği modern biri. Muhammed’in Samsun’da birlikte üniversite okuduğu yakın arkadaşı da birkaç ay önce Somali’de maalesef öldürüldü. Ayrıca Muhammed’in Türkiye’de üniversiteye devam eden eşi ve çocuğunun Türkiye’de oturma izinleri de devam ediyor. Mevcut süreç aile birliğini de tehdit ediyor.”

- Advertisment -