Kendisini “Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı” olarak tanıtan Abdulvali Buğrahan Osman, MHP’li Gölbaşı Belediyesi’nin Ankara’nın başkent oluşunun 98’inci yıldönümü programında bu unvanla sahneye çağrılarak konuşma yapmasından sonra medyanın ilgi odağı haline geldi.
Oysa o senelerdir, tüzel varlığı 1949’da son bulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olduğunu söyleyerek çeşitli ortamlarda konuşmalar yapıyor, siyasetçilerle fotoğraflar çektiriyor, “Doğu Türkistan Cumhuriyeti” adına bakanlık, meclis başkanlığı, büyükelçilik, milletvekili gibi unvanlar ve mazbatalar dağıtıyordu.
Sahte cumhurbaşkanı Osman, 9 Aralık akşamı Ankara’daki evinde gözaltına alındı.
İşlemlerin ardından Ankara’da Geri Gönderme Merkezi’ne yollandığı öğrenilen Osman’ın Çin’e iade edilebileceği söyleniyor. Osman hakkındaki adli sürecin neden başlatıldığı henüz bilinmiyor.
“15 Temmuz’da Erdoğan’a sahip çıkıldığı gibi şimdi bana sahip çıkılmalı”
Gözaltından dışarıdaki tanıdıklarına ses kaydı yollayan Osman, Çin istihbaratının Türkiye’deki ajanlarının kendisine kumpas kurduğunu iddia etti.
Ses kaydında “seçilmiş Doğu Türkistan cumhurbaşkanını” Çin’e iade etmenin Türkiye’de yaşayan tüm Uygurları Çin’e iade etmek anlamına geleceğini söyleyen Osman, “15 Temmuz’da Türkiye halkının Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıktığı gibi tüm dünya Uygurlarının seçilmiş cumhurbaşkanı olan bana sahip çıkmalarını talep ediyorum” çağrısı yaptı.
Uygurları dolandırdığı iddiaları var
Osman hakkında, Türkiye’de yaşayan bazı Uygurlara Türkiye vatandaşlığı alma konusunda yardımcı olma karşılığında onlardan para aldığı, “Cumhurbaşkanlığı makam aracı alınacak” diyerek bağış topladığı, bir Uygur kadınının 20 bin dolarını alarak dolandırdığı gibi iddialar vardı.
Serbestiyet’e verdiği röportajda hakkındaki iddiaları kısmen doğrulayan Osman, bir Uygur kadınından 20 bin dolar borç alıp ödeyemediğini fakat bunun dolandırıcılık sayılamayacağını; makam arabası konusunda kendisinin değil “cumhurbaşkanı yardımcısı”nın bağış talep ettiğini, ama sadece “Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin bakan ve milletvekillerinden” bağış talep edildiğini söylemişti.
Sahte cumhurbaşkanı; Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu, Mansur Yavaş, Mustafa Yeneroğlu, Mustafa Destici, Muharrem İnce’nin de aralarında bulunduğu pek çok siyasetçiyle çektirdiği fotoğrafları “Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı’nın temasları” diye yayımlıyordu.