Ana SayfaHaberlerÖZEL HABER | “Minibüs kaçarken çıkmaz sokağa girdi, kolluk ateş açmaya devam...

ÖZEL HABER | “Minibüs kaçarken çıkmaz sokağa girdi, kolluk ateş açmaya devam etti”

Van’ın Saray ilçesine bağlı Karahisar köyünde mültecileri taşıyan bir minibüse güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu, en az 2 kişi hayatını kaybetti. Onlarca yaralı var. Valilik olayda minibüsün tekerleklerinin isabet aldığını, seken kurşunlardan bir kişinin öldüğünü açıkladı. Serbestiyet muhabiri Ruşen Takva, Karahisar köyünde olayı araştırdı. Köylüler, açılan ateş sonrası kontrolü kaybeden minibüsün köyde bulunan çıkmaz sokağa girdiğini, kaçacak bir yeri kalmayan minibüse 2 korucu ve 1 uzman çavuştan oluşan kolluk ekibinin ateş açmaya devam ettiğini anlattı. Köylülerin gösterdiği fotoğraflarda bir çocuk ve bir kadının cansız bedeni açıkça görülüyor.

Dün akşam (3 Temmuz) saat 16’da İran sınırına 29 kilometre uzaklıkta bulunan Karahisar Köyü’ne mülteci taşıyan bir minibüs geldi. Kontrol noktasında bulunan güvenlik güçlerinin dur ihtarına karşılık vermeyen minibüse ateş açıldı. Açılan ateş sonrası kontrolü kaybeden minibüs köyde bulunan çıkmaz sokağa girdi. Görgü tanıklarının iddiasına göre kaçacak bir yeri kalmayan minibüse 2 korucu ve 1 uzman çavuştan oluşan kolluk ekibi ateş açmaya devam etti.

Bu sırada organizatör olduğu düşünülen minibüs şoförü ve 20 mülteci çıkan kargaşadan faydalanarak kaçmaya başladı. Yapılan arama sonrası çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan mülteci grubundan 16’sı köyde bulunan samanlıkta saklanmış halde bulundu. Kurşunların hedefinde olan minibüste ise resmî rakamlara göre 1 ölü 12 yaralı, görgü tanıklarına göre en az 2 ölü 16 yaralı olduğu iddia edildi.

Köylülerin gösterdiği fotoğraflarda bir çocuk ve bir kadının cansız bedeni açıkça görülüyor.

Van bölgesi son yıllarda mülteci geçişlerinin ana rotalarının başında geliyor. Kaçakçılar da minibüs tipi araçlara daha fazla mülteci alabilmek için araç içindeki koltukları söküyor. Böylece bir minibüs 50- 60 arasında mülteciyi bir seferde taşıyabiliyor. Nitekim ismini vermek istemeyen bir görgü tanığı, ateş açılan aracın içerisinde de 52 kişi olduğunu ve birçoğunun kaçtığını iddia ediyor.

Köy muhtarı Kemal Tosun dün köyde yaşananları şöyle anlattı: “Dün saat 16:00’ya 20 kala bir araba mülteci geldi. Askerler ve korucular yol kontrolü yaparken ‘dur’ ihtarında bulundular. Durmayıp, kaçtılar. 100-120 metre kadar kaçtılar. Çıkmaz sokağa girerken ve sonrasında ateş açtılar oraya kadar. Diğerleri kaçmıştı. Samanlığa baktığımızda 16 mülteci vardı. Hepsi kadın ve çocuktu. Yaralıları da etraftan topladılar.”

Olaya tanıklık eden diğer köylü olan Dindar Tosun da “Bizler olay yerine gelene kadar çocuk cenazesi burada bekliyordu. Çocuğun başında boş kovanlar vardı. Vahşi bir katliam manzarası vardı. 17 yaralı vardı. Olay yerine savcı ve kaymakam geldi. Sonra vali bey geldi. Çocuğun babası, cenazenin başında saat 10’a kadar burada bekledi. Burası çıkmaz sokak. Daha da gidemedi zaten araç. Burada bekledi. Araç burada bekledikten sonra da ateş açıldı“ şeklinde konuştu.

Yaşananların ardından Van Valisi Ozan Balcı, akşam saat 21:00 sıralarında helikopterle olay yerine gitti. Heyeti ile birlikte inceleme yaptıktan kısa bir süre sonra Van Valiliğinden yapılan  açıklamada 1 kişinin öldüğünü 12 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Olayla ilgili güvenlik güçleri hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.

- Advertisment -