Ana SayfaHaberlerÖZEL HABER | O fotoğrafların hikayesi: “Mr. President?”, Zelensky: “Yes, I’m”

ÖZEL HABER | O fotoğrafların hikayesi: “Mr. President?”, Zelensky: “Yes, I’m”

Rusya’nın Kiev’e saldırıları sürerken cumhurbaşkanlığı sarayında Zelensky’yi fotoğraflayan Reuters muhabiri Ümit Bektaş o fotoğrafların hikayesini anlattı: “Kameralarla, mikrofonlarla işler bittiğinde, röportajlar tamamlandığında şöyle güzel bir fotoğrafınızı çekmek isterim’ ricamı olumlu karşıladı. ‘Nerede çekeceksin’ diye sordu. ‘Çalışma ofisinize gidebiliriz’ dedim, Zelensky polar ceketini çıkardı, birden zemin kattaki merdivenlere oturdu, dirseklerini dizlerinin üzerine koydu, kameraya baktı. Şöyle poz verin, böyle poz verin demedim. Her şey çok doğaldı.” Bektaş, “Mr. President” diye seslendiğinde “Yes, I’m” diye espriyle karşılık veren Zelensky için: “Düzgün, makul, sempatik ve normal bir adam” diyor.

Ümit Bektaş, Reuters haber ajansının ünlü foto muhabiri. Gerçekten ama gerçekten öyle ünlüdür ve o ünü öyle hak eder ki; çektiği her fotoğrafı ayakta alkışlamak gelir içinizden. Fotoğrafların hepsinden gerçeklik fışkırır. Gazeteciler için gerçeğe ulaşmanın ve bunu kamuoyuyla paylaşmanın en kutsal görev olduğu bilincini hiç kaybetmeyen Ümit Bektaş, Rusya-Ukrayna geriliminin ilk başladığı günlerde Kyiv’e giden Reuters ekibinin içinde yer aldı. Bektaş’ın Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda çektiği Zelensky fotoğrafları tarihe geçti.


Ümit Bektaş

Bektaş o fotoğrafların hikayesini anlatırken, Kyiv’de [Rus.a’da Kiev] oldukları ilk günlerde savaş sözcüğünün akıllardan bile geçmediğine dikkat çekiyor:

“Soğuk ve karlı kış mevsimine rağmen insanlar sokaktaydı. Rengarenkti Kiev. Cıvıl cıvıldı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın Kiev’e saldırı başlayacağına ilişkin duyurusundan hemen önceki gece kimse sokakların boşalacağını düşünemezdi. Marketler kapandı, benzin istasyonlarında sıralar oluştu. Kiev’in çevresinden bomba sesleri gelince insanlar sığınaklara koştu. Panik ve kaçış havası esti. Milis güçleri yolları kontrole başladı. Polisler, check-point’ler… İnanılmazdı.”

Kyivv’deki 13. günlerinde Rusya saldırısının kente doğru ilerlediğini anlatıyor Bektaş. Saldırı ilerleyince de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan röportaj için daha önceden yaptıkları başvuruya olumlu yanıt geliyor:

“Eskiden bahçesine kadar girebildiğiniz binalar beton bariyerlerle kaplıydı. Bir yerden bir yere gitmek, kontrol noktalarını geçmek zordu. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı bizi bir kontrol noktasından aldı ve saraya gittik. Güvenlik için tüm ışıklar kapatılmıştı. Bildiğin saray. Zemin kattaydık, yedi kat yerin dibinde değildik. Karanlık ortamda, kum torbaları dikkat çekiyordu.”

Zelensky’nin etkileyici özgüveni: Yes, I am

Ümit Bektaş, gergin bir cumhurbaşkanı beklerken karşısına gayet rahat, özgüveni yüksek bir Zelensky’nin gelmesinden çok etkilenmiş. Zelensky’nin moralini yüksek tutması, espri yapması dikkatinden kaçmamış. Bektaş, “Mr. President” diye seslendiğinde “Yes, I’m” diyen Zelensky için“Düzgün, makul, sempatik ve normal bir adam” diyor.

Üniformalar değil de, haki spor kıyafetler içindeki Zelensky, Bektaş’ın “Kameralarla, mikrofonlarla işler bittiğinde, röportajlar tamamlandığında şöyle güzel bir fotoğrafınızı çekmek isterim” sözleriyle dile getirdiği ricasına da olumlu yanıt vermiş.

Röportajlar bittiğinde Bektaş’a dönen Zelensky “Nerede çekeceksin” diye sormuş. Ümit, “Çalışma ofisinize gidebiliriz” dese de, Zelensky birden zemin kattaki merdivenlere oturmuş, dirseklerini dizlerinin üzerine koymuş ve kameraya bakmış. Ümit Bektaş ona hiç “şöyle poz verin, böyle poz verin” dememiş. Her şey çok doğal olmuş.

Fotoğrafın anlamını, mesajını Ümit Bektaş şöyle anlatıyor:

“Türk medyası da dahil nerdeyse her yerde ‘Zelensky kaçmıştır’ muhabbeti vardı. İşte Zelensky karşımdaydı ve ‘Ben burdayım’ diyordu. Kendisini iyi ifade ediyor. ‘Kaçar’ dediler ama görevinin başında olması çok önemli. “

Polarını çıkardığı an: Bir meydan okuma

Reuters ekibinin Zelensky’le röportajı 45 dakika sürüyor. Ümit Bektaş, sadece Zelensky’nin olduğu fotoğrafları röportajdan sonra çekiyor. Bugün Instagram başta tüm sosyal medya mecralarında ünlü olan Zelensky fotoğraflarından en çok ikisi konuşuluyor. Biri; merdivenlere oturduğu fotoğrafı, bir diğeri de haki renkteki polarını çıkarırken.

Ümit Bektaş da benim gibi, Zelensky’nin polarını çıkarttığı anı gösteren fotoğrafını, merdivene oturduğu fotoğrafından daha çok beğenmiş. Nedenini de “Orda bir meydan okuma vardı” sözleriyle anlatıyor.

Bektaş, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan ayrılırken Zelensky’nin kendisinde yarattığı izlenimi de şöyle anlatıyor: “Son derece sempatik, onurlu ve düzgün bir duruşu var. Kaçmadı. Zelensky’nin, süper bir nükleer güç karşısında savaşta olan ülkesinin başında olmasına, tüm politik tartışmalar bir yana, saygı duyulmalı.”

- Advertisment -