Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Resulayn’a dönmek isteyen Türkiye vatandaşı: “Vali, çocuklarımı göndermiyor”; Valilik:...

ÖZEL HABER | Resulayn’a dönmek isteyen Türkiye vatandaşı: “Vali, çocuklarımı göndermiyor”; Valilik: “İşin aslı başka”

Urfa doğumlu, 18’inde gelin gittiği Suriye Resulayn’da yaşayan Suriye Keskin Ubeyd, (53), 31 Mart’ta oy kullandıktan sonra Resulayn’a dönmesine izin verilmediği iddiasıyla sınırdan videolar çekti, haberlere konu oldu. Ancak 4 aydır Ubeyd adına Şanlıurfa Valiliği’ne bir dilekçe sunulmadığı öğrenildi. Valilik kaynağı: “Olayı medyadan öğrendik. Bu durum, aynı kişiyle 6’ncı kez yaşanıyor. Geçen yıl 4 ayda 5 kez dilekçe vermeden kimlikle sınırdan giriş yaptı. Her dönmek istediğinde, sistemde o an Resulayn’da görünen Ubeyd’in geri gidebilmesi için vali özel izin vermek durumunda kalıyor.” Ubeyd, 31 Temmuz Çarşamba günü, yine Vali’nin özel izniyle Resulayn’a döndü.

Şanlıurfa Ceylanpınar’a bağlı Gümüş köyünde doğan Türkiye vatandaşı Suriye Keskin Ubeyd (53), 1989 yılında Suriye sınırının hemen ötesindeki Resulayn’da yaşayan akrabası İsmail Ubeyd’le evlendi ve Resulayn’a yerleşti.

1989’dan bu yana sık sık Türkiye’ye giriş yaparak ailesini ve akrabalarını ziyaret eden 7 çocuk annesi Suriye Keskin Ubeyd, en son Kasım 2023’te oğlu Halid Ubeyd’in Türkiye vatandaşlığı başvurusuyla ilgili görülen davada mahkemenin talep ettiği DNA testi için Türkiye’ye giriş yaptı.

Suriye Ubeyd Keskin, Ceylanpınar Asliye Hukuk Mahkemesi’nin davayı 4 Mart 2024’e ertelemesi üzerine oğlu ile birlikte mahkeme gününe kadar Resulayn’a dönmeyip Ceylanpınar’da kaldı.

Duruşmanın ardından kardeşinin de muhtar adayı olduğu 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmak için bir ay daha Ceylanpınar’da ailesinin yanında kalan Suriye Ubeyd Keskin, seçimin ardından Şanlıurfa Valiliği’ne dilekçe vermesine rağmen Resulayn’a gönderilmediği iddiasıyla ulusal ve yerel medyada haberlere konu oldu. Suriye Ubeyd Keskin’in dilekçesinin kabul edilmediğini iddia eden haberler yapıldı.

Suriye Keskin Ubeyd.

“Mahkeme ve seçim için geldim”

Suriye Ubeyd Keskin, sınıra giderek çocuklarına kavuşmak istediğini anlatan videolar çekti, Türkçesi yeterli olmadığı için Arapça olarak şunları söyledi:

“Bana çare bulun. Çocuklarımı istiyorum. Ben bir şey yapmadım. Mahkeme için geldim, seçim için geldim. Ben Türk vatandaşıyım, hep gidip geliyorum. Ben hasta bir kadınım. Ben de tansiyon var, kalp var, her şey var. Vali, beni çocuklarıma yollamıyor. Allah için bana çocuklarımı getirin.”

Valinin özel izniyle Resulayn’a döndü

Suriye Keskin Ubeyd, çıkan haberlerin ardından Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın verdiği özel izinle Resulayn’a döndü.

Suriye Ubeyd Keskin’in, Ceylanpınar’a bağlı Gümüş köyünün muhtarı olan kardeşi Hüseyin Keskin, Serbestiyet’e şunları söyledi:

“Kasım ayında da yeğenimin vatandaşlık başvurusu nedeniyle görülen davada, mahkeme ablamdan DNA testi istedi. Ablam, Şanlıurfa Valiliği Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi (SUDKOM) koordinesinde faaliyet yürüten Resulayn Nüfus Müdürlüğü ile irtibat kurup durumu anlattı. Müdürlükten bir görevli, mahkeme tebligatını gümrük polisine gösterip sorunsuz bir şekilde giriş yapabileceğini ve geri dönüş için de herhangi bir sorun olmayacağını söyledi. Mahkeme, davayı Mart ayına erteleyince ablam biraz daha burada zaman geçirsin dedik. Duruşmaya katıldı ve 31 Mart yerel seçimlerine kadar da oy kullanmak için kaldı. Seçimden üç gün sonra gitmek istediğinde ise izin verilmedi. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bey’e çağrılar yaptık. Olayın ana akım medyada da yer bulması üzerine yerel medyada geniş yankı uyandırmasının ardından ise gitmesine izin verildi ve 31 Temmuz Çarşamba günü Resulayn’daki eşi ve çocuklarının yanına geri dönebildi.”

Hüseyin Keskin.

“Dilekçe sunulmadı, medyadan öğrendik”

Şanlıurfa Valiliği’nden ulaştığımız kaynaklar ise olayın haberlere yansıdığı gibi olmadığı iddiasında.

Edindiğimiz bilgilere göre, Suriye Keskin Ubeyd’in Şanlıurfa’dan ayrılmak istediğini beyan ettiği Nisan ayından bu yana, kendisi adına Şanlıurfa Valiliği’ne herhangi bir dilekçe sunulmadı.

Serbestiyet’e konuşan bir kaynak, Suriye Keskin Ubeyd’in yakınlarının bazı memurlar aracılığıyla sözlü taleplerde bulunduklarını ancak daha önceki seferler de dahil olmak üzere defalarca uyarmalarına rağmen dilekçe sunarak resmi bir başvuru yapılmadığını söyledi. Kaynak, Suriye Keskin Ubeyd’le ilgili sürecin valilikteki yetkili isimler tarafından öğrenilmesinin olayın medyaya yansıdığı son günlerde olduğunu iddia etti.

“Bu olay 6’ncı kez yaşanıyor. 6’ıncı kez valilik özel izni verildi”

Şanlıurfa Valiliği’nden bir başka kaynak ise Suriye Ubeyd Keskin’in giriş yapmadan önce Şanlıurfa Valiliği Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi’ne (SUDKOM) bildirim yapması gerektiğini ancak kendisinin her seferinde sınır kapısından Türkiye vatandaşlığı kimliğini göstererek girdiğini, bu nedenle de SUDKOM’un sisteminde Türkiye’de değil Resulayn’da görünmeye devam ettiğini söyledi.

Bu problem nedeniyle Suriye Keskin Ubeyd’in her gelişinin ardından benzer sıkıntılar yaşandığını, sorunu çözmek için de valinin özel izin yetkisini kullanmak zorunda kaldığı öğrenildi.

Ulaştığımız bilgilere göre Suriye Ubeyd Keskin, Mayıs 2023 tarihinden Eylül 2023’e kadar Türkiye’ye aynı şekilde 5 kere giriş yaptı ve her defasında mağduriyet yaşamaması için vali tarafından verilen özel izinle Resulayn’a dönebildi. Yaklaşık 9 aydır Ceylanpınar’da bulunan Suriye Keskin Ubeyd’e dün itibariyle Mayıs 2023’ten bu yana altıncı kez valilik özel izni verilmiş oldu.

Şanlıurfa Valiliği’nde, artık herkesçe tanınan Suriye Keskin Ubeyd ile onu yönlendiren yakınlarının Türkiye’ye hızlı bir şekilde giriş yapabilmesi için yetkililerin iyi niyetini suistimal ettiği düşünülüyor.

- Advertisment -