Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Şangay Zirvesi arifesinde Soylu’nun danışmanından Uygurlara telefon: “Çin Büyükelçiliği...

ÖZEL HABER | Şangay Zirvesi arifesinde Soylu’nun danışmanından Uygurlara telefon: “Çin Büyükelçiliği önünde eylem yok”

Türkiye’deki Uygurlar, bugün (14 Eylül) saat 12:00’de Ankara’daki Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklaması çağrısı yapmıştı. Fakat İçişleri Bakanı Soylu’nun bir danışmanı, Uygur diasporasının tanınmış ismi Seyit Tümtürk’ü arayarak Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi. Çin Büyükelçiliği planın engellenmesi üzerine, Büyükelçilik önündeki basın açıklamasındna sonra gidilmesi planlanan Ankara'daki BM ofisi ile İslam İşbirliği Teşkilatı ofisine gidilerek basın açıklaması yapılacağı ve dilekçe sunulacağı açıklandı. BM Ofisi'nin önündeki basın açıklamasından sonra İslam İşbirliği Teşkilatı'na gitmek isteyen Uygurlara da polis engel oldu. İslam İşbirliği Teşkilatı binası ile Çin Büyükelçiliği'nin yakın olması nedeniyle oradaki basın açıklamasına yalnızca 30 kişinin katılmasına izin verildi. Polis ile Uygurlar arasında kısa bir arbede çıktı. Uygurlara destek vermek için gelen İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş ile bir polis arasında tartışma yaşandı.

Türkiye’de yaşayan Uygurlar bugün (14 Eylül) saat 12:00’de Ankara’daki Çin Büyükelçiliği’nin önünde basın açıklaması çağrısı yapmıştı.

Uygur kaynaklarının aktardığına göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir danışmanı, dün basın açıklamasının düzenleyicilerinden, Uygur diasporasının tanınmış ismi Seyit Tümtürk’ü arayarak Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi. 

Uygur STK’larının bir haftadır paylaştığı Çin Büyükelçiliği önündeki basın açıklamasını duyuran sosyal medya afişleri dün akşam hızla kaldırıldı.

Birçok Uygur STK’sının sosyal medya hesaplarından kaldırdığı, Çin Büyükelçiliği önünde yapılması planlanan protestonun daveti.

Uygurlar, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde sürdürdüğü Covid-19 gerekçeli karantina uygulamasının yol açtığı gıda ve ilaç sıkıntısına dikkat çekmeye çalışıyor.

Soylu’nun danışmanından gelen telefonun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın başlayacak olan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’ne katılmasıyla ilgili olabileceği tahmin ediliyor. 

Yarın zirvenin ev sahibi Özbekistan’ın Semerkant şehrine gidecek olan Erdoğan’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de ikili görüşme yapması bekleniyor. 

Çin Büyükelçiliği’ne yakın olduğu için İslam İşbirliği Teşkilatı önüne de kitlenin gitmesine izin verilmedi

Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklamasına izin verilmeyen Uygurlar, Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Ankara’daki ofislerine dilekçe sunmak ve önlerinde basın açıklaması yaptı.

BM Ofisi önündeki basın açıklamasının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ofisine gitmek isteyen yaklaşık 500 kişilik topluluğuna emniyet güçleri izin vermedi.

Çin Büyükelçiliği’ne çok yakın bir mesafede olan İslam İşbirliği Teşkilatı ofisinin önünde yalnızca 30 kişi alınacağı açıklandı. Basın açıklamasına katılması engellenen Uygurlar ile polis arasında ufak çaplı arbede yaşandı.

Uygurlara destek için basın açıklamalarına katılmaya gelen İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş ile bir polis arasında tartışma yaşandı.

Polisin engellemesi sırasında Uygur bir kadın baygınlık geçirdi.

Polisin İslam İşbirliği Teşkilatı önündeki basın açıklamasına katılmak isteyen Uygurlara sert müdahalesi nedeniyle ufak çaplı arbede yaşandı. Arbede sonrası polis, dört Uygur aktivisti gözetim altına aldı.

- Advertisment -