Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam (2 Ağustos) Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile telefonda görüştü.
Görüşme, Said’in Tunus parlamentosunun yetkilerini dondurduğu ve Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığı 25 Temmuz’dan bu yana iki ülke arasındaki ilk resmi temas özelliğini taşıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; “Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus’un bu sıkıntılı dönemi atlatarak yoluna çok daha güçlü bir şekilde devam edeceğini, demokratik geçişin bölgedeki ilham kaynağı Tunus Meclisi’nin faaliyetlerinin tüm zorluklara rağmen devam etmesinin hem Tunus hem de bölge demokrasisi için önemli olduğunu vurguladı.
“Problemlere çözüm üretme, sağlıklı tartışma ve diyalog zemini olarak Meclis’in çalışmalarını sürdürmesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus’ta demokrasinin korunması, özgürlüklerin garanti altına alınması ve hukukun üstünlüğünün gözetilmesinin çok kıymetli olduğunu dile getirdi.”
AK Parti “darbe” diye tanımlanmıştı
Said’in tutumunu Tunus Parlamentosu Başkanı ve Nahda hareketi lideri Raşid Gannuşi “anayasa ve devrime karşı bir darbe” olarak nitelemişti.
Türkiye’den de Said’e yönelik ardı ardına sert açıklamalar yapılmış; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Tunus’ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir” ifadelerini kullanmıştı.
https://twitter.com/mustafasentop/status/1419489265214529537?s=21
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik “siyasi meşruiyete yönelik bir darbe,” AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş “Tunus’taki darbenin Tunus halkına büyük bir zarar vereceğini görüyoruz” ifadelerini kullanarak, yaşananları darbe diye tanımlamışlardı.
Hükümete yakın medya dahil olmak üzere pek çok basın kuruluşu da Tunus’taki süreci “darbe girişimi” diye tanımlamıştı.
Bir Said, iki Yeni Şafak
İletişim Başkanlığı’nın Erdoğan-Said görüşmesiyle ilgili açıklaması dün (2 Ağustos) akşam 21:53’te ilk kez Anadolu Ajansı tarafından duyuruldu.
Yeni Şafak Gazetesi’nin bugün taşra ve şehir baskılarında birinci sayfasında Tunus ile ilgili iki farklı haber dikkat çekti.
Yeni Şafak’ın akşam saatlerinde basılan taşra baskısının 1. sayfasında yer alan “Tunus’taki darbeyi fonlamışlar” başlıklı haberde, Said’den “Tunus’un darbeci Cumhurbaşkanı Kays Said” olarak bahsediliyordu.
Taşra baskısındaki bu haber Yeni Şafak’ın gece basılan şehir baskısından çıkarıldı. Erdoğan ve Said görüşmesi haberleştirildi.
“Meclis çalışmalarını donduran mevkidaş”
Haberde Tunus Cumhurbaşkanı’ndan artık darbeci olarak değil, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meclis çalışmalarını donduran mevkidaşı” diye bahsediliyordu.
Taşra baskısında 1. sayfadan girilip “Dünya” haberlerinin yer aldığı 8. sayfada sürdürülen “Tunus’taki darbeyi fonlamışlar” haberi gazetenin şehir baskılarında içerideki sayfalardan da çıkarıldı.
Taşra baskısında 8. sayfa. “Darbeci Said fonu buldu” haberi görülüyor.
Şehir baskısında sayfanın geri kalanı aynı. Sadece Tunus haberi çıkarılmış.
Şehir baskısında 10. sayfadan “Kays Said’e demokrasi mesajı” başlıklı, görüşmenin haberi konulmuş.
İki baskıdaki Tunus farkını, Erdoğan-Said görüşmesinin, Anadolu Ajansı’nın Twitter hesabından 21:53’te duyurulmasının oluşturmuş olabileceği düşünülüyor.
Yücel’den dikkat çekici değerlendirme
Öte yandan Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel görüşmeye dair tweetinde, “Bir hafta önceki Tunus manşetlerini düşününüz. Ak Parti’ye yakın medyanın Ak Parti’yi öyle pek de yakından izlemediğini, sürecin özgünlüğünü ve fırsatlarını kavrayacak durumda olmadığını, ezberci olduğunu ve üzerlerinde hala ‘Davutoğlu’ etkisi bulunduğunu bir kez daha görmüş olduk” ifadeleriyle, hükümet ve hükümete yakın medya arasında tutum farklılıkları olduğunu öne sürdü.
https://twitter.com/ilkeryucell/status/1422272594066251785?s=08