Vize başvuruları reddedilenler ya da aylar boyu başvuru cevaplarını bekleyenler sosyal medya üzerinden yaşadıkları mağduriyetleri paylaşıyor ve durumdan şikayet ediyorlar.
Bir başka şikayet konusu da vize başvurusu konusunda alanında tekel olan şirketlerin Türkiye’den vize başvurusu yapmak isteyenlere karşı kötü tutumları.
Türkiye bu sorunla ilgili geçtiğimiz ay, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) Schengen Vize sisteminin kötüye kullanıldığına dair bir rapor sundu.
AKPM üyesi AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın sunduğu rapor, komisyonda kabul edildi. Rapor, Genel Kurul’a sunularak tavsiye kararı niteliği kazanacak. Raporda, şu görüşler yer aldı:
“2014 yılında yüzde 4 oranında olan Schengen vize başvurusu ret oranı hızla yükselerek 2020 yılı itibarıyla yüzde 12.7’ye kadar yükselmiştir. Bahse konu durumu etkileyen faktörler arasında Schengen Bilgi Sistemi’nin kötüye kullanımı olabilmektedir. Ülkemizdeki iş insanlarının yaşadığı vize başvuru sorunları da dikkat çekicidir. Özellikle ticari faaliyette bulunmak isteyen Türk vatandaşları seyahatlerinin gerçekliğini, konaklamalarını, ulaşımlarını kanıtladıkları halde vize başvuru süreçlerinde sıkıntılar yaşamaktadırlar.”
Avrupa Komisyonu yetkilileri: “Asıl sebep Covid-19 pandemisi nedeniyle getirilen kısıtlamalar”
Avrupa Komisyonu yetkilileri tarafından euronews’e yapılan açıklamada, vize reddi oranlarının dünya çapında artış eğiliminde olduğunu, bunun da asıl sebebinin Covid-19 pandemisi nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamaları olabileceğine işaret edildi.
ABD Dışişleri Sözcüsü Price: “Sebep koronavirüs kısıtlamaları”
Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da ABD vizesine başvurmak isteyen Türk vatandaşlarının 1 yıl sonrasına randevu bulabilmesine ilişkin gelen bir soruya, “Koronavirüs kısıtlamalarıyla ilgili bazı sorunlar çözülemedi, Türkiye’ye özgü bir sorun değil” yanıtını verdi.
Her ne kadar Avrupa Komisyonu yetkilileri ve ABD Dışişleri Sözcüsü artan vize reddi sayılarını koronavirüs pandemisine bağlasa da, diğer ülkelerde böyle bir sorun yaşanmıyor oluşu diğer ihtimalleri de gündeme getirdi.
“Yeşil ve diplomatik pasaport verilen kişi sayısı arttı, verilme kriterleri AB kriterlerine uygun değil”
DW Türkçe’nin Alman hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre bunun bir başka sebebi Türkiye’de son yıllarda yeşil ve diplomatik pasaport hakkı tanınan kişi sayısının genişletilmiş olması ve bu pasaportlar üzerinden yapılan usulsüzlükler.
DW’ye konuşan Alman yetkililer, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra diplomatik pasaport verilen kişi sayısının çok arttığını ve bunların verilmesinde AB kriterlerinden farklı kriterlerin esas alındığını söyledi. Ayrıca bu pasaportların resmi görev dışındaki seyahatlerde de kullanılıyor olması bir sorun teşkil ediyor.
“Türkiye’den vatandaşlık satın alan yabancıların vize başvurularındaki artış”
Dillendirilen bir başka ihtimal de, Türkiye’den son yıllarda konut alarak vatandaşlık hakkı edinen birçok kimsenin bu vizelere başvuruyor olması.
“Ekonomi kötüleştikçe vize başvuruları artıyor”
Vize retlerinde yaşanan artışın olası bir diğer sebebi ise ekonomi. Türkiye’deki yaşam standartlarının düşmesi, ekonominin bozulması ile birlikte genç ve orta yaştaki Türkiye vatandaşları çözümü yurtdışına gitmekte arıyor. Bu da vize başvurularının artmasına, ret oranlarının da yükselmesine sebep oldu.