Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL RÖPORTAJ | Özgür Özel: “Akşener’le henüz randevulaşmadık. Biz kimseye kapıyı kapatmadık....

ÖZEL RÖPORTAJ | Özgür Özel: “Akşener’le henüz randevulaşmadık. Biz kimseye kapıyı kapatmadık. Ankara, İstanbul, Aydın dışında her yerde anket ve önseçim olacak”

CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel, 2019’da Millet İttifakı çatısı altında CHP’nin kazandığı 11 büyükşehir belediyesinde Ankara, İstanbul, Aydın dışındaki belediye başkan adaylarının Mart 2024 seçimlerinde görevlerine olduğu gibi devam etmeyeceklerini söyledi. Özel, “Ankara, İstanbul ve Aydın’da belediye başkanlarının devam etmesi gerektiğini tüm anketler, örgütümüz söylüyor. Diğer 8 ilde kimin görevine devam edip etmeyeceğini anketler ve ön seçimle kararlaştıracağız” dedi. CHP, 20 Kasım pazartesi gününden itibaren Türkiye genelinde tüm ilçe ve illerde belediye başkanlığı için anket çalışmalarını başlatıyor. Özel: “Sayın Akşener’le henüz randevulaşmadık. Biz bu konuda kimseye kapıyı kapatmadık.” “Kurultayın devamındaki pazartesi sabahına kadar yapılan hiçbir şey için kimseye ceza vermeyeceğim”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’de ilk grup toplantısını yaptıktan sonra kendisini izleyen bir grup gazeteciyle meclisteki odasında bir araya geldi. Özel, gazetecilerin CHP’nin yerel seçim stratejisi, ittifaklar ve kurultay sonrası partide yaşananlarla ilgili sorularını yanıtladı.

31 Mart 2024 yerel seçiminde belediye başkan adaylarınızı belirlemek için ön seçim yapacak mısınız, yapmayacak mısınız?

“Önümüzdeki pazartesi (20 Kasım 2024) bu konuda çok önemli kararlar açıklayacağız. O kararların ne olacağına dair size özet şunu söyleyebilirim: Pazartesi itibariye CHP’de olan tüm il ve ilçe belediyelerinde anket yapacağız. Ankette iyiye gidenleri, halkın beğenisini kazanmış tüm adayları hemen açıklayacağız. Eğer kötü durumda olan bir belediye varsa onları da açıklayacağız. Oralarda da anketle ya da önseçimle yeni belediye başkan adaylarını belirleyeceğiz.”

Ön seçimle ilgili açıklamalarımın gereksizce çarpıtılıyor. Önseçim olmayacak demedim. Önseçim olacak diyorum. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvime göre ön seçimin yapılması mümkün görünmüyor olsa da biz ön seçim yapmaktan kaçmayacağız. YSK denetiminde değil ama parti denetiminde ön seçim yapacağız. Belediye başkan adaylarımızı belirlemek için sandık kuracağız.

CHP’li 8 büyükşehirde adaylar değişebilir

Örgütümüz ön seçim diyorsa ön seçim, anket diyorsa anket yapılacak. Bir aday üzerinde mutabakat varsa o mutabakata göre hareket planı olacak. Yaygın olarak yapacağımız; örgüt denetiminde ön seçimdir. Örgütümüze güveniyoruz.

CHP’de olmayan belediyeler için de ayrı bir çalışma yapacağız. Orda da belirleyici olan anket ve ön seçim olacak. Aday çıkarmakta zorlandığımız yerler de var. Oralar için de özel çalışma yapıyoruz. Partinin gençleşmesi, yenilenmesi, değişmesi, kadın adayların ön planda olması için sözümüz var. Sözümüzü tutacağız. CHP’nin “banko kazandığı” seçim bölgelerindeki belediye başkanlarımız, birden fazla dönemdir görev yapıyorlarsa elbette değişim diyeceğiz, gençleşme diyeceğiz, yeni aday göstereceğiz.

İstanbul, Ankara ve Aydın belediye başkan adaylarımızın görevlerine devam etmesinden yanayız. Çünkü örgütümüzde bu konuda tam bir mutabakat var. Diğer CHP’li 8 büyükşehirdeki adaylarımız için anket ve önseçim belirleyici olacak.”

“Akşener’le henüz randevulaşmadık”

İyi Parti başta olmak üzere muhalefetteki diğer partilerle ittifak olacak mı? İyi Parti lideri Akşener’le görüşme planınız nedir?

“Her parti lideri genel başkanlığa seçilmemden ötürü tebrik için arıyor ve beni ziyaret etmek istediğini söylüyor. Hepsi ziyaretime gelecek. İyi Parti lideri Meral Akşener de aradı, tebrik etti. Onların beni ziyaretleri tamamlansın, ben de elbette onları ziyaret edeceğim. Sayın Akşener’le henüz randevulaşmadık. Bu ziyaretlerde seçim ittifakları da, işbirlikleri de görüşeceğiz. Biz bu konuda kimseye kapıyı kapatmadık. “

Kurultay sürecinden ötürü kimseye fatura kesmeyeceğiz

CHP meclis grubunda, grup başkanvekili Burcu Köksal genel başkanlık seçimine gidilen kurultay sürecinde size muhalif bir isimdi. Onunla çalışmaya devam edecek misiniz?

“Herkese söylediğimi Burcu Hanım’a da söyledim. Kurultayın devamındaki pazartesi sabahına kadar yapılan hiçbir şey için kimseye ceza vermeyeceğim. Grup başkanvekilimiz Burcu Köksal görevine devam edecek. Ama elbette siyaset yapış biçimimizi gözden geçireceğiz. Kurultay sürecinden kimseye fatura kesmemekte kararlıyız. Mesela kurultay salonunu terörize edenlere de bir şey yapmayacağız. Biz partinin hep birlikte iktidar yolculuğuna odaklanmasını hedefliyoruz.”

- Advertisment -