Ana SayfaHaberlerÖzgür Özel “Kilit partisiniz” dedi, DEM’den “Bölgesel işbirliği olabilir” yanıtı aldı

Özgür Özel “Kilit partisiniz” dedi, DEM’den “Bölgesel işbirliği olabilir” yanıtı aldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart yerel seçiminde olası işbirliği için nabız yoklamaya gittiği DEM’de muhalefetin 2019’daki kazanımlarını koruması ve çoğaltması için DEM’i “kilit parti” olarak gördüklerinin mesajını açıkça söyledi. Özel’e “Bölgesel işbirliği olabilir” diyen DEM, bu işbirliğinin nasıl olacağını 16 Aralık’taki parti meclisinde karara bağlayacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart 2024 yerel seçiminde işbirliğini arayışını sürdürüyor. 

Özel, işbirliği teklifine “Hayır” yanıtını aldığı İyi Parti’den sonra DEM Parti’nin kapısını çaldı. CHP ve DEM Parti heyetleri, Özel’in ziyaretinde Kürt sorunundan, ekonomiye Türkiye’nin temel sorunlarını ayrıntılarıyla değerlendirirken bu sorunların çözümü için yerel seçimde “bölgesel işbirliği”nin kapısını ilkesel düzeyde aralamayı başardı. DEM Parti’nin böylesi bir ilkesel tutumu sergilese de CHP’ye herhangi bir söz vermekten kaçındığı öğrenildi. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve beraberindeki heyet 31 Mart yerel seçim takviminin resmen başlamasına iki hafta kala DEM Parti’yi ziyaret etti. Özel’e bu ziyarette CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile genel başkan yardımcıları Gökan Zeybek ve Gül Çiftçi eşlik etti. DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan da, CHP heyetini DEM Parti merkez yönetiminden Mehmet Rüştü Tiryaki ve Özlem Gündüz’le birlikte ağırladı. 

Özel: Birlikte yol alabiliriz 

CHP ve DEM Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre heyetlerin ana gündemini yerel seçimlerde yapılacak olası işbirliklerinin Türkiye’nin Kürt sorunu, ekonomi ve hak ihlalleri gibi temel sorunlarına üretilecek çözümlere katkısı oluşturdu. 

Özgür Özel, DEM Parti heyetine “somut bir teklif” götürmese de, yerel seçimlerde muhalefetin 2019’daki kazanımlarını koruması ve çoğaltması için DEM Parti’yi “kilit parti” olarak gördükleri mesajını vererek DEM Parti ile işbirliğine verdikleri öneme vurgu yaptı, temel ilkelerde anlaşılması durumunda teklif sürecinin hızlanabileceğini işaretini verdi. 

Özel, DEM Parti heyetine “Seçim işbirliği konusunda her türlü tartışmaya, öneriye açığız. Birlikte yol alabiliriz” dedi. 

DEM Parti: Kamuoyuna açık, şeffaf bir görüşme yapılması çok kıymetli 

DEM Parti yetkilileri CHP heyetiyle görüşmenin “olumlu” geçmesinden öte çok “kıymetli ve tarihi nitelikte” olduğuna vurgu yaparken, bunun nedenini “Kamuoyuna açık ve şeffaf bir görüşme yapıldı. Bu konuda karşılıklı anlayış birliği var. Biz buna çok önem veriyoruz. Öyle kıymetli ki her şeyin kamuoyu önünde olması, her iki partinin tabanı da, seçmeni de neyin ne olduğunu açıkça görüyor. Bundan sonra da görüşmeler şeffaf olacak” sözleriyle açıkladı. 

“Bölgesel işbirliği olabilir” 

DEM Parti’nin, CHP heyetine 2019’dakinden çok daha farklı bir stratejiyle yerel seçime girmeye kararlı olduklarını anlatırken, 14-28 Mayıs seçimlerinde muhalefet cephesinde görülen ittifaklara DEM Parti tabanının bugün “büyük antipati” duyduğunu şu mesajlarla dile getirdiği öğrenildi: 

“Parti tabanımızda ittifaklara büyük tepki var. Bu tepkilere çok önem verdiğimiz için parti yönetiminde yerel seçimlere her yerde kendi adaylarımızla girme eğilimi ağır bastı. Özellikle Doğu illerinde bu kararın olduğu gibi uygulanmasından yana kesin bir tavrımız var. Özellikle Batı’da kent uzlaşısına açık olduğumuzu kamuoyuna duyurduk. Bölgesel işbirlikleri olabilir. Bu konuda da kesin kararları 16 Aralık’taki parti meclisi toplantımızda alacağız.” 

İktidarın değil muhalefetin adaylarıyla yol yürüme stratejisi

DEM Parti’nin CHP heyetine Cumhur İttifakı ve İyi Parti dışındaki muhalefet partileriyle kimi bölgelerde ortak aday çıkarma ihtimalinden bahsettiği de kulislere yansıdı. Ancak bu ihtimalin nasıl bir yerel seçim stratejisine dönüştürüleceği parti meclisinde netleşecek. 

75 kişilik parti meclisinde kararın oy çokluğuyla alınacağını anlatan DEM Parti yetkilileri, daha önce de kamuoyuna duyurdukları gibi iki seçeneğin gözden geçirileceğini söylüyor: 

  • Birinci seçeneğe göre CHP’yle işbirliği reddedilir, 81 ilde DEM Parti kendi adaylarıyla seçime girerken diğer Kürt partilerini, toplumsal muhalefeti bu adaylarda uzlaştırma ve birleştirme yoluna gidilir. 
  • İkinci seçeneğe göre –kent uzlaşısı- ilkesi benimsenir. Bir kentte sadece CHP’yle değil, iktidar partileri ve İyi Parti dışındaki partilerle görüşmek için heyetler oluşturulur. Bir kentte CHP’nin adayı desteklenecekse, CHP’nin de DEM Parti’nin güçlü olduğu illerde ya da ilçelerde DEM Parti adayını desteklemesi ya da DEM Parti adayının karşısına güçlü aday çıkarmaması istenir. 

CHP ile DEM Parti yönetiminin 16 Aralık’taki DEM parti meclisi toplantısından sonra da görüşmelerin sürebileceği yönünde umutlu olması iki partinin işbirliği yolunda ilerleyebileceğini gösteriyor. 

- Advertisment -