Ana SayfaANALİZLERÖzgür Özel’in ‘ılımlı zafer’ konuşmasının şifreleri: “Kucaklayıcı politikalara devam edecek”

Özgür Özel’in ‘ılımlı zafer’ konuşmasının şifreleri: “Kucaklayıcı politikalara devam edecek”

Özgür Özel, CHP genel başkanlığının 5.ayında CHP’yi 47 yıl sonra bir yerel seçimde Türkiye’nin birinci partisi yaptı. Özel, zafer konuşmasında “CHP artık tüm demokratların partisidir. CHP sosyal demokratların partisidir ama aynı zamanda milliyetçi demokratların, muhafazakar demokratların, Kürt demokratların aynı anda birlikte oy verebildikleri partidir” dedi. Özel, gözyaşları içinde yaptığı o konuşmayı yakın çalışma arkadaşlarından katkı alsa da kendi yazmış. “Bu gerçek mi” sorusuna yanıtı da o arkadaşları veriyor: “Ya lider olacaktı ya bırakacaktı”

Genel başkan seçildiği 4 Kasım 2023’te kucağında bulduğu 31 Mart yerel seçimine hem parti içindeki ayrışmalarla mücadele ederek hem de 14 Mayıs 2023 genel seçimlerindeki yenilginin örgütlerde ve seçmende getirdiği moral bozukluğuyla mücadele ederek giren Özgür Özel; CHP’nin tarihi başarısını tüm Türkiye’yi kucaklayan tarihi bir konuşmayla kamuoyuna duyurdu:

“Yok sayılanlar, ülkeyi yönetenlere açık bir mesaj vermiştir. Demokrasiye sahip çıkan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. CHP ve milletimizle kurduğumuz Türkiye İttifakı, bu seçimlerde tarihi bir sonuç elde etmiştir. Milletimiz, farklılıklar zenginlimizdir demiş, birlik ve beraberlik istediğini göstermiştir. Milletimiz birileri öyle söylemeye, öyle göstermeye çalışıyor diye kimseyi milli, gayri milli görmediğini göstermiştir. Milletimizin verdiği bu mesajı kutsal emanet olarak alıyoruz.”

Kırmızı-beyaz kazanç

Konuşmasında; seçim kampanyası boyunca miting alanlarında halka söylediği, söylettirdiği “Kırmızı-beyaz” sloganına sürekli gönderme yapan Özgür Özel, Türkiye İttifakı’nın renginin de Türkiye bayrağından gelen kırmızı-beyaz olduğunu vurgulayarak aslında CHP’nin Türkiyelileşme yoluna çıktığını açıktan söylemiş oldu:

“Şehirlerimiz emin ellere teslim edilmiş, halkımızın yaşam alanlarını bir 5 yıl daha halk için yönetecek belediye başkanları seçilmiştir. Seçmenlerimizin partimizin yaşadığı değişimi onayladıklarını, desteklediklerini, yüreklendirdiklerini, kendi şehirleri ve Türkiye için de istediklerini ifade etmek gerekiyor.”

Parti içindeki Kılıçdaroğlu ekibi ya da İmamoğlu ekibi olarak adlandırılan ayrışmayı en başından beri reddettiğini, bu ayrışmayı yapanların da bir çeşit bölücülük yaptığını anlatan Özel, CHP’nin büyüyen iki yıldızı olarak görülen Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ı diğer tüm CHP’li belediye başkanlarına ‘çalışkanlık örneği’ gösterdi. Özgür Özel’in CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na özel teşekkür etmesi de yeni dönemde parti içindeki tüm ayrılıkların son bulacağının işareti olarak görüldü.

Seçmen taşımayı “belediyelere kayyum atanması kadar kötü bir girişi” olarak niteleyen Özgür Özel’in, konuşması sürdükçe “Çok iyi konuşma. Herkese dokunuyor. Özgür Özel, tüm toplumu kucaklıyor” değerlendirmelerini beraberinde getirdi.

Hedefinin çok üstüne çıktı

Özel, kurultay sürecinde ve seçim kampanyası döneminde CHP’nin yüzde 25’lik bir oy bandına sıkışmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirirken kendisine de hedef olarak bu bandı yüzde 30’un üstüne çıkması koymuştu. Yüzde 25 kırılması gereken bir cam tavandı Özgür Özel için. CHP Türkiye genelinde yüzde 37.7 oy aldı ama Özgür Özel “Ben yaptım” demedi, başarının sahibini CHP, örgütler ve halk olarak gösterdi:

“CHP artık başının üzerindeki görülmez yüzde 25’lik tavanı söz verdiğimiz gibi kırmıştır, tuzla buz etmiştir. TRT’nin bize yaptığı onca haksızlığa, adaletsizliğe karşın onlara bir sürprizimiz var demiştim. Onlara sürprizim 1977’den beri ilk kez TRT ekranlarında CHP’nin şu anda birinci parti olmasıdır. Bu seçimlerde hiçbir siyasi parti ile ittifak kurulmadığı halde, CHP’nin gücü ve seçmenin vicdanının sandıkta kurduğu Türkiye ittifakı 2019 başarısını daha da büyütmüştür.”

CHP “tüm demokratların partisi” oldu

CHP 31 Mart’ı ittifaksız kazandıysa da, DEM Parti’yle “kent uzlaşısı” çerçevesinde kurduğu seçim işbirliğinden büyük kazanç elde etti. Özgür Özel için bu işbirliğinin Türkiye için olduğu mesajını verirken, CHP’yi tüm demokratların partisi olarak yeniden tanımladı:

“Tüm seçmen gruplarından gelen Türkiye siyasetinin akışını esastan değiştiren bu desteğin partimize büyük bir sorumluluk yüklediğinin farkındayız. CHP artık tüm demokratların partisidir. CHP sosyal demokratların partisidir ama aynı zamanda milliyetçi demokratların, muhafazakar demokratların, Kürt demokratların aynı anda birlikte oy verebildikleri partidir. Bunu bu seçmenleri CHP’li yaptık olarak okumuyoruz. Bu seçmenlerin bize verdikleri bir kredi, bize verdikleri bir görev olarak addediyoruz, bu emaneti alıyor ve başımızın üstüne koyuyoruz.”

31 Mart zaferini “Büyük bir zaferin ilk adımı” olarak tanımlayan Özel, tüm seçmene Türkiye’de ayrımcılığı, bölücülüğü, ötekileştirmeyi geride bırakma sözü vererek CHP için şimdi asıl hedefin iktidar olduğunu söylediğinde parti örgütünden yükselen “Özgür Başkan” sloganları dakikalarca sürdü.

Seçim boyunca kısık sesine aldırış etmeden miting yapan, CHP’nin çok büyük bir sürpriz yapacağı sözü veren, tarihi kazanımlar elde edeceğini duyuran Özgür Özel’in dediği her şey tuttu.

O arada bu konuşma nasıl hazırlanmış, nasıl yazılmıştı? Özgür Özel’in yakın ekibinden birkaç isimden gelen yanıtlarla çok ilginç bir paragraf çıkıyor ortaya:

“Özgür başkan konuşmalarını kendi yazar. Pek çok kişiden destek aldı ama konuşmanın gerçek yazarı kendisidir. Ya lider olacaktı ya bırakacaktı. Lider oldu ve gereken konuşmayı yaptı. Türkiye’yi kucakladı. Bundan böyle de kucaklayıcı söylemlerde bulunmaya, politikalar üretmeye, uygulamaya devam edecek.”

- Advertisment -