Ana SayfaHaberlerPençe-Kilit tartışması. Emekli Albay Orkun Özeller: “Kendime kızıyorum. TSK’yı yıpratmamak için hep...

Pençe-Kilit tartışması. Emekli Albay Orkun Özeller: “Kendime kızıyorum. TSK’yı yıpratmamak için hep yuttum ama Pençe-Kilit taktik olarak da stratejik olarak da yanlıştı”

2 günde 12 askerin hayatını kaybettiği Hakurk’ta 18 Nisan 2022’den beri devam eden Pençe-Kilit Operasyonu tartışma konusu oldu. KRT’ye konuşan emekli albay Orkun Özeller: “Kendime çok kızıyorum çünkü bunu yaklaşık bir yıldır söylesem mi söylemesem mi diye düşünüyordum. TSK’yı yıpratmaya çalışıyormuş gibi gösterilmek istemedim, hep yuttum. Pençe-Kilit Harekâtı stratejik olarak da taktik olarak da yanlış” Haldun Solmaztürk: "Pençe-Kilit Harekatının siyasi hedefi ne? Hükümetin bunu açıklaması lazım.” Askeri uzmanlara göre TSK artık harekât yapmıyor, Suriye’deki gibi sınır boyunca bir güvenli bölge kurmaya çalışıyor. Ama Irak sınırındaki iklim ve coğrafya şartları durumu zorlaştırıyor.

Hakurk’taki Pençe-Kilit operasyonunda 12 askerin hayatını kaybetmesi gözleri yeniden Irak’ın kuzeyine çevirdi.

28 Mayıs 2019’da ‘Kararlılık Harekâtı’nın devamı olarak başlatılan bir dizi operasyonun sonuncusu olarak 18 Nisan 2022’de başlatılan operasyonun hedefini, dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki PKK kampları olarak açıklamıştı.

18 Nisan 2022’de başlayan operasyon günümüze kadar devam etti.

Askeri uzmanlar, artık bunun bir ‘operasyon’ olmadığını; TSK’nın fiili bir durum olarak Suriye’de olduğu gibi Irak sınırından da içeride güvenli bir bölge kurmak için kalıcı olmaya çalıştığını söylüyor.

Hatay’dan Hakkari’ye kadar sınırın 30-40 kilometre aşılmasıyla bir emniyet şeridi oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen uzmanlara göre, Suriye’den farklı olarak dağlık Irak sınırındaki iklim ve coğrafya şartları nedeniyle, bölgeye yerleşmek kolay değil.  

“Pençe-Kilit Operasyonu taktik olarak da stratejik olarak da yanlıştı”

KRT’ye konuşan emekli albay Orkun Özeller ise Pençe-Kilit Operasyonu’nun taktiksel ve stratejik olarak hatalı olduğunu söyledi:

“Ben Irak’ın kuzeyini gezmiş, dolaşmış bir subayım. En iyi bildiğim yerler de o bölgeler. Bu Pençe-Kilit Harekâtı stratejik olarak da taktik olarak da yanlış. Kendime çok kızıyorum, çünkü bunu yaklaşık bir yıldır söylesem mi söylemesem mi diye düşünüyordum. TSK’yı yıpratmaya çalışıyormuş gibi gösterilmek istemedim, hep yuttum.

“Hulusi Akar TSK birliklerini o bölgeye soktu ve biz hâlâ bunun ceremesini çekiyoruz. Bir harekât planlanıyorken bir şehit olursa, bir yaralı olursa onu nasıl tahliye edersin gibi şeylerle başlarsın. O kadar derine inilmiş bir bölge ki… Orada görev yapan kardeşlerimizin bize anlattıklarını da biliyoruz. Stratejik olarak da taktik olarak da yanlış. Ben bunu istedikleri yerde anlatabilirim.

“Dün şehitlerimiz oldu, bugün de olabilir, yarın da şehit verilebilir. Ama ne için? Önemli olan bu. Hududu korumaksa mevzu, ben oradaki birliklerin yarısı ile hududu korurum. Hedef oradaki teröristleri ele geçirmek mi? Tamam, onu da yapabiliriz, ki zaten yapıyoruz: MİT ile yapıyoruz, İHA-SİHA’lar ile yapıyoruz, nokta operasyonlar ile yapıyoruz.”

“Hükümetin bu operasyonun hedefini açıklaması lazım”

Yine KRT’ye konuşan emekli general Haldun Solmaztürk ise Pençe-Kilit Operasyonu hakkında şunları söyledi:

“Pençe-Kilit Harekatı’nın siyasi hedefi ne? Hükümetin bunu açıklaması lazım. Genel laflar söyleniyor, terörü kaynağında yok etmek diyorlar. Ama görüyoruz ki terör kaynağında yok olmamış. O zaman hedeflerimiz neydi, neyi elde edebildik açıklanması lazım.

“Bunun TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda konuşulması lazım. 2023 yılında Milli Savunma Komisyonu kaç kere toplandı biliyor musunuz? Sadece bir kere toplandı, o da tanışma toplantısı. Başta Hulusi Akar olmak üzere soruyorum, hiç mi sıkılmıyorsunuz?

“Şimdi ‘Şu kadar terörist öldürdük, kanımız yerde kalmadı’ diyorlar. Bunlar boş laflar. Askeri harekatların başarısı, öldürdüğün terörist sayısıyla ölçülmez, bunları öğrenin, hedeflerinize ulaşabildiniz mi bunu açıklayın.”

- Advertisment -