Ana SayfaHaberlerPORTRE | İstanbulspor’u sahadan çeken başkan Ecmel Faik Sarıalioğlu: Oflu...

PORTRE | İstanbulspor’u sahadan çeken başkan Ecmel Faik Sarıalioğlu: Oflu Saral-Sarialioğlu ailesinden: “Saral ailesine çete denmesine izin vermeyiz”

İstanbulspor’u, Trabzonspor’la oynadığı maç sırasında sahadan çeken Başkan Ecmel Faik Sarıalioğlu; Trabzon Of’un ünlü Saral ailesinden. Aile olarak İstanbulspor’u 2008’de Saffet Sancaklı’dan devraldılar. 2015’te amcası Ömer Sarıalioğlu’nun vefatı üzerine başkan oldu; 3. Lig’de aldığı takımı 7 yıl sonra Süper Lig’e taşıdı. Daha önce “’Saral-Sarıalioğlu' soyadını taşıyan sülalemizin 'çete' diye adlandırılmasına izin vermeyeceğiz” demişti. 2016’da rakipleri olan Bandırmaspor’un takım otobüsünün kurşunlanması sonrası ifadesi alındı.

İstanbulspor’un kendi evinde Trabzonspor’la oynadığı Trendyol Süper Lig 17. Hafta mücadelesinde, 74. dakikada Trabzonspor’un ikinci golü geçerli sayılınca İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu takımını sahadan çekti.

Golün geçerli sayılmasıyla maçta 1-2 Trabzonspor öne geçmişti ancak sonucu değiştirmek için de epey süre vardı. İstanbulspor Teknik Direktörü Hakan Yakın ve İstanbulsporlu futbolcular da bu nedenle maça devam etmek istiyordu.

Ancak Sarıalioğlu, başkan olarak inisiyatif aldı ve takımını sahadan çekti. Bu hareketi sonrası da bugüne kadar spor camiası ve Türkiye futbolunu çok yakından takip edenler dışında pek tanınmayan Ecmel Faik Sarıalioğlu Türkiye’nin gündemi oldu.

Peki tüm gözleri üzerinde toplayan Ecmel Faik Sarıalioğu kimdir ve İstanbulspor’la ilişkisi ne?

Bu sorunun cevabı için önce İstanbulspor’un geçmişine göz atmak gerekiyor.

Cem Uzan, TMSF, Saffet Sancaklı…

İstanbul Erkek Lisesi’nden doğan,1926 yılında kurulmuş köklü bir kulüp olan İstanbulspor, 1980’lerin sonunda şirketleşmeye karar verdi. Kulüp 1992’de iş insanı Cem Uzan’a satıldı.

Uzan, kulüp henüz 2. Lig’deyken Tanju Çolak gibi ünlü transferler yaptı ve takımı Süper Lig’e çıkarttı. Süper Lig’e çıkınca da üç büyüklerde oynamış Sergen Yalçın gibi birçok yıldız ismi İstanbulspor’a transfer etti.

Transferi sırasında Sergen ve Cem Uzan.

2004 yılında TMSF’nin Uzan Grubu şirketlerine el koyması sonucu İstanbulspor’a da el kondu. Uzan ailesinin kamuya olan borçlarının tahsili için takımın bazı futbolcuları satıldı ve kulüp 2004-2005 sezonunun sonunda Süper Lig’den 1. Lig’e düştü.

2006’da TMSF tarafından ihaleye çıkartılan İstanbulspor’u, 3 milyon 250 bin dolar karşılığında Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta forma giymiş eski milli futbolcu ve aynı zamanda geçtiğimiz günlerde MHP’den istifa eden Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı satın aldı. Sancaklı’nın İstanbulspor ihalesine dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım adına aldığı iddiaları ortaya atılmıştı. Sancaklı o yıl Yeni Aktüel’e verdiği röportajda Yıldırım ile başka iş alanlarında ortaklıkları olduğunu ve birlikte silah ticareti yaptıklarını söylemişti.

Saffet Sancaklı.

Sancaklı, 2008 yılında İstanbulspor’u Sarıalioğlu ailesine devretti. Hem Ömer Sarıalioğlu hem de Ecmel Faik Sarıalioğlu, İstanbulspor’un devralmalarından önce Bakırköyspor’da yöneticilik yapmıştı.

Sarıalioğlu ailesi tarafından kulübün devralınması üzerine Ecmel Faik Sarıalioğlu’nun amcası Ömer Sarıalioğlu kulübün başkanı oldu ve 2015’teki vefatına kadar bu görevde kaldı. Onun vefatından sonra da İstanbulspor’un başına halen başkanlığa devam eden yeğeni Ecmel Faik Sarıalioğlu geçti.

Ömer Sarıalioğu.

Ecmel Faik Sarıalioğlu ile 3. Lig’den Süper Lig’e

Ecmel Faik Sarıalioğlu, 1960’ta Trabzon Of’ta doğdu. İnşaat ve nakliyat işleri yapan ailesi; 1963’te Karabük’e, 1970’te de İstanbul’a yerleşti. Ecmel Faik Sarıalioğlu da genç yaşında babasının şirketleriyle ilgilenmeye başladı. Beşiktaş’ın efsane kaptanlarından Sanlı Sarıalioğlu da ailenin yakın akrabası.

Ecmel Faik Sarıoğlu’nun başkanlığa geldiği 2015’te İstanbulspor, 3. Lig’den 2. Lig’e yükseldi. 2016-2017 sezonunun sonunda, 2. Lig Beyaz Grup’ta şampiyon olarak 1. Lig’e yükseldi. 2021-2022 sezonunun sonunda ise 17 yıl aradan sonra yeniden, TMSF sürecinde düştüğü Süper Lig’e yükseldi.

Süper Lig’de zor zamanlar

Sarıalioğlu, başkan olduğunda 3. Lig’de bulunan kulübü 7 yılda kademe kademe Süper Lig’e çıkarttı ancak Süper Lig’de işler iyi gitmedi.

2022-2023 sezonunu 12. olarak bitiren İstanbulspor, 16. olarak küme düşen Giresunspor’un yalnızca bir puan önündeydi.

Bu sezon da 2-1 yenik durumdayken çekildiği Trabzonspor maçına kadarki 15 maçta yalnızca 8 puan toplayabildi ve bir üst sıradaki Pendikspor’un bile 5 puan gerisinde ligin son sırasında.

Sarıalioğlu, takımını sahadan çekmesinden sonra yaptığı açıklamada TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin kendisine randevu vermediğinden bahsetti.

Sarıalioğlu’nun maçtan çekilme kararında da Süper Lig’in büyük bütçeleri ve küçük takımları için her zaman daha da zorlu olan büyük tartışmalarının da etkisinin olmuş olabileceği yorumları yapılıyor.

Bandırmaspor takım otobüsüne ateş açılması sonrası ifadeye çağırıldı

Mayıs 2016’da 2. Lig play-off maçları için İstanbul’a gelen Bandırmaspor futbol takımının otobüse silahla ateş açılmış, olaya ilişkin üç şüpheli gözaltına alınmıştı.

Olayın ardından maç öncesi yaptığı açıklamalar gerginliği yükseltmekle eleştirilen Sarıalioğlu, çağrıldı ve ifade verdi.

“Saral-Sarıalioğlu soyadını taşıyan sülalemizin çete diye adlandırılmasına izin vermeyeceğiz”

Sarıalioğlu, 2017’de iş insanı Veysel Kadayıfçıoğlu ile yanında bulunan iki kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturmada Saral soyadlı iki kişinin suçlanması üzerine saralailesi.com adlı siteden şu açıklamayı yayımlamıştı:

“Geçtiğimiz günden itibaren hemen hemen bütün yayın kuruluşlarında ‘SARAL-SARIALİOĞLU’ ailesinin 35-40 bin kişilik büyük bir suç örgütü olduğu yönünde çeşitli haberler yapılmış, kamuoyu önünde soyadımıza ve ailemize zarar vermek istenmiştir. Tarih’te Derebeyi ünvanı verilmiş Saral-Sarıalioğlu Ailesi ne yazık ki birileri tarafından töhmet altında bırakılmak isteniyor. Bir an evvel bu iftira ve hainlikten dönülmeli, ailemizden özür dilenmelidir! ‘Saral-Sarıalioğlu’ soyadını taşıyan 35-40 bin kişilik sülalemizin ‘çete’ diye adlandırılmasına, aile fertlerimize bu yakıştırılmaların yapılmasına asla izin vermeyeceğiz! Bizler vatansever, devletimizin yanında ve birbirimize bağlı büyük bir aile bilincinde yetiştirildik. Çocuklarımızı ve gençlerimizi de bu bilinçle yetiştirmeye devam ediyor olacağız. Saral-Sarıalioğlu Ailesi geçmişten günümüze devletine ve milletine yaptığı hizmetlerden ötürü herkes tarafından tanınmış ve sevgisini saygınlığıyla kazanmıştır. Bu soyadı taşımanın, yaşatmanın onur ve gururunu ömür boyu yaşayacağımızın herkes tarafından bilinmesini isterim.”

Gönlünden geçen Trabzonspor mu?

Sarıalioğlu, 2021-2022 sezonunun sonunda 38 yıl aradan sonra memleketinin takımı olan Trabzonspor’un Süper Lig’de şampiyon olması üzerine Trabzonspor kupa anıtına 1 milyon TL bağışta bulunmuştu.

Trabzonspor’la oynadığı bir maçta takımını çekmesinden sonra dün (20 Aralık) yaptığı açıklamada “Trabzonspor maçına rastlaması tesadüftür. Kimse benden daha çok Trabzonsporlu değildir. İstanbulspor için elimizden geleni yapıyoruz. Ben Trabzonspor’un kendisiyim” diye konuştu.

Spor camiasından isimler, Trabzonlu bir spor insanı olarak Ecmel Faik Sarıalioğlu’nun gönlünde bir gün Trabzonspor’a başkan olma fikrinin olabileceğini söylüyor.

Trabzonspor şampiyonluk anıtı.

- Advertisment -