Ana SayfaHaberlerPORTRE | Nazımiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin: 29 yıl...

PORTRE | Nazımiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin: 29 yıl önce PKK’nın öldürdüğü Nazımiye belediye başkanının oğlu

Tunceli Nazımiye Belediye Başkanlığı’na CHP’li Ali Emrah Tekin seçildi. Tekin, istifa edip aday olan CHP’li belediye başkanını geride bırakarak oyların yüzde 53’ünü aldı. Tekin’in babası Kemal Tekin de 29 yıl önce Nazımiye’nin belediye başkanıydı. SHP’den iki dönem Nazımiye'nin belediye başkanlığını yaptıktan sonra 1994 yerel seçimlerinde bağımsız aday olarak kazanan Kemal Tekin, 7 Nisan 1995 tarihinde evine giren PKK’lılar tarafından öldürülmüştü. PKK, cinayeti “devletle işbirliği yaptı” diyerek üstlenmişti.

Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde 508 oy, yani oyların yüzde 53,6’sını alarak belediye başkanı seçilen Ali Emrah Tekin, 7 Nisan 1995’te PKK tarafından öldürülen Nazımiye Belediye Başkanı Kemal Tekin’in oğlu.

Ali Emrah Tekin.

1984 yerel seçimlerinde Erdal İnönü liderliğindeki SODEP’ten Nazımiye Belediye Başkanlığı’na seçilen Kemal Tekin, SODEP’in Halkçı Parti’yle birleşmesi sonucu SHP adını almasından sonra yapılan 1989 seçimlerinde ise SHP’den belediye başkanı seçildi.

Kemal Tekin.

Daha sonra SHP’den istifa eden Kemal Tekin, 1994 yerel seçimlerinde bağımsız aday olarak girip 402 oyla oyların yüzde 59,38’ini alarak üçüncü kez belediye başkanlığına seçildi.

Kemal Tekin, 7 Nisan günü evine giren saldırganlar tarafından ateş edilerek öldürüldü. Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, olayın ardından “İki kişi gelmiş, evinde vurmuş gitmişler” açıklaması yaptı.

Kemal Tekin’in kabrinde bulunan yazı.

PKK’ya yakın yayın organları, suikastın ardından Kemal Tekin’in “devletle işbirliği yaptığını” ve “gerillanın uyarılarına rağmen bu tutumundan vazgeçmediği” için öldürüldüğünü açıkladı.

1997 yılında, Kemal Tekin’in de arasında olduğu 42 kişinin faili olarak “Kemal” kod adlı PKK’lı Çetin Elmas, Mersin’de yakalandı.

- Advertisment -