Ana SayfaHaberlerPutin: “Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz 'hub'ı haline getirme hedefini belirledik”

Putin: “Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz ‘hub’ı [dağıtım mihveri] haline getirme hedefini belirledik”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CİCA) kapsamında Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi.

Erdoğan ve Putin’in zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı’ndaki görüşmesi basına kapalı yapıldı.

Putin, Erdoğan ile görüşmesinde “Sizinle beraber en üst düzeyde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler iyi sonuçlar veriyor, ülkelerimiz arasındaki anlaşmaların hepsi yerine getiriliyor” dedi.  Erdoğan ile Putin, görüşme ardından basın mensuplarının katılımıyla açıklamalarda bulundu. Sputnik’in aktardığına göre Rus lider şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz ‘hub’ı [dağıtım mihveri] haline getirme hedefini belirledik. Avrupa’dan bile daha güvenli bir güzergah olan Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. TürkAkım’da sabotaj yapmayı planlıyorlardı ama önledik. TürkAkım herhangi bir kesintisi olmadan çalışmaya devam ediyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Putin’le görüşmenin ardından yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Akkuyu’nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. İstanbul Mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız.”

- Advertisment -