Ana SayfaHaberlerDünyaRadikal sağcıların yeni koalisyon şartı: Mahkeme kararlarını atlatacak yasal mekanizma

Radikal sağcıların yeni koalisyon şartı: Mahkeme kararlarını atlatacak yasal mekanizma

İsrail’deki radikal sağ partiler, Netanyahu ile koalisyon hükümeti kurmak için İsrail Yüksek Mahkemesi kararıyla hukuka aykırı olduğu için iptal edilen yasaların meclis kararıyla tekrar yürürlüğe konup uygulanmasını sağlayacak yasal mekanizmaların kabul edilme şartını ileri sürüyor. İsrail Barolar Birliği Başkanı Avi Haimi böyle bir yasanın geçmesi durumunda İsrail’in artık demokratik bir ülke sayılamayacağını söyledi.

İsrail’de Netanyahu ve radikal sağ partiler arasındaki koalisyon görüşmeleri devam ediyor. Radikal sağ ve dindar partiler, Netanyahu hükümetiyle koalisyon kurmak için ileri sürdükleri taleplerine her geçen gün bir yenisini ekliyor.

Bu taleplerden biri de Yüksek Mahkeme’nin hukuka aykırı bularak iptal ettiği yasaların meclis kararıyla tekrar yürürlüğe konması ve Yüksek Mahkeme tarafından suçlu bulunan politikacıların meclis kararıyla affedilmesinin sağlanması. Radikal sağ partiler, bu yasal mekanizmalarla mahkemelerin iptal ettiği hukuka aykırı, ayrımcı yasaları mecliste kabul etmeyi ve uygulamaya devam etmeyi planlıyor. İsrail Barolar Birliği Başkanı Avi Haimi böyle bir yasanın geçmesi durumunda İsrail’in artık demokratik bir ülke sayılamayacağını söyledi.

Radikal sağ ve dindar Ortodoks partilerin koalisyon şartlarından biri de kamusal hayatta kadının yerine dair yeni bir düzenlemenin yapılması… Bu partiler Netanyahu hükümetinden kamusal alanda kadın-erkek ayrımına imkân verecek yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyor.

- Advertisment -