Ana SayfaHaberlerSabotaj tezviratının sonucu: Kamu düzeninin ortadan kalkmış olduğu hissini veren görüntüler

Sabotaj tezviratının sonucu: Kamu düzeninin ortadan kalkmış olduğu hissini veren görüntüler

Orman yangınlarının sabotaj, terör saldırısı gibi nedenlerden kaynaklandığı yönündeki yoğun söylenti, kamu düzeninin ortadan kalkmış olduğu hissini veren görüntülere yol açıyor. Görüntülerde silahlı ve sivil şahıslar ormanlık alanlarda nöbet tutuyor, yol kontrolü yapıyor. Yerel basında, ‘sabotajcı’ olduğu kanısına varılmış kişilere yönelik saldırı haberleri de geniş yer tutuyor.

Büyük Alanya gazetesinin haberine göre, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin Küçüklü ve İnceğiz mahallelerinde çıkan yangın sonrasında silahlı ve sivil kişiler ormanlık alanın girişinde kimlik kontrolü yaptı. Haberde bu kişilerin kimlikleri neye göre değerlendirdiklerine dair bir bilgi yer almıyor.  

Ekipler halinde nöbetleşe devriye gezildiği belirtilen haberde yerel gazeteci Ersoy Bakır’ın kişisel izlenimleri de yer alıyor. Bakır, kimlik kontrol eden silahlı şahıslara basın mensubu olduğunu söylediğinde “Ben basın masın dinlemem, buraya kimse giremez” karşılığını aldığını belirtiyor ve sivil şahısların uygulamasını takdir ettiğini ifade ediyor. Bakır, Antalya’daki uygulamayı ülkenin geri kalanına da tavsiye ediyor ve “Herkes Gazipaşa halkı gibi köyüne, mahallesine sahip çıksın” diyor.

https://www.buyukalanya.com/gazipasada-vatandas-pompali-tufekle-kimlik-soruyor-orman-nobeti-tutuyor/68343/amp/#click=https://t.co/Q5X6etkrah

Sivil şahıslar, Manavgat Gündoğdu mahallesinde yangın söndürme çalışmalarının sürdüğü ormanlık alanın girişinde bekleyerek resmi araçların dışında hiçbir aracı içeri sokmadı. Ellerinde silahlarla bekleyen kişiler mahalle içinde nöbet tutmaya başladı.

Bu kişilerden biri olan Esat Yardan, İhlas Haber Ajansı’na şöyle konuşuyor:

“İhanete uğruyoruz. Milletin ormanını yakıyorlar. Devlete hayrı olmayanlar milleti bu hale getiriyor. Yabancı plakalı araçları buradan öte salmıyoruz. Nöbet tutuyoruz. Şu an yangın söndü. Ama sabaha kadar bekleyeceğiz. Korktuk. Beklemek zorundayız. Kim girerse durmak zorunda. Diyelim ki durmadı, başına gelecekleri düşünsün.”

https://haberglobal.com.tr/gundem/sabotaj-iddiasi-uzerine-silahla-nobet-tutmaya-basladilar-durmayan-basina-gelecekleri-dusunsun-123727

Sosyal medyaya düşen bir videoda ellerinde silahlarla orman nöbeti tutan bir başka sivil grubun görüntüsü var.

Yine bir başka videoda bazıları silahlı, kalabalık bir grubun birilerini kovaladığı görüntüler yer alıyor. Görüntüler sosyal medyada yangın sabotajcısı olduğu düşünülen kişilerin kovalandığı iddiasıyla yayıldı.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çekildiği söylenen bir başka videoda sabotaj zanlısı olduğu düşünülen bir kişi kast edilerek, “Bayır mezarlığından ferah yurduna kaçtı, bilgiyi yayalım” yazısının altında ilçeden 10 saniyelik bir görüntü yer alıyor. 

Yine Manavgat’ta çekilmiş olduğu bilgisiyle paylaşılan bir fotoğrafta yüzleri sansürlenmiş silahlı 4 kişi görülüyor.

WhatsApp Image 2021-08-04 at 01.24.30.jpeg

Jandarma komutanının uyarısı

Sosyal medyada yer alan başka bir görüntüde ise bir jandarma subayı orman nöbeti tutan sivilleri sakinleştirmek amacıyla bir konuşma yapıyor. WhatsApp gruplarında yanlış bilgilerle ilgisiz kişilerin mağdur edildiğini anlatan subay, bu yapılanların kolluk kuvvetlerinin işini zorlaştırdığını anlatıyor, kalabalığı bu yaptıklarının kendi başlarına iş açabileceği yönünde uyarıyor.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de önceki günlerde asılsız ihbarlardan yola çıkan birtakım kişilerin “sokaklarda kimlik kontrolü, yol kesme ve masum vatandaşları korkutacak derecede havaya ateş etme gibi eylemler” gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Muğla’nın Köyceğiz beldesinde çıkan yangın sonrasında sosyal medyada yapılan manipülatif paylaşımlar üzerine Köyceğiz Kaymakamlığı da sosyal medya hesaplarından açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarında, ilçemizde silahlı çatışma çıktığı ile ilgili paylaşımlar yapılmaktadır. Provokasyon amaçlı bu paylaşımlar kesinlikle asılsız ve yalandır. Bu tür paylaşımları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi.

- Advertisment -