Ana SayfaHaberlerSağlık Bakanlığı’nın “Annecim Başardık" kamu spotu tartışılıyor: “Tetikleyici, yaralayıcı, yayından kaldırılmalı”

Sağlık Bakanlığı’nın “Annecim Başardık” kamu spotu tartışılıyor: “Tetikleyici, yaralayıcı, yayından kaldırılmalı”

Sağlık Bakanlığı sezaryen oranlarını azaltıp normal doğumu teşvik etmek için "Normal Doğum Eylem Planı" başlattı. Emine Erdoğan’ın katıldığı kampanya lansmanında gösterilen "Annecim Başardık" başlıklı bir kamu spotu ise kadın derneklerinin tepkisini çekti.

Sağlık Bakanlığı “Doğal Olan Normal Doğum” temasıyla normal doğumu teşvik edip, sezaryen oranlarını azaltmaya yönelik bir eylem planı başlattığını açıkladı.

Eylem planının tanıtım toplantısında Emine Erdoğan sezaryenin anne bebek arasındaki ilişkide hasar bıraktığına, normal doğumun faydalarına değindi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise konuşmasında şunları söyledi:

“Sezaryen, bir doğum şekli değil, ameliyattır. Ameliyat doğal değil, mecburi bir süreçtir. Sezaryenin yaygınlaşması toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Normal doğum sürecinde salgılanan oksitosin hormonu hem doğumun doğal ilerleyişini sağlar hem de doğum sonrasında anne-bebek bağlanmasını güçlendirir. Oksitosin, aynı zamanda annenin doğum sonrası depresyon riskini azaltan önemli bir faktördür. Annenin bebeğiyle kurduğu bu güçlü bağ, bebeğin hem fiziksel hem de psikolojik gelişimi açısından kritik önem taşır. Dolayısıyla normal doğumun tercih edilmesi hem anne hem de bebeğin uzun vadeli sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturur. Bu nedenle, tıbben zorunlu olmadıkça sezaryenin tercih edilmemesi gerekmektedir.”

Toplantıda eski Dünya Güzeli Azra Akın da eylem planına destek veren bir konuşma yaptı.

Bakanlık eylem planına yönelik olarak sosyal medya hesaplarından “Annecim Başardık” başlıklı bir de video paylaştı. Videoda sezaryenle dünyaya gelme sürecinde bebeğin yaşadığı psikolojik hasar bebeğin seslendirmesiyle anlatılıyordu.

Sosyal medyada eylem planı, özellikle de ilgili video tepki aldı. Kadın dernekleri eylem planını kadınların yaşamına müdahale olarak görürken, video birçok kadın tarafından tetikleyici bulundu.

Eylem planına destek veren Azra Akın da eleştirildi.

Eleştiriler üzerine Akın sosyal medya hesabından açıklama yaptı:

“Üzülerek görmekteyim ki, ülkenin kutuplaşmasından en çok yakınan kesimler, aynı konuda bayrağı en önde taşımakta, konuları derinine düşünme ve değerlendirme fırsatını ellerinin tersiyle itmekteler.”

- Advertisment -