Ana SayfaHaberlerŞahinler ve Sarallar: Husumetli suç örgütü liderleri bir gün arayla tahliye oldu

Şahinler ve Sarallar: Husumetli suç örgütü liderleri bir gün arayla tahliye oldu

20 Temmuz’da 8 yıldır hapiste olan Şahinler suç örgütü lideri Sedat Şahin, 21 Temmuz’da ise geçen ay Türkiye’ye gelerek tutuklanan Sarallar suç örgütü lideri Alaattin İlyas Saral tahliye oldu. Birbirleriyle husumetli olduğu bilinen Sarallar ve Şahinler’in 2004-2017 yılları arasında birbirleriyle olan çatışmalarında iki taraftan toplam 13 kişi öldürüldü. Eski İçişleri Bakanı Soylu’nun Sarallarla ilgili çeşitli iddialarda adı geçmişti. Şahin’in ise tahliye olduktan iki gün sonra Bahçeli’yi ziyareti dikkat çekti.

Organize suç örgütü lideri Sedat Şahin, sekiz yıldır hapis yattığı İzmir Buca Cezaevi’nden tahliyesinin ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesiyle gündeme geldi.

Gazeteci Seyhan Avşar, Şahin’in 20 Temmuz’da tahliye edilmesinden bir gün sonra da Sarallar suç örgütünün lideri olduğu suçlamasıyla tutuklu yargılaması devam eden Alaattin İlyas Saral’ın tahliye edildiğini duyurmuştu.

Saral, bir yılı aşkın süredir firari olduğu Sarallar davasının ikinci duruşmasından bir gün önce 11 Haziran 2023’te Türkiye’ye gelmiş ve İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

13 yılda 13 kişinin öldüğü çatışmalar

İki organize suç örgütü liderinin ardı ardına tahliye edilmesi dikkat çekerken işin daha ilginç kısmı ise Şahin’in liderliğini yaptığı için hüküm giydiği “Şahinler” ile Saral’ın lideri olmakla yargılandığı “Sarallar” suç örgütlerinin aralarında geçmişte birçok silahlı çatışmanın yaşandığı husumetli gruplar olmaları.

Şahinler ve Sarallar arasında 2004-2017 yılları arasında çıkan çatışmalarda, kamuoyuna yansıyan bilgilere göre iki gruptan toplam 13 kişi öldürüldü.

Çatışmalarda hayatını kaybedenler arasında 2005’te öldürülen ve Sarallar örgütünün o tarihteki lideri olarak bilinen Hüseyin Saral ile Sedat Şahin’in 2014 yılında öldürülen kardeşi Vedat Şahin de vardı.

2017’de Şahinler ve Saralların birbirleriyle olan çatışmalarıyla ilgili suçlamalarıyla ilgili iki taraftan toplam 79 sanığın yargılandığı dava başlamıştı. 2020’de sonuçlanan davada Sedat Şahin 25 yıl, Saralların o dönemki lideri olarak bilinen Burhanettin Saral’a ise ruhsatsız silahtan 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Şahinler mensuplarının iddianameye giren tapesinde Soylu ve Sarallar iddiası

Geçtiğimiz yıllarda “Şahinler” örgütüyle ilgili bir davanın iddianamesinde yer alan bir telefon görüşmesi tapesinde; “Şahinler” örgütü mensubu iki kişinin arasındaki bir konuşmada, Saralların dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakın ilişkiler kurduğu iddiası yer alıyordu.

Soylu, Sarallar konusunda süren sessizliği

Soylu’nun Sarallar hakkındaki soruşturmayla ilgili kamuoyuna konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekmişti. Sarallar konusunda Soylu’nun sessizliği halen devam ediyor.

Tolga Şardan’ın sızıntı iddiasına Emniyet’ten yalanlama gelmişti

Gazeteci Tolga Şardan, 11 Kasım 2022’de, Soylu ile İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın Sarallar soruşturması nedeniyle aralarının bozulduğunu iddia eden bir yazı yazmıştı.

Şardan, kaynaklara dayandırdığı yazısında şunları yazmıştı:

“Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’a yönelik olarak Sarallar Grubu operasyonuyla ilgili kendisine neden bilgi verilmediğini sordu.

Soylu’nun eleştirisi üzerine Aktaş, ‘size her söylediğimizde sızıntı oldu’ yanıtını verdi.

Görüşmenin gerçekleştiği oda bir anda buz kesti. Soylu, Aktaş’ın sözlerine ‘sen ne demek istiyorsun?’ diye çıkıştı. Ama Aktaş, daha fazla konuşmak yerine susmayı tercih etti.

Yaşanan gerginlikle birlikte Soylu görüşmeyi sonlandırıp dışarı çıkarken Aktaş’la ilgili sert sözleri sarf etti.”

Emniyet, bu yazının üzerine bir açıklama yapmış, iddiaları yalanlayarak operasyonların koordinasyon içerisinde gerçekleştiğini belirtmişti.

- Advertisment -