Ana SayfaHaberlerGündemSedat Şahin’in tahliyesi: Tutukluluğa itiraz için heyetin tatile çıkması beklendi, tahliye eden...

Sedat Şahin’in tahliyesi: Tutukluluğa itiraz için heyetin tatile çıkması beklendi, tahliye eden nöbetçi hakim altı gün sonra Yargıtay’a atandı

Tahliye olduktan sonra Bahçeli’yi ziyaret eden, Şahinler çetesi lideri olarak bilinen Sedat Şahin’in tahliyesiyle ilgili detaylar ortaya çıktı. Şahin’in avukatları adli tatilden bir gün önce 19 Temmuz’da mahkemenin “tutukluluğa devam” kararına itiraz etti. İtiraz talebini, 20 Temmuz’da tatile çıkan mahkeme heyeti yerine atanan nöbetçi hakim Hakan Türkön ve diğer iki üye hakim değerlendirdi ve Şahin ile üç sanığa tahliye çıktı. Bir gün sonra da Sarallar çetesi liderliğinden tutuklu Alaattin İlyas Saral’ın tahliye kararını veren Türkön, 26 Temmuz’da Yargıtay üyeliğine atandı.

Şahinler çetesi lideri olarak bilinen Sedat Şahin, 8 yıl hapis yattığı İzmir Buca Cezaevi’nden 20 Temmuz’da tahliye olmuştu. Şahin, tahliyesinin hemen ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaretiyle gündeme gelmişti.

Ziyareti MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Sedat Şahin kardeşimiz genel başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti” mesajıyla paylaşmıştı.

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında “Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme”, “Yol Kesmek Suretiyle Silahla Birden Fazla Kişi ile Yağma” ve “Kasten Öldürme” suçlamalarıyla tutuklu bulunan Şahin’in tahliyesi sürpriz bir karar sonucu çıktı.

Dosyaya bakan mahkeme heyeti “tutukluluğa devam” demişti

Şahin’in avukatları, 12 Temmuz’da müvekkillerinin tutukluluğa itiraz etti. Yargılamasını yapan mahkeme heyeti dosyayı inceledi.

“Atılı suç yönünden kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delil niteliğinde olması, atılı suçlar için yasada ön görülen ceza miktarı göz önünde bulundurulduğunda adli kontrol tedbirlerinin yetersiz tutuklama tedbirinin ise atılı suç ile ölçülü bulunması ve sanığın hukuki durumunda herhangi bir değişiklik olmaması” gibi gerekçelerle Şahin’in tutukluluğuna devam kararı verdi.

İtiraz için heyetin tatile çıkması beklendi

Şahin’in avukatlarının bu karara itiraz etmeleri için tam 7 günleri vardı. İtiraz süresinin dolacağı günün ertesinde ise adli tatil başlıyordu.

Şahin’in avukatları son güne kadar bekleyip 19 Temmuz tarihinde verilen tutukluluğa devam kararına itiraz etti. 20 Temmuz’da ise tutukluluğa devam kararı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı ve üyeleri tatile çıkmıştı.

Mahkemenin hakimleri tatildeyken atanan heyet tahliye etti

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne hemen bir başkan ve iki üye atandı. Şahin’in avukatlarının itirazını bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin incelemesi gerekirdi. Ama öyle olmadı. Yargılama sürecini hiç bilmeyen yeni heyet dosyayı önüne aldı ve Sedat Şahin’in tahliyesine karar verdi.

Bir gün arayla Şahin ve Saral’ı tahliye eden hakim Yargıtay’a atandı

Şahin hakkında tahliye kararı veren mahkeme başkanı Hakan Türkön’dü. Gazeteci İsmail Saymaz, dört yıldır İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı yapan Türkön’ün 17 Temmuz’da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanlığı’na atandığını ve ardından Şahin’in davasında olduğu gibi heyetleri yaz tatiline veya yıllık izne çıkan dört farklı ağır ceza mahkemesinde nöbetçi hakim olarak görev aldığını yazdı.

Türkön, Şahin ve aynı dava kapsamında tutuklu üç sanığın tahliyesinden bir gün sonra da, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Şahinlerin husumetli olduğu bilinen Sarallar çetesinin lideri olma suçlamasıyla tutuklu bulunan Alaattin İlyas Saral için tahliye kararı vermişti.

Türkön bu kararları verdikten hemen sonra 26 Temmuz’da Yargıtay üyeliğine atandı.

Art arda tahliye olmalarına Serbestiyet dikkat çekmişti

Şahinler ve Sarallar çetelerinin liderlerinin birer gün arayla tahliye edilmesine Serbestiyet dikkat çekmişti. Şahinler ve Sarallar’ın 2004-2017 yılları arasında birbirleriyle olan çatışmalarında iki taraftan toplam 13 kişi öldürülmüştü.

Bahçeli’yle pozdan iki ay sonra Şahinler çetesi operasyonu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; Şahin’in tahliyesi ve Bahçeli’yi ziyaretinden iki ay sonra 29 Eylül’de, Şahinler çetesine operasyon yapıldığını duyurmuştu.

Yerlikaya’nın, Bahçeli’yi ziyaret eden Sedat Şahin’in yeğeni Mehmet Şahin’in de gözaltına alındığı operasyon için “Şahinler Çetesi olarak bilinen suç örgütü çökertildi. Çete lideri Mehmet Şahin dahil 41 şüpheli yakalandı” diye tweet atmıştı.

Şahinler operasyonunun, Şahinler’in asıl lideri olarak bilinen Sedat Şahin’in Bahçeli’yle görüşmesinden iki ay sonra yapılmasına Serbestiyet dikkat çekmişti.


- Advertisment -