Ana SayfaHaberlerGündem“Şehadet işareti yapan başkonsolosa arka çıkmadık. CHP Lyon Birlik Başkanı da CHP’yi...

“Şehadet işareti yapan başkonsolosa arka çıkmadık. CHP Lyon Birlik Başkanı da CHP’yi temsil etmiyor”

Türkiye’nin Lyon Başkonsolosu Cemil Çağdaş Yıldırım’ın Lyon Başpiskopos’u Germay’e yaptığı ziyarette parmağıyla şehadet işareti yapıp bir adım önde fotoğraf çektirmesi CHP’de sorun oldu. CHP Lyon Birlik Başkanı Nedim Koçak’ın fotoğrafın, fotoğraf çekme hazırlığı sırasında çekildiğine ilişkin açıklamasına “CHP başkonsolosa arka çıkıyor” tepkileri sürerken, CHP’de Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel Serbestiyet’e konuştu: “Parmağıyla şehadet işareti yapan başkonsolosa arka çıkmadık, çıkmıyoruz. CHP Lyon Birlik Başkanı da CHP’yi temsil etmiyor. Olayı araştırıyoruz.”

Türkiye’nin Lyon Başkonsolosu Cemil Çağdaş Yıldırım, Lyon Başpiskoposu Olivier de Germay’e nezaket ziyaretinde parmağıyla şehadet işareti yapıp bir adım önde çektirdiği fotoğrafı tepkiler üzerine X hesabından kaldırdı. Dışişleri Bakanlığı’nın herhangi bir açıklama yapmadığı fotoğraf CHP’de sorun oldu.

CHP Lyon Birlik Başkanı Nedim Koçak, konsolos Yıldırım’ın X hesabından kaldırdığı fotoğrafla ilgili olarak, Ekol TV’den Sevilay Yılman’a yaptığı açıklamada, “Suni gündem yaratma hem ülkemize hem de yurt dışında yaşayan bizlere büyük zarar vermektedir. Fotoğraf karesinin fotoğraf çekme hazırlığı esnasında çekilmiş olduğu, diplomatik teamüller dışında bir görüntünün söz konusu olmadığı bize ulaştı” diye konuştu.

Koçak’ın bu açıklaması “AK Parti-CHP arasındaki yumuşama sürecinin etkisi görüldü. CHP, Lyon başkonsolosuna arka çıktı” tepkilerini de beraberinde getirdi.

Bu tepkilerin çok da haklı bir temele dayanmadığını düşünen, CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Serbestiyet’in “CHP, Lyon başkonsolosuna arka mı çıkıyor” sorusunu yanıtladı:

“CHP Lyon Birlik Başkanı Nedim Koçak, CHP’yi temsil etmiyor. CHP adına da açıklama yapmıyor. Koçak sadece bir birlik başkanı. CHP olarak, Lyon Başkonsolosu Cemil Çağdaş Yıldırım’ın, başpiskoposa ziyaretinde parmağıyla şehadet işareti yapıp bir adım önde fotoğraf çektirmesine arka çıkmamız söz konusu bile olamaz. Biz bu fotoğraf olayını, yapılan açıklamaları araştırıyoruz. Bir konsolosun öyle fotoğraf çektirmesini kabul etmek mümkün değil.”

Başkonsolosun tepkiler üzerine fotoğrafını X hesabından kaldırdığını hatırlatan İlhan Uzgel, “Dışişleri Bakanlığı da açıklama yapmayarak olayı unutturmaya çalışıyor. Muhtemelen başkonsolosu geri çekecekler ama bunu sessizce yapmak istiyorlar. Biz araştırmamızda tüm yaşananların, tüm açıklamaların perde arkasını ortaya koyacağız” dedi.

Türkiye’nin Lyon Başkonsolosluğu’nun sosyal medya hesabından, 7 Mayıs günü yapılan paylaşımda, Başkonsolos Cemil Çağdaş Yıldırım’ın, Lyon Başpiskoposu Olivier de Germay’ı ziyaret ettiği belirtilmişti. Paylaşıma, Yıldırım’ın şehadet işareti yaptığı fotoğraf da eklenmişti.

Yıldırım’ın fotoğrafı “nezaketsizlik” olduğu kadar “manidar mesajlı” da bulunmuş, tepki toplamıştı. Başkonsolos Yıldırım’ın ziyaret ettiği Hıristiyan din temsilcisi ile yan yana durmamayı bilerek tercih ettiği, sağ şehadet parmağını kaldırarak da tehdit içeren güç gösterisi yaptığı öne sürülmüştü.

- Advertisment -