Belçika’nın Verviers bölgesinde bu gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 21.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar sürecek yasağın, bazı yağmalama olayları nedeniyle uygulanacağı bildirildi.
Liège, Maastricht ve Namur kentlerinde ise alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı.
Almanya’nın Bonn kenti yakınlarındaki Rheinbach kasabasının bir kısmı, bir barajın yıkılma tehlikesi nedeniyle tahliye edildi.
Tedbir amaçlı tahliye için Alman ordusuna ait kamyonlar kullanılıyor. Kasaba sakinleri akraba ve tanıdıkların yanına ya da belediye binasına yerleştirildi.
Yüzlerce asker ve 2.500 arama kurtarma görevlisi Almanya’da çalışmalar için polise yardım ediyor.
Hollanda’da selin köprüyü yuttuğu Valkenburg kentinde de, “felaket turistlerini” afet bölgesinden uzak tutmak için çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi.
Civardaki kentlerden çok sayıda kişinin, sular altında kalan bölgeyi görmeye gelmesi, yardım çalışmalarını olumsuz etkiliyor.
Almanya’da son yıllarda sel felaketi yüzünden yaşanan en yüksek can kaybı bu olayla meydana geldi.
Merkel’den yardım sözü
ABD’ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve selden etkilenenlere yardım sözü verdi. Washington’da gazetecilere açıklama yapan Merkel, hükümetin felaketzedelere nasıl edebileceği konusunda maliye ve içişleri bakanlarıyla temasta olduğunu söyledi. Merkel ayrıca, birçok ülkenin Almanya ile dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, farklı ülkelerden yardım teklifleri aldıklarını ifade etti. “Selin yaşandığı yerlerde insanların üstesinden gelmek zorunda kaldığı felaketten ötürü şoke oldum. Hayatını kaybedenlerin ve kaybolanların aileleri için derin bir üzüntü duyuyorum” dedi.
Şiddetli yağışların nedeni küresel ısınma
Alman İçişleri Bakanı Seehofer, gece boyunca devam eden şiddetli yağışların nedeninin küresel ısınma olduğunu belirterek, “Bu aşırı hava şartları iklim değişikliğinin bir sonucu” dedi. Meteoroloji uzmanları son 24 saatte meydana gelen yağışların daha önce kaydedilmemiş şiddette olduğu, önümüzdeki günlerde de metrekare başına 200 mm yağmur yağmasının beklendiğini bildirdiler. Zürih’teki Teknoloji Enstitüsü’ne göre, bir önceki 30 yılla karşılaştırıldığında 1981-2013 yılları arasında Avrupa’da şiddetli yağış görülen günlerin sayısı yüzde 45 oranında arttı. Sel baskınlarına yükselen deniz seviyesi de etkili oldu.
200 bin eve elektrik verilemiyor
Sağanak yağışın en fazla etkili olduğu Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland – Pfalz eyaletleri ile Lüksemburg, Belçika ve Hollanda’nın bazı bölümlerinde olağanüstüsü hal ilan edildi. Bu bölgelerde yüzlerce evi su bastı. Birçok kent ve kasabaya dünden beri elektrik verilemiyor.
Almanya’da 200 bin evin elektriksiz kaldığı tahmin ediliyor.
Şiddetli sağanak yağış ve selden etkilenen kişileri kurtarmak için silahlı kuvvetlerin yanı sıra Avrupa Sivil Koruma Destek Ekipleri de göreve çağrıldı.
Almanya medyasına göre, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Euskirchen kasabasında şiddetli yağışlar sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.
Rheinland – Pfalz eyaletindeki Eifel kenti yakınlarındaki Ahrweiler bölgesinde, suların yükselmesi nedeniyle 6 ev çöktü. 18 kişinin yaşamını yitirdiği bölgede, 70 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Alman yetkililere göre, bölgede 25 ev daha çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
Almanya’nın Köln kentinde iki ayrı bodrum katında, su baskını nedeniyle ölen yerde 72 yaşındaki bir kadın ve 54 yaşındaki bir erkeğin cesetleri bulundu.
Reinbavh, Solingen ve Kamen’de su baskını nedeniyle ölen 3 kişinin yanı sıra, kurtarma çalışmalarına katılan 2 Alman itfaiyecinin de hayatlarını kaybettikleri belirlendi.
Belçika’da da ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü. Eupen’den 22 yaşında bir genç ile Liege kenti yakınlarındaki Aywaille’den 50 yaşında bir erkek, su baskını nedeniyle hayatını kaybetti. Sele kapılan15 yaşında bir kız çocuğu ise, hala kayıp.
Liege kenti yakınlarındaki Pepinster kasabasında da daha önce boşaltılan ondan fazla evin çöktüğü belirtildi. Sivil savunma ekipleri, Pepinster’deki insanları botlarla tahliye etmeye çalışıyor.
BBC’nin Belçika prodüktörü Bruno Boelpaep, ülkenin doğusundaki Pepinster bölgesinden görüntüler paylaştı.
Evler boşaltılıyor
Sağanak yağış ve fırtına nedeniyle kurtarma çalışmaları yavaş ilerlerken, insanlara, evlerinin üst katları ya da çatılarından beklemeleri çağrısı yapılıyor.
Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde şiddetli sel nedeniyle en az 200 bin kişi elektriksiz kaldı. Santrallerin sel suları altında kalması nedeniyle arıza giderme çalışmaları yapılamıyor.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle Belçika – Almanya tren seferleri ile yağışların sürdüğü bölgelerdeki toplu taşıma seferlerine ara verildi.
Hollanda’nın güney ucundaki Valkenburg kentinde işyerlerini su basması nedeniyle gıda sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Hollanda Ordusu, Belçika, Almanya sınırındaki bölgede birçok evi boşaltıyor.
Sel ve çökme tehlikesi nedeniyle çok sayıda kişi tahliye edilerek, bakım merkezlerine yerleştiriliyor.
Hollanda ve Belçika’da da, yağış ve selden etkilenen birçok yerde elektrik kesintileri yaşanıyor.
Sağanak yağışın hala devam ettiği bölgede Ren Nehri ve kollarında su seviyesinin artması, Almanya, Hollanda ve Belçikalı yetkilileri endişelendiriyor. Bu nedenle bölgede olağanüstü halin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.
Hollandalı yetkililere göre, nehirlerdeki su seviyesi, 1993 ve 1995 yıllarında yaşanan sel baskınlarından daha yüksek. Bu nedenle bölgedeki yerleşim yerlerinin boşaltılması bekleniyor.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, yaşanan sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere baş sağlığı diledi. Ülkenin her yerinde içişleri ve savunmanın tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten De Croo, uluslararası yardıma da başvurabileceklerini bildirdi.
Yakın tarihin en büyük felaketlerinden
Yaşanan sel, Almanya’da yakında tarihte meydana gelen büyük sel felaketlerinden biri oldu. 2002 yılındaki su baskınlarında Almanya’da 21 kişi orta Avrupa genelinde ise 100’den fazla kişi ölmüştü.
Meteoroloji uzmanlar şiddetli yağışların Perşembe ve Cuma günü ülkenin güneybatısında etkili olmaya devam edeceğini kaydetti.